UNSPLASH
ΓΕΥΣΗ

6 ψαροταβέρνες στην Αττική για την Καθαρά Δευτέρα (και όχι μόνο)

Φρέσκο ψάρι, νησιώτικοι μεζέδες για ούζο και τσίπουρο, μακαρονάδες με θαλασσινά και άλλες σπεσιαλιτέ σε πέντε διευθύνσεις για όλα τα budget από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά και το Καβούρι.

Κάποιοι προτιμούν να απολαμβάνουν το ψάρι τους με θέα θάλασσα κι ένα ποτήρι κρασί. Άλλοι, πάλι, αναζητούν μικρές γωνιές στην Αθήνα για ψαρικά και θαλασσινά value for money χωρίς πολλά-πολλά. Και υπάρχουν κι αυτοί που αναζητούν την αυθεντική ψαροφαγία στον Πειραιά, εκεί που ο θαλασσινός αέρας μυρίζει ταξίδια. Όποιο και να είναι το στυλ και το budget σου, υπάρχει μία διεύθυνση και για σένα και η Καθαρά Δευτέρα είναι ιδανική αφορμή για να επισκεφτείς μια ψαροταβέρνα με την παρέα σου.

Στο Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς για low budget ψαρικά


@chokoseoglou

Στην καρδιά της Αθήνας, μέσα σε μία στοά, το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς συγκεντρώνει περιπλανώμενους τουρίστες που αναζητούν τοπικές γεύσεις και αποτελεί σταθερή αξία για τους κατοίκους του κέντρου και όσους εργάζονται στα πέριξ.

Με τραπεζάκια στη στοά και μία σάλα με την τζαμαρία να βλέπει στην οδό Λέκκα, το μαγαζί είναι απογυμνωμένο από κάθε περιττή φανφάρα, εστιάζοντας στο να γεμίζει γρήγορα και άμεσα τα τραπέζια του με μεζέδες. Η κουζίνα εμμένει σε μικρά και μεσαία ψάρια, που γίνονται ψητά ή τηγανητά, σαλάτες εποχής και μεζέδες για ούζο και μπύρα. Εκπλήξεις στις επιλογές δεν υπάρχουν, όπως επίσης και στις τιμές. Όσες φορές κι αν επισκεφτείς τον Τριαντάφυλλο ξέρεις ακριβώς τι θα παραγγείλεις και τι να περιμένεις στον λογαριασμό.

ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΝΟΣΤΙΜΙΑΣ

Στο Θόδωρος κι Ελένη αχνιστά μύδια με σκόρδο και λευκό κρασί


Η δημοφιλής ψαροταβέρνα βρίσκεται πολύ κοντά στις παραλίες των Λεγραινών, του παραθαλάσσιου οικισμού της Ανατολικής Αττικής που φημίζεται για την παραλία του. Μπορεί να μην τη χτυπάει το κύμα, αλλά η απόστασή της από την παραλία ΚΑΠΕ για παράδειγμα είναι 5 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Μέσα στα χρόνια, η ταβέρνα έχει δημιουργήσει πιστό κοινό κι ας μην έχει θέα θάλασσα, κι αυτό γιατί είναι το ιδανικό μέρος για να φας νόστιμα ψάρια και θαλασσινά, να πιεις το ούζο σου και να μην ξεφύγεις στον λογαριασμό.

Από τα must πιάτα, τα αχνιστά μύδια με σκόρδο και λευκό κρασί -το τέλειο συνοδευτικό της τηγανητής πατάτας- και οι μακαρονάδες με θαλασσινά.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΙ ΕΛΕΝΗ
  • Λεωφ. Λεγραινών, Λεγραινά
  • 2292051936

Στην Τράτα για ψαρόσουπα


Μια νησιώτικη και φιλόξενη σάλα σε περιμένει στο κέντρο της Αθήνας για να φας ψαράκι και θαλασσινά.

