Φωτογραφίες: OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

7 γλυκά που ταιριάζουν ιδανικά στο πασχαλινό τραπέζι

Τα φρέσκα φρούτα, οι αέρινες κρέμες και οι τραγανές υφές είναι στοιχεία που αναζητούμε στα γλυκά που θα επιλέξουμε για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Το τσουρέκι είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά δεν λείπουν και κλασικά γλυκά, όπως το μιλφέιγ ή πιο παραδοσιακά όπως τα σιροπιαστά.

Το ζητούμενο όταν επιλέγουμε επιδόρπιο για να κλείσει ένα γεύμα που περιλαμβάνει αρκετό κρέας και γενικά πιο λιπαρά πιάτα, είναι να έχει μία πιο ελαφριά σύνθεση. Τα φρέσκα φρούτα, οι αέρινες κρέμες και οι τραγανές υφές είναι στοιχεία που αναζητούμε στα γλυκά που θα επιλέξουμε για τα εορταστικά τραπέζια των ημερών.

Ο επιδόρπιος οίνος, όπως ένα Vinsanto, πλαισιώνει με τη σειρά του το επιδόρπιο.

Τούρτα αμυγδάλου στον Μπόζα

News247.gr / Σταύρος Δισκουρίδης

Είναι η πρωταγωνίστρια του ζαχαροπλαστείου που λειτουργεί από το 1967 στην Κυψέλη και φτιάχνεται ακόμα με αληθινή κρέμα πατισερί και σαντιγί με πολλά λιπαρά. Σκέψου ένα φίνο, λεπτοκομμένο παντεσπάνι που ραντίζεται με κονιάκ και ελληνικά αμύγδαλα που καβουρδίζονται κι έχουν ένα τσακ βούτυρο για τη γεύση να ολοκληρώνουν αυτό το θεϊκό γλυκό. Εξίσου καλοφτιαγμένη και νόστιμη είναι η σοκολατίνα.

ΜΠΟΖΑΣ

Παγωτό τσουρέκι στα Γιούλια

Η ιστορία τους που ξεκινάει από το 1945 είναι συνδεδεμένη με τα γλυκά και το τσουρέκι. Ο Μικρασιάτης Ευάγγελος Αγιακλόγλου έφερε στη Νέα Ιωνία τις παραδοσιακές πολίτικες συνταγές και σήμερα, η νεότερη γενιά εξελίσσει την παράδοση και την κληρονομιά του, με το τρίτο και πιο πρόσφατο ζαχαροπλαστείο να ανοίγει τις πόρτες του πριν από δέκα χρόνια. Με το τσουρέκι, λοιπόν, να αποτελεί σήμα κατατεθέν των μαγαζιών, η ζαχαροπλαστική ομάδα πήγε ένα βήμα παραπέρα, αναμειγνύοντάς το με παγωτό. Το αποτέλεσμα είναι όσο λαχταριστό φαντάζεσαι.

Μιλφέιγ στο La Maison

Μπορεί ο κόσμος να δείχνει την προτίμησή του σε γλυκά γνώριμα καικλασικά, όμως ο Θανάσης Τσαγκλιώτης έχει κατάφερει να δώσει το στίγμα του ακόμα και στις πιο διαχρονικές επιλογές. Έτσι βρίσκεις ένα μιλφέιγ με καραμέλα toffee, βραστή κρέμα πατισερί και καραμελωμένο φουντούκι που κλείνει ιδανικά το πασχαλινό γεύμα. Για όσους αγαπούν τη σοκολάτα, η μπλακ φόρεστ και η σεράνο με το χειροποίητο παντεσπάνι και το ρούμι είναι ανάμεσα στις καλύτερες προτάσεις.

LA MAISON-FINE PASTRY

Εκμέκ στο Serano

Θα πας για το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου που είναι ένα από τα καλύτερα της πόλης: αφράτο, αρωματικό, χωρίς πολύ ένταση στη μαστίχα και σχετικά άγλυκο. Θα φύγεις όμως και με γλυκά για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς εδώ ό,τι φτιάχνουν γίνεται με πολύ καλές πρώτες ύλες και δεξιοτεχνία. Αν είσαι υπέρμαχος των σιροπιαστών, θα σου πρότεινα το εκμέκ. Σιροπιασμένη βάση, αληθινή κρέμα και σαντιγί συνθέτουν το τέλειο γλυκό.

Τρίγωνα Πανοράματος στο Κορνέ

Το Κορνέ είναι ένα ζαχαροπλαστείο – εργαστήριο που δανείζεται το όνομά του από το κορνέ – τη σακούλα ζαχαροπλαστικής αλλά παραπέμπει και στο ομώνυμο γλυκό. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, αποτελεί σημείο συνάντησης για τα σιροπιαστά κορνέ και τα τραγανά τρίγωνα Πανοράματος που γεμίζουν με κρέμα πατισερί τη στιγμή της παραγγελίας (κάτι που ισχύει και για άλλα γλυκά όπως η πάβλοβα με τα κόκκινα φρούτα). Τσουρέκι κλασικό και με σοκολάτα, εκμέκ πολίτικο, κανόλι με φιστίκι, τιραμισού, cheesecake και μιλφέιγ έρχονται να συμπληρώσουν τον κατάλογο με τα φρέσκα και καλοφτιαγμένα γλυκά.

 

Παύλοβα στον Παυλίδη

Προερχόμενος από μια οικογένεια με έφεση στη ζαχαροπλαστική, ο Παύλος Παυλίδης ήρθε στην Αθήνα από τη Σμύρνη και στις αρχές της δεκαετίας του ’50 αποφάσισε να φτιάξει το δικό του κατάστημα στην Κατεχάκη. Εκεί, ξεκίνησε να φτιάχνει το ζεστό γαλακτομπούρεκο, παγωτό αλλά και παύλοβα. Αν αναζητάς μία πιο ελαφριά και επιλογή για το γιορτινό τραπέζι, η παύλοβα φτιάχνεται με τραγανές μαρέγκες και δροσιστικές φράουλες.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Ραβανί στον Μπελεντερίδη

Με ειδίκευση στα γλυκά ταψιού, όπως το ραβανί, το σάμαλι, η καρυδόπιτα και το γαλακτομπούρεκο και έχοντας μάθει την τέχνη του χαλβά Φαρσάλων, ο βορειοελλαδίτης Σάκης Μπελεντερίδης άνοιξε το εργαστήριό του πριν από έντεκα χρόνια στο Περιστέρι. Όλα φτιάχνονται από τον ίδιο, με πολύ μεράκι και αρκετό κόπο, αφού όπως εξηγεί ο ίδιος, ο «χαλβάς θέλει τέχνη για να καραμελώσει η κρούστα και είναι η διαδικασία που θα δώσει τελικά τη γεύση». Το ραβανί με παγωτό είναι η τέλεια πρόταση για τους καλοφαγάδες.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.