UNSPLASH
ΓΕΥΣΗ

7 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφθείς (και) για τα φοβερά κοκτέιλ τους

Σε αυτά τα μαγαζιά μπορείς να συνοδεύσεις τα μοναδικά πιάτα με καλοφτιαγμένα ευφάνταστα κοκτέιλ.

Έχουμε συνηθίσει τα κοκτέιλ να είναι οι πρωταγωνιστές και το φαγητό να έρχεται δίπλα τους σαν συνοδευτικό στην μπάρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πιάτα είναι μικρά και τις περισσότερες φορές τρώμε με το χέρι, χωρίς μαχαιροπίρουνα.

Όμως τα τελευταία χρόνια είναι παγκόσμια τάση, τα κοκτέιλ να μπαίνουν και στα εστιατόρια και να στέκονται επάξια δίπλα σε πιάτα μεγάλων σεφ. Εκεί που μέχρι πρότινος βλέπαμε μόνο λίστες κρασιών, τώρα υπάρχουν και μενού με κοκτέιλ, με την υπογραφή σπουδαίων bartenders, που συνοδεύουν ιδανικά τα εστιατορικά πιάτα και τους προσθέτουν μια ακόμη νόστιμη πινελιά.

Εμείς πήγαμε, δοκιμάσαμε και βρήκαμε τα εστιατόρια της Αθήνας που προσφέρουν ευφάνταστα κοκτέιλ και τα οποία αξίζει να δοκιμάσεις.

Hytra

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά εστιατόρια της πόλης τα τελευταία -πολλά- χρόνια. Μπορεί να έγιναν αλλαγές στην κουζίνα, όμως η ποιότητα και η διάθεση για συνεχή δημιουργικότητα και εξέλιξη δε σταμάτησα ποτέ. Έτσι η Hytra στην ταράτσα της Στέγης, έχει πλέον και έναν εξελιγμένο κατάλογο κοκτέιλ που συνοδεύουν άρτια τα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα της.

Εδώ τα κοκτέιλ είναι δημιουργίες του Χάρη Πλέσσα, ο οποίος κινείται σε κλασικά μονοπάτια με μικρές παραλλαγές και ενδιαφέρουσες πινελιές. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά, όπως το Yellow Martini το οποίο έχει παλαιωμένο τσίπουρο, το Hazelnut που είναι και αυτό μια παραλλαγή σε Martini ή το Lemon leaf με τεκίλα, μεζκάλ, φύλλα λεμονιού και σόδα.

Okio Restaurant

Το Okio αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της προηγούμενης σεζόν. Αθόρυβα και με πολλή δουλειά, αλλά και νόστιμα πιάτα, αγαπήθηκε από τον κόσμο αλλά και από τους κριτές του οδηγού Michelin, οι οποίοι το συμπεριέλαβαν στον οδηγό για το 2022. Η κουζίνα του είναι μεσογειακή με τα προϊόντα τους να είναι πάντα εποχιακά, ενώ συνεργάζονται άμεσα με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Δίπλα σε αυτά τα πιάτα στέκονται επάξια τα κοκτέιλ που έχουν την υπογραφή του Άγγελου Ζεϊμπέκη.

Πρόκειται για έναν καλοκαιρινό κατάλογο με δροσερά ποτά. Απλές λιτές γραμμές και έκρηξη στο στόμα, ενώ και εδώ ακολουθούν την τάση και δίνουν ιδιαίτερη βάση στη διαλογη και τη διαχείριση της πρώτης ύλης. Όλα τα κοκτέιλ ταιριάζουν ευχάριστα με τα πιάτα του εστιατορίου.

Στον κατάλογο θα βρεις κοκτέιλ με φρούτα, λαχανικά ακόμα και κοκτέιλ επιδόρπιο για το μετά το γεύμα σου, προσέχοντας πάντα να μην είναι πολύ υψηλά θερμιδικά.

Στον κατάλογο αναγράφονται τα κύρια συστατικά του κάθε κοκτέιλ για να μπορείς να διαλέξεις πιο εύκολα. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις το Botanicals Bitter Yuzu ή το Rum Banana Curry.

