Ketut Subiyanto/Pexels
ΓΕΥΣΗ

6 μαγαζιά για επικά μακαρόνια με κιμά στην Αθήνα

Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να αντισταθεί στο πιο κομφορτ πιάτο με ζυμαρικά και στις παρακάτω διευθύνσεις το απολαμβάνεις στην καλύτερη του εκδοχή.

Φαγητό καταγεγραμμένο στη συλλογική μας μνήμη (το έχει τραγουδήσει και ο Σάκης Ρουβάς στα ’90s), τα μακαρόνια με κιμά είναι ένα πιάτο που όταν έρχεται στο τραπέζι μπορεί να επιτευχθεί εθνική ενότητα. Είναι το φαγητό της οικειότητας, της θαλπωρής, αυτό που «φωνάζει» σπιτικό και που μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι μετά τις πρώτες μπουκιές λειτουργεί θεραπευτικά.

Δεν λείπει από τα μενού των αθηναϊκών εστιατοριών στην κλασική του εκδοχή, το πιάτο που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει από τη μαμά ή τη γιαγιά μας. Στη βιτρίνα του Λουιζίδη, την κλασική ταβέρνα των νοτίων προαστίων που μετράει αισίως έξι δεκαετίες λειτουργίας, φιγουράρουν μαγειρευτά με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Υπάρχει όμως μια ξεχωριστή και μόνιμη θέση στον κατάλογο για τα μακαρόνια με κιμά, το πιάτο που καταφτάνει σε γενναία μερίδα και εσύ δεν έχεις παρά να προσθέσεις μπόλικο τριμμένο τυρί.  δεν λείπουν από τον κατάλογο.

Στον αιωνόβιο Φιλίππου στην Ξενοκράτους, μπορείς να κάνεις μία στάση το μεσημέρι για ένα πιάτο μακαρόνια με άπαχο, φρεσκοκομμένο κιμά και τυρί. Με ανοιχτή κουζίνα από το 1968, πρωτοποριακό για την τότε εποχή, παραμένει ένα διαχρονικό στέκι για κόμφορτ φαγητό.  Σταθερός πρεσβευτής της ιταλικής κουλτούρας, το Giacomo στην Κηφισιά προτείνει τη δική του συνταγή: παπαρδέλες με κιμά μοσχαρίσιο γάλακτος και κρέμα parmigiano reggiano.

Κάποιοι, ωστόσο, πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω, καθώς φτιάχνουν τα δικά τους ζυμαρικά. Στο Άλ3ξ – The fresh pasta bar, η σεφ και ιδιοκτήτρια Άλεξ Βασιλάτου πιστεύει πώς όσο ποιο φρέσκα είναι τα ζυμαρικά τόσο καλύτερο για τη γεύση αλλά και για το δέσιμο της σάλτσας. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της νοστιμιάς του «Κλασικού» – όπως ονομάζεται η λαχταριστή μακαρονάδα με λινγκουίνι και μοσχαρίσιο χειροποίητο κιμά. Κρεμμύδι, καρότο, ντομάτα και κόκκινο κρασί μάς κάνουν μια πληθωρική σάλτσα που αγκαλιάζει τα ζυμαρικά. Η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, η παρμεζάνα και το γιαούρτι δένουν αρμονικά μεταξύ τους και μπλέκονται με τη σάλτσα, τον κιμά και τα λιγκουίνι.

Στην κουζίνα του Frankie, τα φρέσκα ζυμαρικά ζυμώνονται καθημερινά με τις καλύτερες πρώτες ύλες: βιολογικό αλεύρι σίτου και χωριάτικα βιολογικά αυγά. Οι χειροποίητες ταλιατέλες συναντούν τον μοσχαρίσιο κιμά και το πεκορίνο με τρούφα σε μία πεντανόστιμη μπολονέζ.

Η εκδοχή του πιάτου μακαρόνια με κιμά που συναντάς στο Tanpopo δεν θυμίζει σε τίποτα τη συνταγή της μαμάς σου, αλλά η μαγειρική δεν έχει σύνορα ούτε μπαίνει σε κουτάκια.  To mazemen τα νουντλς δεν περιέχουν κάποιο ζωμό αλλά φασολάκια, κρόκο αυγού, κιμά και nori. Απαιτείται ένα καλό ανακάτεμα για να το απολαύσεις.