unsplash
ΓΕΥΣΗ

Για φαγητό και ψώνια γύρω από το λιμάνι του Πειραιά

Από αυθεντικό, χειροποίητο πιροσκί και ζεστή μπουγάτσα μέχρι παραδοσιακό σουβλάκι και μια μεγάλη ποικιλία σε είδη παντοπωλείου, λίγο πριν κατηφορίσεις για το λιμάνι, βρίσκεις ό,τι ζητήσεις.

Μπορεί ο Πειραιάς να είναι πολλά περισσότερα από το λιμάνι του, αλλά το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το λιμάνι που έχεις συνδέσει τις καλοκαιρινές διακοπές, τα καλωσορίσματα, τους αποχαιρετισμούς και την ατελείωτη – σε ώρες αιχμής – κίνηση. Γύρω από το πιο σημαντικό λιμάνι της Αττικής, οι ρυθμοί δεν σταματούν ποτέ μέσα στην ημέρα. Τα μαγαζιά που είναι συγκεντρωμένα στη Γούναρη και τα πέριξ, εξυπηρετούν κατοίκους και περαστικούς που θέλουν να φάνε κάτι στα γρήγορα ή να προμηθευτούν αλλαντικά, τυριά, μπαχάρια και βότανα για το σπίτι.

Με την άνοιξη να είναι προ των πυλών, οι εξορμήσεις στα νησιά δεν αργούν να ξεκινήσουν. Ακόμα όμως κι αν δεν έχεις προγραμματισμένη κάποια εκδρομή, αξίζει να κατέβεις μία βόλτα μέχρι το λιμάνι του Πειραιά για το θαλασσινό αεράκι και φυσικά το φαγητό και τα ψώνια στην περιοχή.

Για χειροποίητο πιροσκί στο Εύξεινον


Αν είσαι με αμάξι, δύσκολα θα βρεις να παρκάρεις για το Εύξεινον. Αυτό όμως δεν πρέπει να σε προβληματίζει, αφού οι πελάτες του καταστήματος επιτρέπεται να αφήσουν το αυτοκίνητό τους για λίγα λεπτά με αλάρμ στο πάρκινγκ που βρίσκεται απέναντι. Φέρσου ευγενικά, ζήτα συγνώμη και τρέξε για την παραγγελία σου. Πιροσκί με τυρί, το καλύτερο για μένα, αλλά εξίσου νόστιμα με πατάτα και κιμά – εξάλλου όλα φτιάχνονται σε πολύ μικρές δόσεις για να φεύγουν φρέσκα και ζεστά. Τα Σάββατα, βγαίνει και πεϊνιρλί με σουτζούκι, το οποίο είναι πραγματικά επικό.

ΠΙΡΟΣΚΙ ΤΟ ΕΥΞΕΙΝΟΝ

Για μπαχαρικά και βότανα στον Μανδραγόρα


Ό,τι κι αν ψάχνεις θα το βρεις στον Μανδραγόρα. Στον κεντρικό δρόμο που κατηφορίζει προς το λιμάνι, το εξειδικευμένο παντοπωλείο και μπαχαράδικο έχει κλείσει 67 χρόνια ζωής και αποτελεί σήμα κατατεθέν για την εμπορική γειτονιά του Πειραιά. Εδώ, είναι συγκεντρωμένα εκλεκτά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με γνώμονα την καλή διατροφή, τον σεβασμό και την αξία της πρώτης ύλης και του παραγωγού.

«Όσο πιο απίθανο να το βρεις, τόσο πιο πιθανό να το βρεις εδώ» είναι το μότο του Γιάννη Βασιλόπουλου για τον Μανδραγόρα κι αυτό αρκεί να σε προϊδεάσει για το τι θα συναντήσεις. Από τα πιο βασικά προϊόντα για την καθημερινή διατροφή, όπως φρέσκο ζυμωτό ψωμί, τυριά και αλλαντικά αλλά και όσπρια και ζυμαρικά μέχρι μπαχαρικά και βότανα, στο κατάστημα του Πειραιά η ποικιλία είναι μεγάλη και εξαιρετική για το κάθε είδος.

ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ

Για αλλαντικά και τυριά στο Miran


Στο κέντρο του Πειραιά βρίσκεται το κατάστημα Miran το οποίο συγκεντρώνει λιχουδιές για τους λάτρεις του παστουρμά και του σουτζουκιού. Στα ψυγεία και τα ράφια του βρίσκεις επίσης προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, παλαιωμένα τυριά και αλίπαστα από μικρά εργαστήρια, καθώς επίσης βουβαλίσια προϊόντα από την Κερκίνη Σερρών. Την γκάμα συμπληρώνουν επιλογές από την Ιταλία, όπως προσούτο Πάρμας, καπνιστό ζαμπόν, σαλάμι σπανιάτα και μορταδέλα.

Οι επιλογές όμως δεν σταματούν εδώ, αφού μπορείς να ολοκληρώσεις τις αγορές για το τραπέζι, επιλέγοντας ανάμεσα σε παραδοσιακές λιχουδιές όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί ή ακόμα και λαλάγγια, που είναι γνωστά και ως μανιάτικες τηγανήτες.

Για σουβλάκι στον Γιώργο


Για όλες αυτές τις φορές που θέλεις να φας κάτι νόστιμο πριν ξεκινήσεις το ταξίδι με το πλοίο, υπάρχει το σουβλατζίδικο ο Γιώργος. Καλά, δε χρειάζεται είπαμε να ταξιδέψεις για να βρεθείς να απολαμβάνεις αυτό το old school σουβλάκι ή παραδοσιακό όπως το αποκαλούν πιο σωστά οι ίδιοι. Ο κωδικός είναι ένας και καλός: δύο χειροποίητα μπιφτεκάκια μόνο με κιμά από ελληνική μοσχίδα, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κόκκινο πιπέρι και μια καλοψημένη, μαλακή πίτα για να τα τυλίξει.

Για μπουγάτσα στο Sharai


iStock

Συνώνυμο με τη λαχταριστή, ζεστή μπουγάτσα που βγαίνει φρεσκοψημένη από τον φούρνο είναι το Sharai στον Πειραιά. Το μυστικό της οικογενειακής επιχείρησης είναι η αυθεντική πολίτικη συνταγή, που πέρασε από γενιά σε γενιά, και έκανε τη μπουγάτσα να αποκτήσει φήμη ακόμα και πέρα από το λιμάνι. Τα προϊόντα ζυμώνονται χειροποίητα στο εργαστήριο του καταστήματος με αγνά υλικά, με συνταγές που μένουν καλά φυλαγμένες. Μπουγάτσες, τυρόπιτες, πίτσες και σφολιάτες είναι όσα θα βρεις καθημερινά στο Sharai που αξίζει σίγουρα μια πρωινή στάση.

Για καλαμάκια στην καντίνα του Πλαστήρα


Για όσους χρησιμοποιούν συχνά – πυκνά την πύλη Ε2, εκεί όπου αναχωρούν τα πλοία για Κρήτη, ο Πλαστήρας δεν είναι ένα ακόμα νέο μυστικό που πρέπει να ανακαλύψουν. Αυτή η καλτ καντίνα του λιμανιού είναι το απάγκιο οδηγών ταξί και νταλίκας, πριν γίνει ένα από τα χιπ μέρη αγαπημένων foodies, όπως ο Βασίλης Καλλίδης. Εδώ, θα φας καλαμάκια χοιρινά με ψωμί για να βουτήξεις στο ζουμί τους, φρέσκες πατάτες τηγανητές και φέτα λαδορίγανη. Θα πιεις μπύρα παγωμένη και θα φύγεις ευτυχισμένος, ακόμα κι αν πάρεις τον δρόμο προς το σπίτι και όχι το καράβι.

ΚΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

 

Exit mobile version