
7 λαχταριστές μακαρονάδες που τρώμε τώρα στην Αθήνα
Τα ζυμαρικά είναι ένας πραγματικός «καμβάς» γεύσεων, ικανός να υποστηρίξει από τις πιο απλές και κλασικές συνταγές μέχρι τις πιο δημιουργικές και πρωτότυπες γαστρονομικές εμπνεύσεις.
- 1 ΑΠΡ 2025
Οι μακαρονάδες έχουν μια ξεχωριστή θέση στα τραπέζια μας όλο τον χρόνο, αλλά την άνοιξη αποκτούν μια ιδιαίτερη γοητεία. Τα ζυμαρικά είναι ένας πραγματικός «καμβάς» γεύσεων, ικανός να υποστηρίξει από τις πιο απλές και κλασικές συνταγές μέχρι τις πιο δημιουργικές και πρωτότυπες γαστρονομικές εμπνεύσεις. Είτε είσαι υπέρμαχος των κλασικών συνταγών είτε αναζητάς πιο τολμηρές γεύσεις, θα βρεις την αγαπημένη σου μακαρονάδα στα αθηναϊκά εστιατόρια.
Αν λατρεύεις τις απλές αλλά απόλυτα γευστικές επιλογές, οι χυλοπίτες από την Κομοτηνή, φέτα, φρέσκο βούτυρο Ρούμελης και μπούκοβο στη Λόντζα της Γειτονιάς (Χ. Τρικούπη 76) είναι ένα πιάτο βγαλμένο από την κουζίνα της γιαγιάς.
Παρότι δεν περιέχει κρέας, κάθε μπουκιά της «ορφανής» μακαρονάδας στο Manari (πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3) είναι γεμάτη νοστιμιά, καθώς τα ζυμαρικά έχουν μαγειρευτεί σε ζωμό κρέατος, απορροφώντας όλη τη γεύση και δίνοντας ένα αποτέλεσμα που σε εκπλήσσει με την πληρότητα και την έντασή του.
Η κουζίνα της Κέρκυρας αποτελεί βασική πηγή έμπνευσης για την Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α), όπου οι σεφ δημιουργούν με σεβασμό στις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης. Ένα από τα πιάτα-σήμα κατατεθέν είναι η μακαρονάδα μπούρου μπούρου, γνωστή στην κορφιάτικη κουζίνα και ως μανέστρα κολοπίμπιρι. Σε αυτή την εκδοχή της, τα ζυμαρικά αναδεικνύονται ως τέλειο συνοδευτικό για το ψάρι, αφού μαγειρεύονται στον ζωμό του, αποδίδοντας μια θαλασσινή νοστιμιά που απογειώνει το πιάτο.
Αν είσαι λάτρης των θαλασσινών, το Polpo (Τζον Κένεντι 6) είναι η ιδανική επιλογή. Σε αυτό το φιλόξενο εστιατόριο, που δημιουργήθηκε ουσιαστικά από την ενασχόληση της οικογένειας με τη θάλασσα, η ψαροφαγία συνδυάζεται με εξαιρετικές τιμές, ενώ η χορταστική μακαρονάδα του ψαρά αποτελεί σημείο αναφοράς. Λιγκουίνι συνδυάζονται αρμονικά με φρέσκο κρεμμύδι, ντοματίνια, μύδια, γαρίδες, χταπόδι ή καλαμάρι και φυσικά μπόλικο σκόρδο, δημιουργώντας μια αυθεντική θαλασσινή εμπειρία.
Το spaghetti alle vongole είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ιταλικά πιάτα, που όταν παρασκευάζεται σωστά, αναδεικνύεται σε μια από τις πιο απολαυστικές μακαρονάδες του κόσμου. Η θαλασσινή αίσθηση που προσφέρουν οι αχιβάδες, σε συνδυασμό με το σκόρδο και μια διακριτική πικάντικη ένταση από το τσίλι, δημιουργεί μια γεύση αξέχαστη. Στο Hams and Clams (Λιμάνι, Μαρίνα Ζέας), το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται με γενναιόδωρη δόση σκόρδου και καυτερής πιπεριάς, απογειώνοντας την εμπειρία και ικανοποιώντας όσους αγαπούν τις έντονες γεύσεις.
Το εστιατόριο GiΟ στο ξενοδοχείο The Margi (Λυτούς 11, Βουλιαγμένη) αποπνέει αυθεντικό ιταλικό ταμπεραμέντο, τόσο στον σχεδιασμό και τη διακόσμηση του χώρου, όσο και στην προσέγγιση της κουζίνας. Ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής δημιουργεί πιάτα εμπνευσμένα από την ιταλική παράδοση, χρησιμοποιώντας φρέσκα εποχικά υλικά από τη Margi Farm. Ανάμεσα στις ξεχωριστές επιλογές, τα paccheri με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι και σάλτσα από τον ζωμό του κερδίζουν τις εντυπώσεις με την πλούσια, βαθιά τους γεύση.
Για μια πιο ιδιαίτερη και ελληνική προσέγγιση στο δημοφιλές mac and cheese, αξίζει να επισκεφθείς τον Proveleggios (Παραμυθίας 11). Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης πειραματίζεται με ένα παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό, τις χειροποίητες γκόγκες από την Πελοπόννησο, τις οποίες συνδυάζει με καμένο βούτυρο και μια πλούσια κρέμα τυριών, δημιουργώντας ένα πιάτο που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη μοντέρνα γαστρονομία.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.