ΓΕΥΣΗ

6 αθηναϊκά μαγαζιά για λαχταριστούς λουκουμάδες

Από τους παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι με κανέλα και τις πληθωρικές προτάσεις με σοκολάτα και παγωτό μέχρι vegan και αλμυρές εκδοχές.

Λουκουμάδες. Κάποιοι τους προτιμούν με μέλι πρώτης ποιότητας και μοσχομυριστοί κανέλα. Άλλοι πάλι κάνουν ένα βήμα πιο μακριά από την παράδοση και αναζητούν πληθωρικές επιλογές με παγωτό, σοκολάτες και toppings όπως τρούφα και μπισκότο. Και φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ναι σε λουκουμάδες – καρμπονάρα. Το σίγουρο είναι ότι αυτές οι τραγανές μπάλες με το αφράτο εσωτερικό δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Ευτυχώς, στην πόλη βρίσκεις επιλογές για όλα τα γούστα.

Οι σιροπιαστοί λουκούμαδες του Κτιστάκη


Το μυστικό του λουκουμά είναι το σιρόπι που κρύβεται μέσα.

Ο Κτιστάκης έχει συμπληρώσει εκατό χρόνια ζωής και κατέχει δικαίως τον τίτλο ενός από τα παλαιότερα μαγαζιά στην Ομόνοια. Οι λουκουμάδες του έρχονται από την Αλεξάνδρεια αλλά η ιστορία του μαγαζιού ξεκινάει το 1912 στα Χανιά. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι δεν περιχύνονται με μέλι, αλλά κρατούν όλη τη γλύκα στο εσωτερικό τους χάρη στο χειροποίητο σιρόπι που φτιάχνεται με ζάχαρη και νερό.

Αυτή η γλύκα ήταν ικανή να καλοπιάσει μέχρι και τη Δικαιοσύνη, έτσι στην Αίγυπτο, οι λουκουμάδες προσφέρονταν στον δικαστή πριν βγάλει την απόφασή του, με αποτέλεσμα να είναι γνωστοί ως “Lokmat Al Kadi” ή αλλιώς «Λουκουμάδες του Δικαστή». Στο σερβίρισμα, οι λουκουμάδες δεν επιδέχονται τίποτα περισσότερο από σουσάμι και κανέλα. Επίσης, τρώγονται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΧΑΝΙΩΝ Θ.ΚΤΙΣΤΑΚΗ

Στη Στάνη για την παράδοση


Ακόμα ένα σχεδόν αιωνόβιο μαγαζί της Αθήνας είναι η Στάνη, αφού ιστορία αυτού του παραδοσιακού γαλακτοπωλείου ξεκινά το 1931, όταν ο ιδρυτής της, Νικόλαος Καραγεώργος άφησε τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας για να εγκατασταθεί στον Πειραιά.

Μπορεί το μαγαζί να είναι περισσότερο γνωστό για την κρέμα, το ρυζόγαλο, το πρόβειο γιαούρτι και το βούτυρο με μέλι αλλά δε λείπουν και οι παραδοσιακοί λουκουμάδες. Περιχύνονται με μέλι και πασπαλίζονται με κανέλα και γίνονται το ιδανικό πρωινό, που ξυπνάει αναμνήσεις από τους λουκουμάδες της γιαγιάς.

Μέχρι το Αιγάλεω για τους Λουκουμάδες Μπαλατσούρα


Οι λουκουμάδες του Μπαλατσούρα δεν αποτελούν πλέον μυστικό, αφού όλο και περισσότεροι λάτρεις του είδους έχουν ανακαλύψει το μαγαζί που βρίσκεται στο Αιγάλεω. Η συνταγή τους έρχεται από τη Μικρά Ασία και οι παραδοσιακοί λουκουμάδες σερβίρονται με μέλι και κανέλα. Θα βρεις, ωστόσο, και κάποιες πιο πειραγμένες εκδοχές, όπως με σοκολάτα και παγωτό.

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑ

Η κλασική στάση στον Κρίνο


Στη συλλογική μνήμη, κάθε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με τους παππούδες πιθανότατα να κατέληγε στον Κρίνο για λουκουμάδες και παγωτό μηχανής ή στο Αιγαίον όπου έπρεπε να προσέξεις το κεφάλι σου κατεβαίνοντας τα σκαλιά. Δυστυχώς, το δεύτερο έχει κλείσει τις πόρτες του εδώ και χρόνια, οπότε ο Κρίνος παραμένει ένας από τα λιγοστά μαγαζιά που έχουν ακόμα δεσμούς με το παρελθόν μας. Τραγανοί, με τη χαρακτηριστική τρύπα στη μέση, οι λουκουμάδες σερβίρονται παραδοσιακά με μέλι και κανέλα αλλά και με σοκολάτα.

ΚΡΙΝΟΣ

Οι μοντέρνοι Lukumades


Αν κάποιος έχει 36 ώρες στην Αθήνα, τότε οφείλει να κάνει μια στάση στους Lukumades στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, σύμφωνα με τους New York Times. Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω κατάστημα είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της λειτουργίας του. Δεν υπήρξε κάποια μυστική συνταγή, αλλά ένα απλό σκεπτικό: να φτιάχνει φρέσκους λουκουμάδες και να τους ανανεώνει συνεχώς ώστε να είναι πάντα τραγανοί και αφράτοι. Έκανε όμως ένα βήμα πιο μακριά από το παραδοσιακό σερβίρισμά τους, δίνοντας στους επισκέπτες την ελευθερία να δημιουργήσουν το γλυκό της αρεσκείας τους, επιλέγοντας από σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, τρούφες και παγωτά αλλά και παρουσιάζοντας μια αλμυρή εκδοχή του λουκουμά.

Οι vegan και αλμυρές εκδοχές στο Keenkies


Το Keenkies άλλαξε τα δεδομένα στον κόσμο του λουκουμά, αφού προτείνει τόσο γλυκές όσο και αλμυρές συνταγές, εκ των οποίων πολλές από αυτές απευθύνονται και στο vegan κοινό της πόλης. Σκέψου λουκουμάδες καρμπονάρα και παστίτσιο ή hangover με τηγανητά αυγά, αλλά και γλυκές προτάσεις με oreo, lila pause και μπανόφι. Υπάρχει πάντα και η κλασική επιλογή με αγαύη, καρύδια και κανέλα.

Exit mobile version