Unsplash Sarda Bamberg
ΓΕΥΣΗ

5 τρατορίες με αυθεντικό ιταλικό φαγητό στην Αθήνα

Μέρη που διατηρούν την οικεία και φιλόξενη αίσθηση μίας τρατορίας και προσφέρουν νόστιμο φαγητό αλά ιταλικά.

Σε αντίθεση με ένα ristorante (εστιατόριο), η τρατορία (trattoria) είναι ένα μέρος οικείο και ανεπιτήδευτο, με απλό φαγητό. Τα μενού μπορεί να είναι χειρόγραφα, με τα πιάτα να αλλάζουν βάσει εποχής και τις μερίδες να είναι πιο πλούσιες. Παραδοσιακά, οι τρατορίες είναι μαγαζιά με χαλαρό περιβάλλον, τα οποία επισκέπτεσαι για ένα γρήγορο γεύμα.

Η λέξη trattoria είναι ισοδύναμη με τη γαλλική traiteur, που σημαίνει επιχείρηση catering με σκοπό την παροχή φαγητού σε πακέτο. Παρόλο που οι περισσότερες τρατορίες έχουν υιοθετήσει πρακτικές σε στυλ εστιατορίου (όπως προσεγμένη ατμόσφαιρα και premium υλικά), παραδοσιακά είναι για τους Ιταλούς ό,τι πιο κοντινό σε ένα μαγαζί για γρήγορο φαγητό.

Σήμερα, το πραγματικό νόημα των τίτλων έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό. Πλέον, μπορείς να βρεις ένα ακριβό εστιατόριο να ονομάζεται τρατορία ή οστερία, αλλά και μαγαζιά που μπλέκουν τις διαφορετικές αυτές ταυτότητες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μέρη που διατηρούν την οικεία και φιλόξενη αίσθηση μίας τρατορίας και προσφέρουν νόστιμο φαγητό αλά ιταλικά.

Για Amatriciana στην Trattoria Italia D’ onofrio

 

Τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε μία ήσυχη πλατεία στο Κουκάκι, έχοντας μετακομίσει από τον πεζόδρομο του Παγκρατίου, αλλά η τρατορία διατηρεί την ίδια φιλόξενη και οικεία ατμόσφαιρα. Το φαγητό παραμένει το ίδιο comfort, με τη χειροποίητη πάστα να αποτελεί το σήμα κατατεθέν των πιάτων.

Φρέσκα ζυμαρικά και κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα, amatriciana με peperoncino, γκουαντσιάλε και πεκορίνο, ναπολιτάνικα νιόκι και vitello tonnato είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ της τρατορίας.

TRATTORIA ITALIA D'ONOFRIO

Για φαγητό πίσω από την Ακρόπολη στο Aglio Olio e Peperoncino

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nancy Bakirtzoglou (@nancybaki_)

Με ένα όνομα – φόρο τιμής στο κλασικό ναπολιτάνικο πιάτο, το spaghetti aglio e olio, αυτό το μαγαζί παραμένει σταθερή αξία στη γειτονιά της Ακρόπολης, στο πέρασμα των χρόνων. Χωρίς φανφάρες και υπερβολές, με μία λιτή σάλα, το Aglio Olio e Peperoncino σερβίρει κλασικές ιταλικές συνταγές, από σαλάτες και antipasti μέχρι ζυμαρικά και καλοφτιαγμένο τιραμισού.

AGLIO OLIO E PEPERONCINO

Για μία αυθεντική εμπειρία στο Da Michele

 

Ένα πραγματικό διαμαντάκι που αξίζει τα όποια παραπάνω χιλιόμετρα είναι το Da Michele, αφού διατηρεί εδώ και χρόνια την αυθεντικότητά του. Το μενού είναι μικρό, αλλάζει βάσει προϊόντων και διάθεσης και το σκηνικό συμβάλλει στη γενικότερη εμπειρία. Εδώ, συνδυάζεται μια τρατορία, ένα παντοπωλείο και μια οστερία, ανεπιτήδευτα και απλά, όπως είναι άλλωστε και το φαγητό που θα δοκιμάσεις.

Για πίτσα στο Cupola

 

Μία τρατορία στην πιο μοντέρνα εκδοχή της είναι το Cupola στο Παγκράτι, το οποίο συνδυάζει την παράδοση με τη φινέτσα. Με προνομιακή θέση στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος, το μαγαζί συνδυάζει τραπεζάκια έξω με μία ζεστή σάλα.

Η κουζίνα είναι εμπνευσμένη από διάφορες γωνιές της Ιταλίας – με την πίτσα να ακολουθεί το ναπολιτάνικο στυλ – και η λίστα των κρασιών είναι μελετημένη έτσι ώστε να καλύπτει διαφορετικά γούστα.

Για comfort φαγητό στο Santa Lucia

 

Πολύ πριν να εξελιχθεί η Αρχελάου σε έναν από τους πιο γαστρονομικά δημοφιλείς δρόμους στο Παγκράτι, το Santa Lucia σε προσκαλούσε να κάνεις μια στάση. Η τρατορία σε κερδίζει αρχικά με την εκλεπτυσμένη διακόσμηση που παραπέμπει σε αρχοντικό.

Μετά τις πρώτες καλές εντυπώσεις της ζεστής ατμόσφαιρας, σειρά έχει το φαγητό. Από την κουζίνα βγαίνουν κλασικές συνταγές σε πάστα, όπως carbonara, cacio e pepe και amatriciana, σαλάτες, όπως η caprese, και κυρίως πιάτα – βλέπε ταλιάτα.