Rana Düzyol/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

6 μέρη -εκτός κέντρου- για επική πίτσα στην Αθήνα

Από τη Νέα Ερυθραία και την Πεντέλη μέχρι τη Νέα Σμύρνη και τη Βάρη, συγκεντρώσαμε τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς όταν έχεις όρεξη για πίτσα.

Μερικές από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Εύκολο να τις βρεις, αφού σε μία βόλτα σου από το Εμπορικό Τρίγωνο μέχρι τα Εξάρχεια θα συναντήσεις σίγουρα κάποιες από αυτές. Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεσαι σε αχαρτογράφητα – για σένα – νερά ή όταν απλώς έχεις όρεξη να εξερευνήσεις μια νέα γειτονιά;

Οι πιτσαρίες δε λείπουν από την Αθήνα και μάλιστα υπάρχει ποικιλία. Κάποια μαγαζιά εστιάζουν στη ναπολιτάνικη παράδοση ενώ άλλα κρατάνε ζωντανή την old school ζύμη, πριν την επέλαση της λεπτής. Όποιο κι αν είναι το στυλ που προτιμάς, σίγουρα έχεις τη δική σου αγαπημένη πίτσα, αυτή που θέλεις να τρως ξανά και ξανά.

Πολύ πιθανό όμως να θέλεις να προσθέσεις στη λίστα σου και νέες επιλογές, αυτές που θα δοκιμάσεις στην επόμενη έξοδό σου. Από τα βόρεια προάστια μέχρι τα νότια και τα δυτικά, συγκεντρώσαμε οκτώ διευθύνσεις για πίτσα όταν δε βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας.

Coupepe στην Πεντέλη

Coupepe

Με λεπτή και τραγανή ζύμη, πάντα φρέσκα υλικά και αμέτρητους συνδυασμούς, η pizza του Coupepe αποτελεί έναν καλό λόγο για να βρεθείς στη Νέα Πεντέλη. Το μενού του μαγαζιού είναι πλούσιο σε επιλογές τόσο σε πρωινό και με μπριός, σάντουιτς και ομελέτες όσο και σε σαλάτες και γλυκά.

Η πίτσα όμως κατέχει ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο, με τις επιλογές να κυμαίνονται από κόκκινες και λευκές μέχρι ολικής άλεσης και γλυκές. Ξεχωρίζει η spicy με σάλτσα, μοτσαρέλα, προβολόνε, σαλάμι πικάντε και καυτερή πιπεριά.

Trattoria στη Νέα Ερυθραία

Ο ζεστός χώρος του Trattoria παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο και η πολύχρωμη αυλή του αποτελεί κλασικό σημείο συνάντησης τα καλοκαίρια στη Νέα Ερυθραία.

Κοινό μυστικό για τους κατοίκους της περιοχής, το εστιατόριο είναι μια ευχάριστη ανακάλυψη για όσους το επισκεφτούν πρώτη φορά. Θα φας νόστιμα και οικεία πιάτα που βασίζονται στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, όπως bucatini all’ amatriciana, bolognese και μιλανέζικη κοτολέτα και φυσικά πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο.

Margherita Pizza Artigianale στη Νέα Ερυθραία

Margherita Pizza Artigianale

Κλασική επιλογή για takeaway και delivery στα βόρεια προάστια είναι η Margherita. Χειροποίητο ζυμάρι από ιταλικά άλευρα και διαλεχτές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Πρώτο και καλύτερο το βιολογικό ελαιόλαδο Χανίων ενώ ακολουθούν τα τυριά της οικογενειακής επιχείρησης Χρυσάφη στη Λήμνο (βλέπε καλαθάκι, μελίχλωρο και κασκαβάλι). Πανσέτα από την Καρδίτσα, σαλάμι Λευκάδος και βιολογικά αυγά αποτελούν μερικά από τα υλικά για τις νόστιμες πίτσες που θα δοκιμάσεις.

Le Pizze di San Gennaro στη Νέα Σμύρνη

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Στη συνοικιακή πιτσαρία του Μιλανέζου Marco Zenaboni, που πήρε το όνομά της από τον πολιούχο της Νάπολης, απολαμβάνει την πιο καλοφτιαγμένη και νόστιμη λεπτή πίτσα ναπολιτάνικου στυλ, που φτιάχνεται από βιολογικό αλεύρι, χωρίς προζύμι. Η σχέση του με τη ναπολιτάνικη πίτσα άλλωστε κρατάει χρόνια στην Αθήνα, καθώς ήταν ο πρώην ιδιοκτήτης και pizzaiolo της Bella Napoli που άνοιξε το 2016.

Στο μενού του Le Pizze di San Gennaro βρίσκεις διαφορετικές πίτσες, από την κλασική Μαργαρίτα μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως την πίτσα με πέστο, το calzone με ρικότα, ναπολιτάνικο σαλάμι και μοτσαρέλα ή τη San Gennaro που είναι αφιερωμένη στον άγιο. Για τη συγκεκριμένη πίτσα, χρησιμοποιεί κίτρινες ντομάτες Vesuvio προκειμένου να παραπέμπει στο χρυσό πρόσωπο με το οποίο απεικονίζεται.

Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το τιραμισού. Φτιάχνεται με σπιτικά σαβαγιάρ και μασκαρπόνε, είναι άγλυκο και νιώθεις τη γεύση καφέ. Για μένα, που δεν είμαι φαν του γλυκού με τις εκτελέσεις που βρίσκω στην Αθήνα, είναι πραγματικά νόστιμο.

Pecati di Gola στη Γλυφάδα

Peccati di Gola

Οι αδερφές Naomi και Talita συνεχίζουν το γαστρονομικό ταξίδι των γονιών τους Vicenzo και η Dia (είχαν ανοίξει το επιτυχημένο Dolce Vita στη Μύκονο, που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κολωνάκι) μέσα από το Peccati Di Gola στη Γλυφάδα. Εδώ απολαμβάνεις αυθεντικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η πίτσα.

Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία, με το ζυμάρι να παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να ωριμάσει, καθώς επίσης και την απαραίτητη υγρασία για να ενυδατωθεί. Από τις πιο κλασικές επιλογές όπως Margherita και Caprese μέχρι τις πιο ιδιαίτερες – βλέπε Carpaccio & Tartufo και Crudo & Asparagi – θα βρεις σίγουρα τη δική σου αγαπημένη πίτσα.

PECCATI DI GOLA

Napul’é Italian Comfort Food στη Βάρη

Napul'e Italian Comfort Food

Η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο Francesco Ciccio μοιράζονται την ίδια αγάπη για την ιταλική κουζίνα και τη μαγειρική στο Napul’e. Η chef έχει αναλάβει τα ηνία της κουζίνας και ο σύζυγός της και pizzaiolo είναι υπεύθυνος για τη λεπτή και ελαφρώς τραγανή ζύμη της φανταστικής πίτσας που βρίσκεις στο μενού.

Για τη ναπολιτάνικη πίτσα του εστιατορίου, απαιτείται ξεκούραση του ζυμαριού για 48 ώρες κι αυτός είναι και ο λόγος που το εστιατόριο έχει μικρή διαθεσιμότητα μέσα στην ημέρα. Αν φτάσεις μέχρι τη Βάρη βέβαια, μη μείνεις μόνο στην πίτσα. Θα βρεις επίσης εξαιρετική πάστα και άλλα παραδοσιακά πιάτα από την κουζίνα της γειτονικής χώρας.

NAPUL'E ITALIAN COMFORT FOOD