Hide & Seek

Ένα από τα πιο όμορφα καλοκαιρινά spot στο Χαλάνδρι ακούει στο όνομα Hide & Seek. Στην αυλή του μπορείς να φας υπέροχα πιάτα με επιρροές από τη μεσογειακή κουζίνα, τα οποία παρουσιάζονται με νέο αέρα και απογειώνονται χάρη στις πινελιές του executive chef Γιάννη Λιόκα. Όμως το Hide & Seek είναι γνωστό και για τα υπέροχα κοκτέιλ του. Ο Λυκούργος Χρυσανθόπουλος μας μίλησε για τον νέο κατάλογο με τίτλο “The Sustainability Journey”.

«Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στον κόσμο του bartending σήμερα είναι η “Αειφορία”. Το Hide & Seek αγκαλιάζει θερμά την ιδέα όχι απλά ως τάση, αλλά ως Ανάγκη. Πιστεύουμε ότι δεν αρκεί μόνο να απαλλαγούμε από τα πλαστικά καλαμάκια. Ακολουθούμε το δύσκολο μονοπάτι της μείωσης του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα, χωρίς όμως να κάνουμε συμβιβασμούς στη γεύση. Χρησιμοποιούμε εποχιακά, τοπικά προϊόντα όπου είναι δυνατόν, μειώνουμε την κατανάλωση πάγου, ανακυκλώνουμε τα υπολείμματα φαγητού από την κουζίνα μας, καθώς και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των κοκτέιλ., δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους χυμούς από κονσέρβες, αναψυκτικά και κρασιά, εκπαιδευόμαστε πάνω σε όλους τους τρόπους με τους οποίους ότι περισσεύει μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργικό cocktail, αξιοποιούμε τα υλικά μας με ήθος, ερευνούμε και πειραματιζόμαστε διαρκώς με ανοιχτό πνεύμα, επικεντρωνόμαστε στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ελαχιστοποίηση της ρύπανσης».

Δύο κοκτέιλ του καταλόγου που σου προτείνουμε με βάση αυτή τη φιλοσοφία είναι τα: House Gin & Tonic, στο οποίο ανακυκλώνουν όλα τα ξεθυμασμένα tonic που περισσεύουν στο τέλος της βάρδιας και τα επεξεργάζονται μαζί με gin, βότανα από τον κήπο, leftovers από εσπεριδοειδή και δημιουργούν το δικό τους RTD ανθρακωμένο gin tonic.

Μια δοκιμή όμως αξίζει και η Umami Paloma, για την οποία επεξεργάζονται και πάλι τα leftovers από την κουζίνα – παντζάρι, ντομάτα και ροζ grapefruit – και δημιουργούν μια umami σόδα μαζί με τεκίλα και mezcal.

Nikkei

 

Στην πλατεία Δεξαμενής κάτω από τον Λυκαβηττό, βρίσκεται τους χειμερινούς μήνες μια σπηλιά και τους καλοκαιρινούς μια υπέροχη αυλή, στην οποία τα πιάτα της Nikkei κουζίνας συνδυάζονται τέλεια με τα κοκτέιλ της Μαίρης Ταλαιπώρου.

Ο Claudio Bairami και η ομάδα του βγάζουν από την κουζίνα τους μοναδικές δημιουργίες με αρώματα λαιμ, κόλιανδρου, πιπεριάς τσίλι, yuzu και παντρεύουν τέλεια την περουβιανή με την ιαπωνική κουζίνα. Δίπλα έρχεται η μάστερ του είδους Μαίρη, η οποία με τις νέες της δημιουργίες απογειώνει κάθε πιάτο.

Στον καινούργιο κατάλογο που ξεκινάει αυτές τις μέρες -όπως και η αυλή- αξίζει να δοκιμάσεις το Nom nom με tekila, ιβίσκο, χαμομήλι, σταφύλλι, και σκόνη φράουλας, το Machu Picchu με Pisco, kaffir lime, shōchū φράουλα, yuzu και matcha αλλά και το Sassy tai με ρούμι, boutan berry, pandan, ψημένο ανανά και ginseng bitter.

Proveleggios

Ένα από τα πρώτα εστιατόρια που έβαλαν σε πρώτο πλάνο την μπάρα και τα κοκτέιλ στο concept τους είναι ο Proveleggios.

Εδώ όλα γίνονται με μεράκι. Από το ψωμί που ζυμώνεται και ψήνεται καθημερινά, την δική τους μπύρα που δημιουργούν σε συνεργασία με την Kirki Beers και φυσικά τα κοκτέιλ, τα οποία έχουν την υπογραφή της Πόπης Σεβαστού.

