Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

6 μαγαζιά για να φας νόστιμα μέχρι 20 ευρώ

Μαγειρεία, ταβέρνες και ψησταριές για φαγητό που δεν ξεπερνά τα 15 με 20 ευρώ.

Δεν σταματούν να ανοίγουν νέα μαγαζιά στην Αθήνα, όμως τις περισσότερες φορές αναζητάς ένα στέκι για να φας νόστιμα και οικονομικά.

Μαγειρεία, ταβέρνες και ψησταριές που μπορείς να χορτάσεις και να πληρώσεις 15 με 20 ευρώ. Για όλες αυτές τις φορές, μπορείς να βάλεις στη λίστα σου τα παρακάτω μέρη.

Λελούδας

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ο Βοτανικός είναι από αυτές τις περιοχές που μπορείς να βρεις ακόμα μαγαζιά που τρως νόστιμα και οικονομικά. Στην πλευρά, λοιπόν, που συνορεύει με τη λεωφόρο Αθηνών, βρίσκεται ο Λελούδας από το 1928. Σήμερα, το οινομαγειρείο έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς, όμως ο χώρος έχει μείνει ανέγγιχτος στον χρόνο.

Από τα βαρέλια και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους της παλιάς σάλας μέχρι το μωσαϊκό, όλα συνθέτουν την ιστορία σχεδόν ενός αιώνα. Μίας ιστορίας που ούτε ο πόλεμος κατάφερε να σταματήσει, καθώς το μαγαζί λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι τώρα.

Κεφτεδάκια και πατάτες στο τηγάνι, φάβα και βακαλάος σκορδαλιά είναι τα κλασικά πιάτα για να συνοδεύσεις το κρασί ή μπύρα. Τις χειμωνιάτικες ημέρες, σε ώρες αιχμής, ίσως χρειαστεί να κάνεις ακόμα και κράτηση για τραπέζι.

Παναγιώτης Κεμπάπ

 

30 χρόνια μετράει το κεμπάπ του Παναγιώτη στο Περιστέρι, το οποίο έχει περάσει στην επόμενη γενιά, η οποία αντιμετωπίζει με σεβασμό στην παράδοση. Εδώ, τα πράγματα είναι απλά με τη σπεσιαλιτέ να μην είναι άλλη από το ζουμερό κεμπάπ που φτιάχνεται με αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά.

Τυλιχτό ή σε μερίδα, μαζί με τη γιαουρτλού, αποτελεί το πιο τίμιο γεύμα όταν θέλεις κάτι νόστιμο. Τις καλές ημέρες, η αυλή του μαγαζιού ενδείκνυται για μια γρήγορη στάση, προκειμένου να απολαύσεις μια παγωμένη μπύρα με το φαγητό σου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΜΠΑΠ

Τα Σκαλάκια

Μετράει πολλές δεκαετίες αυτή η ταβέρνα στην Ακαδημία Πλάτωνος, που είναι διάσημη για την ψησταριά της. Στον απόηχο των νέων αφίξεων, υπάρχουν κάποια κλασικά μαγαζιά που κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Φαγητό χωρίς φανφάρες, τίμια και προσεγμένα.

Στα Σκαλάκια πας για τα εξαιρετικά παϊδάκια, ζουμερά, με το λιπάκι τους και πολύ νόστιμα. Φτιάχνουν επίσης τρομερό συκώτι, αλλά και το λουκάνικο είναι ένας νόστιμος μεζές. Τέλειες πατάτες τηγανητές, όπως πρέπει να είναι και τζατζίκι με σκόρδο κανονικότατα. Αν πας βράδυ, βρίσκεις και το φημισμένο τους κοκορέτσι.

Κυρά Ουρανία

Δεν είναι μόνο ότι δεν θα ξεπεράσεις τα 15 ευρώ αλλά και ότι θα φας νόστιμα και απλά. Μαγαζί συνοικιακό που μετρά δεκαετίες στην Ηλιούπολη, έχει περάσει το τεστ του χρόνου και της ποιότητας.

Οι θαμώνες επιστρέφουν ξανά και ξανά για τα διάσημα μπιφτέκια που ψήνονται στη σχάρα, τα φρεσκοβρασμένα χόρτα και τις σπιτικές πατάτες τηγανητές. Βάλε και μία χειροποίητη τυροκαυτερή στη μέση και το τραπέζι έχει ολοκληρωθεί.

Κατσόγιαννος

κεφτεδάκια Κατσόγιαννος OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου, που θεωρείται η πιο παλιά στη Δραπετσώνα, είναι ένα από τα λιγοστά πια μαγαζιά που έχουν μείνει να συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα. Η Ντόρα, ιδιοκτήτρια τα τελευταία 17 χρόνια, ανέλαβε την επιχείρηση από την οικογένειά της, κληρονομώντας όλη την ιστορία που μπορεί να κουβαλάει ένα τέτοιο μαγαζί.

Τα μαγειρευτά της – παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ – είναι φημισμένα, πολλοί άλλωστε της δίνουν παραγγελίες προτού έρθουν και εκείνη φροντίζει να μη χαλάει χατίρια. Και ύστερα είναι τα διάσημα κεφτεδάκια της, φτιαγμένα εξαιρετικά, που ταιριάζουν πάντα με μία τυροκαυτερή στο πλάι. Στις σπεσιαλιτέ μπαίνουν επίσης τα παϊδάκια, η συκωταριά και η μελιτζανοσαλάτα, όλα ένα κι ένα φτιαγμένα με αγάπη και καλές πρώτες ύλες.

Σούλα Ρουστίκ Φουντ

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζογλου-Watkinson

Ένα μαγειρείο για  τη γειτονιά θέλησε να ανοίξει ο Αντρέας Κύβελος, για να προσφέρει οικονομικό, σπιτικό φαγητό σαν κι αυτό που θυμάται από τη μητέρα και τη γιαγιά του. Τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά εμπλουτίζονται με γνώριμα ρουστίκ πιάτα κι από άλλες κουζίνες, κι έτσι δίπλα στο λεμονάτο μοσχαράκι, το κοκκινιστό αρνί, τα γιουβαρλάκια, την κοτόσουπα και τη βραστή γίδα, βρίσκεις γκούλας με φασκόμηλο και μπορστ.

Καθημερινά, βγαίνουν 7 με 8 φαγητά και το μενού περιλαμβάνει πάντα δύο τρεις σούπες και μία επιλογή σε όσπρια. Τα λεμονάτα, τα κοκκινιστά και τα αυγολέμονα είναι το «δυνατό» τους σημείο, και φυσικά δεν λείπουν οι μανιάτικες πίτες, όπως το σαΐτι και ο μπρούστουλας (μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο). Φτιάχνουν επίσης ρυζόγαλο και ένα γαλακτομπούρεκο που μοσχομυρίζει, αν είσαι τυχερός και πετύχεις τη μέρα.

ΣΟΥΛΑ ΡΟΥΣΤΙΚ ΦΟΥΝΤ