7 μαγαζιά ιδανικά για τις χειμωνιάτικες μέρες
Ένα τραπέζι σε μια οικεία σάλα ή μία θέση σε μία ζεστή μπάρα είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για τις εξόδους σου αυτή την περίοδο του χρόνου.
- 12 ΔΕΚ 2024
Καθώς οι νύχτες μεγαλώνουν και ο χειμώνας κάνει αισθητή την παρουσία του, δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να καθίσεις σε ένα cosy εστιατόριο ή μπαρ. Η ζεστασιά, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, που νιώθεις σε έναν φιλόξενο χώρο μπορεί να θεραπεύσει τη χειμωνιάτικη μελαγχολία.
Το νόστιμο φαγητό, ένα καλό μπουκάλι κρασί και η φιλόξενη ατμόσφαιρα είναι απαραίτητα αυτή την εποχή του χρόνου. Ένα τραπέζι σε μια οικεία σάλα ή μία θέση σε μία ζεστή μπάρα είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για τις εξόδους σου αυτή την περίοδο του χρόνου.
Η διαχρονική αξία του Galaxy Bar
Όλα είναι προσεκτικά μελετημένα σε αυτό το εμβληματικό αθηναϊκό στέκι που μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής. Το Galaxy Bar ταιριάζει σε όλες τις λίστες στις οποίες αρέσκονται τα μίντια – τα πιο παλιά μπαρ της πόλης, οι πιο φιλόξενες μπάρες, κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα όμως είναι μία κατηγορία από μόνο του, από αυτές τις περιπτώσεις που δεν μπαίνουν σε ταμπέλες.«Δεν είναι εύκολο πράγμα να στηθεί σωστά μια μπάρα», έλεγε πριν από 2 χρόνια ο Γιάννης Αλαμπάνος (κύριος Γιάννης για τους θαμώνες) σε μία εκ βαθέων συζήτηση στον Θεοδόση Μίχο για με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων του μπαρ. «Εδώ είναι όλα μελετημένα. Το ύψος της μπάρας, το μαξιλαράκι που είναι πολύ βασικό, ο περιβάλλων χώρος, η απόσταση της καρέκλας, η σιδερένια μπάρα για να ακουμπάνε τα πόδια σου… Είναι μία συνταγή που αν πετύχει, είναι ό,τι καλύτερο για τον πελάτη, για να περάσει την ώρα του ξεκούραστα».
Είναι ιδανικό το Galaxy για να πιεις το ποτό σου μετά τη δουλειά. Θα αποσυμπιεστείς και θα συνομιλήσεις με άνεση καθώς τα ντεσιμπέλ της μουσικής δεν ανεβαίνουν ποτέ σε ενοχλητικό επίπεδο. Και θα φας τον πιο τέλειο μεζέ – ριγανάτο ψωμάκι, τυρί κι ελιές, που ταιριάζει πάντα με ό,τι ποτό κι αν πίνεις.
Low Profile, το απάγκιο της Στοάς Μπολάνη
To Low Profile παραμένει μία σταθερά σε ένα κέντρο που δεν κατοικείται παρά ελάχιστα, τουριστικοποιείται με γοργούς ρυθμούς και γεμίζει χώρους εστίασης που αλλάζουν χέρια και ονόματα. Ο Σταύρος Κασιώτης εμπνεύστηκε από μία φωτογραφία που είχε δει σε ένα βιβλίο του Σάμιουελ Μπέκετ κι έβαψε το μαγαζί του κόκκινο και μαύρο και στη συνέχεια στόλισε τους τοίχους με κάδρα θρυλικών ροκ σταρ και με αντικείμενα που διακατέχονται από μία λεπτή δόση ειρωνείας. Όλο το σκηνικό συμβάλλει στο να νιώσεις μία ακαταμάχητη ζεστασιά.Ανοίγει από το πρωί για καφέ αλλά οι θαμώνες του γνωρίζουν ότι εδώ θα απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία σε ουίσκι. Στο μπαρ υπάρχουν σταθερά 90 με 100 ετικέτες και ακόμα 20 που αλλάζουν, με τη λογική να μπορείς να δοκιμάσεις ό,τι θελήσεις. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα για μισή μερίδα ώστε αν επιλέξεις κάτι πιο ακριβό να μη δεσμευτείς αν δεν σου ταιριάζει.