Στο μαγαζί του Κεραμεικού μενού των κοκτέιλ φτιάχνεται ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών, αλλά και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του. Αν μάλιστα παρατηρήσεις τον κατάλογο, δεν θα δεις ονόματα, παρά μόνο υλικά που συνθέτουν το κάθε κοκτέιλ.

Όπως γίνεται και στο negroni με σέλερι, το οποίο είναι ένα από τα best seller και αξίζει να το δοκιμάσεις αν υπάρχει στον κατάλογο. Το ίδιο θα σου πω και για το Rum Negroni αλλά και το cotton (candy) club, το οποίο είναι blended scotch whiskey, Amaro, πορτοκάλι, σιρόπι μπαχαρικών και για γαρνιτούρα μαλλί της γριάς. Αυτό που σίγουρα θα βρεις είναι μια Margherita λίγο διαφορετική από όσες έχεις συνηθίσει, με mescal, lemongrass, τζίντζερ, τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο και rim από αλάτι καραβίδας, μάραθο, πιπέρι σετσουάν και γλυκιά πάπρικα αλλά και ένα τρομερό κοκτέιλ με φράουλα.

Όπως καταλαβαίνεις η συνεργασία με την κουζίνα είναι άμεση.

PROVELEGGIOS
  • Παραμυθίας 11, Κεραμεικός
  • 2105234749

NiDo

To NiDo μετρά λίγους μήνες ζωής αλλά έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέματα του κόσμου. Το νέο και ενδιαφέρον project του Νίκου Θώμα, ο οποίος μαζί με την ομάδα του Simul δημιούργησε ένα μαγαζί όπου το υπέροχο φαγητό συνδυάζεται τέλεια με κοκτέιλ.

To NiDo είναι μια διαφορετική περίπτωση από όλα τα άλλα εστιατόρια και για αυτό ξεχωρίζει. Δεν φτιάχτηκε με κεντρικό άξονα το εστιατόριο και μετά κούμπωσε πάνω του και το μενού των κοκτέιλ. Δημιουργήθηκαν παράλληλα με αποτέλεσμα να δένουν τέλεια.

Εδώ θα βρεις μικρά πιάτα, τύπου tapas, νόστιμα και άρτια εκτελεσμένα. Μην ξεχάσεις να πάρεις τις τηγανητές πατάτες που σερβίρουν. Όπως μην ξεχάσεις να τα συνοδεύσεις με κάποιο από τα κοκτέιλ του καταλόγου.

Εκεί θα βρεις κλασικά κοκτέιλ όπως το Tequila Sunrise, αλλά και Margarita και Porn Star Martini. Όλα τους νόστιμα και απόλυτα ταιριαστά με το πνεύμα του μαγαζιού.

NIDO
  • Λεβέντη 5, Κολωνάκι
  • 2107250226

Kitschen

Ένα εστιατόριο το οποίο έκανε σχεδόν όλη την Αθήνα να κατέβει στον Πειραιά και έβαλε στον γαστρονομικό χάρτη την περιοχή.

Το δημιούργημα του Δημήτρη Liem και του Σπύρου Μινέτου εξ αρχής δεν ήθελε να είναι ένα ακόμα ασιατικό εστιατόριο. Φιλοδοξούσε όμως να είναι ένας fun χώρος, ο οποίος θα σερβίρει υπέροχο φαγητό αλλά όχι μόνο. Εδώ δίπλα στα ωμά πιάτα, τα vegan dumplings και το κουνουπίδι tempura που φτιάχνει ο Δημήτρης, μπορείς να πιεις και υπέροχα κοκτέιλ με την υπογραφή του Σπύρου.

Η έμπνευση παραμένει η ασιατική κουλτούρα τόσο στα ονόματα όσο και στις γεύσεις. Το Cobra Kai, το Miyagi’s Touch ή το Samurai’s Sling είναι ενδεικτικά για να καταλάβεις τι θα δεις μόλις πιάσεις τον κατάλογο.

Μην τρομάξεις πρόκειται για παραλλαγές διάσημων κλασικών cocktails όπως το Dark ‘n’ Stormy ή το Singapore Sling. Ρώτα τα παιδιά και εκείνοι θα σου προτείνουν το πιο ταιριαστό.