Η μικρή ψαροταβέρνα του Χριστόφορου Χαλκιαδάκη άνοιξε το 2008 και έκτοτε αποτελεί σημείο συνάντησης για φρέσκο ψάρι, κρητική ρακή – από το νησί άλλωστε κατάγεται η οικογένεια, ψαρόσουπα βελουτέ και μακαρονάδες με θαλασσινά. Τα ηνία του μαγαζιού έχουν αναλάβει η Θεανώ και η Νίκη, εμπλουτίζοντας το παραδοσιακό μενού της Τράτας με πιο σύγχρονες πινελιές.

Στο Υπερωκεάνειον για νησιώτικους μεζέδες


My secret Athens

Μπορεί να μη βλέπεις θάλασσα, αλλά ο αέρας του λιμανιού σού δημιουργεί αυτή τη γλυκιά αίσθηση της φυγής. Παρόλα αυτά, στο Υπερωκεάνειο θέλεις να καθίσεις και με το παραπάνω. Με διακόσμηση μπακαλοταβέρνας και χίλια-δυο διακοσμητικά, το η ατμόσφαιρα σηκώνει τα πρώτα ούζα και μεζέδες πριν προχωρήσεις στα κυρίως. Σαρδέλες, γαύρος μαρινάτος, φάβα, πιταράκια είναι μερικά από τα νησιώτικα ορεκτικά που θέλεις στο τραπέζι σου.

Όσο περνάει η ώρα, μπορείς να επιλέξεις ζυμαρικά με θαλασσινά, πιάτα με φρέσκα ψάρια, ψητά ή μαγειρευτά, από το τηγάνι, όπως τα καλαμαράκια και φυσικά μια λαδένια Κιμώλου για να συνοδεύει όλα τα παραπάνω.

Στο Ζαρκαδούλα για καβουράκια


Ψαρομεζέδες και ούζο είναι το σήμα κατατεθέν του Ζαρκαδούλα στη Νίκαια, που λειτουργεί από το 1983. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει (και συνεχίζουν) μουσικοί και τραγουδιστές και όσοι δηλώνουν λάτρεις των ψαρικών.

Μπορεί η σπεσιαλιτέ του Ζαρκαδούλα να είναι το καβούρι, που έρχεται στην πιατέλα του με μπόλικο λαδολέμονο, αλλά εδώ βρίσκεις φρέσκα ψάρια, νόστιμο χταπόδι, καλαμάρι και γαύρο μαρινάτο.

ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ

Στον Γαρμπή για ψαροφαγία με θέα


Η ιστορία του εστιατορίου ξεκινά το 1924,  όταν ο Πέτρος Γαρμπής, μαγεμένος από την ομορφιά της Βουλιαγμένης, διάλεξε την πλαζ του σημερινού Αστέρα, για να μεταφέρει εκεί την ταβέρνα του «Ο Άσσος του Κρασιού», τουλάχιστον για το καλοκαίρι, αφού μέχρι τότε, κατά τους χειμερινούς μήνες, λειτουργούσε στην Πλάκα. Έκτοτε, εκείνο το μέρος της Βουλιαγμένης, έγινε στέκι ψαράδων και με τον καιρό, οι Αθηναίοι έμαθαν την ταβέρνα και άρχισαν να συχνάζουν για καλό φαγητό.

Όταν το 1959 ξεκίνησαν τα σχέδια για την κατασκευή του Αστέρα, ο Γαρμπής έπρεπε να αλλάξει τοποθεσία κι έτσι επέλεξε μια παραλία στο μικρό Καβούρι. Στο εστιατόριο έχει μπει δυναμικά η τρίτη γενιά, που συνεχίζει με σεβασμό την παράδοση και το όνομα του Γαρμπή που είναι συνδεδεμένο με τα φρέσκα ψάρια και την άριστη εξυπηρέτηση.

Exit mobile version