6 πίτσες που αγαπάμε να τρώμε αυτή την άνοιξη
- 15 ΑΠΡ 2024
Έχει η πίτσα εποχή; Σκέψου πόσο ταιριαστή θα ήταν, για ένα ανοιξιάτικο γεύμα, μία Marinara ή μία Margherita με φρέσκια μοτσαρέλα και βασιλικό σε αντίθεση με μία πεπερόνι που είναι πιο χειμωνιάτικη. Τα αλλαντικά όπως το πεπερόνι και η soppressata (ιταλικό σαλάμι) απελευθερώνουν λιπαρά καθώς ψήνονται και μαζί με τα τυριά, το αποτέλεσμα είναι αρκετά πιο βαρύ.
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, αναζητάμε φρεσκάδα, εποχικότητα και απλότητα, που στην περίπτωση της πίτσας σημαίνει ένα καλό ζυμάρι για βάση και όχι τόσο υπερφορτωμένες συνταγές. Οι επιλογές με λαχανικά και πέστο κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ενώ μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ένα εκλεκτό αλλαντικό και τυρί υπερτερεί έναντι των πολλών υλικών.
Η πίτσα είναι το απόλυτο casual και comfort φαγητό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί και να συνδυάσετε αυτά τα δύο. Είτε πρόκειται για μία απλή πίτσα με τυρί είτε για μια Margherita φτιαγμένη με βουβαλίσια μοτσαρέλα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ντομάτες κατευθείαν από τις πλαγιές του Βεζούβιου, μπορείς να επιλέξεις μία ετικέτα Chianti Classico αλλά ακόμα κι ένα Pinot Noir. Αν στα toppings υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε λαχανικά, τόλμησε ένα ερυθρό κρασί που σερβίρεται παγωμένο.
Και τώρα που έχεις έτοιμο το pairing, να τι θα παραγγείλεις και πού θα πιάσεις τραπεζάκι έξω.
Υπάρχει ένα άτυπο τεστ που βάζουμε σε μία πιτσαρία για να δούμε αν αξίζει τελικά και αυτό είναι να δοκιμάσουμε τη Μαργαρίτα. Τι μπορεί να πάει λάθος με τρία υλικά; Πολλά θα πούμε εμείς, καθώς η καλή πίτσα δεν είναι απλό πράγμα. Το Alio (Β. Γεωργίου 34) περνάει τη δοκιμασία, κι έτσι την επόμενη φορά που θα περάσεις από το στέκι του Χαλανδρίου, μην το πολυσκεφτείς.
Ιδιαίτερες πίτσες ψήνονται στο Lisa Athens, αλλά ακόμα και στην απλότητα ο Σταύρος Τσάμης παίζει με τους δικούς του κανόνες. Δοκίμασε τη Marinara στυλ Τόκι, με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, ρίγανη, stracciatella και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Δίπλα ακριβώς από τους φούρνους Gozney υπάρχουν δυο μεγάλα ψυγεία, όπου φιλοξενούνται μπύρες και ταιριαστά κρασιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι διαθέσιμα και σε ποτήρι. Bingo!
Κολοκυθάκι, γκοργκοντζόλα, μοτσαρέλα, ρίγανη και ελαιόλαδο είναι η δοκιμασμένη πια συνταγή της Valteziana που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες «κόκκινες» πίτσες. Εξαιρετική πρόταση αν βρεθείς πεινασμένος στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (41).
Πρόσφατη άφιξη στα Εξάρχεια η Νεάπολη (Ιπποκράτους 98-100), ακολουθεί με τη σειρά της την πίτσα ναπολιτάνικου στυλ. Τι θα έλεγες για μοτσαρέλα di Bufala, πέστο φιστικιού και μορταδέλα από την Μπολόνια;
Προς τιμήν του πολιούχου της Νάπολης ονόμασε την πιτσαρία που άνοιξε στη Νέα Σμύρνη ο Marco Zenaboni. Δεν έμεινε όμως μόνο στο όνομα αλλά έφτιαξε και μία σπέσιαλ πίτσα που ταιριάζει πολύ στην εποχή: η San Gennaro φτιάχνεται με σάλτσα ντομάτας, βουβαλίσια μοτσαρέλα, κίτρινες ντομάτες Vesuvio προκειμένου να παραπέμπει στο χρυσό πρόσωπο με το οποίο απεικονίζεται ο άγιος και πεκορίνο.
Η πίτσα ταψιού μάς θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Κι ενώ όταν σκεφτόμαστε την «καναδέζικη» πίτσα μάς έρχονται αυτόματα επιλογές όπως σπέσιαλ και πεπερόνι, στην εποχή ταιριάζει κάτι διαφορετικό.
Η χωριάτικη της Normandia θυμίζει τη δημοφιλή σαλάτα. Φανταστείτε ωστόσο όλα αυτά τα νόστιμα λαχανικά με τη φέτα πάνω σε ζυμάρι που φτιάχνεται κάθε μεσημέρι, ξεκουράζεται σε μικρές μπάλες και στη συνέχεια απλώνεται πάνω στο μεταλλικό σκεύος. Αφού ξεκουραστεί ξανά, απλώνεται η σάλτσα και στη συνέχεια μπαίνει στο ψυγείο. Τα υλικά θα τοποθετηθούν φρέσκα αφού δώσεις την παραγγελία σου και η πίτσα θα ψηθεί στον ηλεκτρικό φούρνο. Καμία περιττή λιπαρότητα, μόνο νοστιμιά.