Peanuts, σαν να είσαι σε pub στη βρετανική εξοχή
Ζεστές γωνιές με κυκλικούς δερμάτινους καναπέδες και τοίχοι διακοσμημένοι με μεμοραμπίλια από τη ροκ σκηνή και θρυλικά εξώφυλλα περιοδικών που μεσουράνησαν τις περασμένες δεκαετίες, συναντάς στο εσωτερικό του Peanuts. Το μεγάλο μπαρ βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και μπορείς να καθίσεις τόσο από τη μέσα πλευρά όσο και από την εξωτερική – ένα αίθριο που κλείνει με τζαμαρία και σε κάνει να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στη βρετανική εξοχή.Τις βροχερές και κρύες ημέρες του χειμώνα, η μπάρα φαντάζει ως το ιδανικό μέρος για να απολαύσεις την μπίρα σου, ένα ποτό ή cocktail. Τι καλύτερο όμως από το να χωθείς στην αγκαλιά ενός δερμάτινου καναπέ και να απολαύσεις ένα πληθωρικό burger, ribs καπνισμένα για 12 ώρες ή μία ταλιάτα black angus, από το μενού που έχει επιμεληθεί η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη. Εκτός από την ποιότητα και την εξυπηρέτηση, στο Peanuts δίνουν βάση και στη μουσική τους, επιλέγοντας μόνο ξένα ακούσματα από 50s, 60s, 70s και μία δόση 80s.
Στην Intro πας για τη μουσική
Κλασικό στέκι στο Περιστέρι και μία αφορμή για να γνωρίσεις καλύτερα τα δυτικά προάστια είναι η Intro. Στέκει στο ίδιο μέρος εδώ και πολλά χρόνια και μετράει πια φανατικούς θαμώνες.Θα έρθεις για την ατμόσφαιρα, τα καθαρά και απλά ποτά, για τον κόσμο που θα βρεις εδώ σχεδόν καθημερινά, γεγονός που δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον, αλλά πάνω από όλα για τη μουσική. Τα ηχεία παίζουν pop, rock, και alternative κομμάτια ενώ πολύ συχνά διοργανώνονται events με διάσημους guests οι οποίοι όμως και πάλι κινούνται σε αυτά τα ακούσματα.
Στο Au Revoir για amaretto sour
Το πιο παλιό μπαρ της Αθήνας, με θέα στην Πατησιών, έχει να διηγηθεί ατελείωτες ιστορίες από τη μακρόχρονη πορεία του, όπως τότε που πέρασε το κατώφλι του ο Frank Sinatra κι έπινε το ποτό του ατενίζοντας έξω. Και μπορεί πλέον η πελατεία του να έχει εμπλουτιστεί με καινούργια πρόσωπα, που ίσως ακολουθούν περισσότερο το hype παρά το ένστικτό τους, αλλά το Au Revoir παραμένει υπέροχα παρηγορητικό σε έναν αστικό ιστό που έχει αλλάξει δραματικά.
Τις ημέρες που τα πράγματα είναι ήσυχα, θα βιώσεις ένα ταξίδι στον χωροχρόνο καθώς τρως το κερασάκι από το amaretto sour. Το σκηνικό παραμένει το ίδιο από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν τα αδέρφια Θοδωρής και Λύσανδρος Παπαθεοδώρου έστηναν τότε ένα από τα πιο θρυλικά μπαρ της πόλης.
Στην Ταβέρνα των Φίλων παίζει Φλέρυ Νταντωνάκη
Αν δεν είναι ζεστασιά το να βουτάς ζυμωτό προζυμένιο ψωμί στο ζουμί από τις κυδωνάτες πατάτες όσο παίζει χαμηλόφωνα Φλέρυ Νταντωνάκη, τότε δεν ξέρω τι είναι. Η Ταβέρνα των Φίλων στον Κολωνό έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει το αγαπημένο σου μαγαζί κάθε εποχή του χρόνου. Τον χειμώνα όμως, στη ζεστή σάλα με το ψυγείο αντίκα, τους πίνακες με τα βουκολικά τοπία, τα τραπέζια με τα λινά τραπεζομάντιλα και τα κουρτινάκια κατά μήκος της τζαμαρίας, δεν μπορείς παρά να νιώσεις τη θαλπωρή.Οι ιδιοκτήτες αντιμετώπισαν με σεβασμό τον χώρο της παλιάς οικογενειακής ταβέρνας. Δεν έκαναν δραστικές αλλαγές, παρά ανέδειξαν όσα είχε αλλοιώσει ο χρόνος στο πέρασμά του. Αυτή τους η αντιμετώπιση έδωσε ένα προβάδισμα: παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μαγαζί ενός χρόνου, σου δίνεται η αίσθηση ότι έχεις ξανάρθει.
Το φαγητό παίζει τον ρόλο του στο να ενισχυθεί η αίσθηση της οικειότητας, καθώς από εδώ δεν λείπει η κατσαρόλα. Τα πιάτα βασίζονται στην ελληνική κουζίνα, οι πρώτες ύλες είναι προσεγμένες και δεν υπάρχουν περιττοί νεωτερισμοί. Όσο για τα κρασιά, αποτελούν με τη σειρά τους το κομμάτι ενός πολύ νόστιμου παζλ.
Στο Duende για μακαρόνια με κιμά στην μπάρα
Επιμελώς κρυμμένο σε ένα στενάκι στη γειτονιά της Ακρόπολης, το Duende (Τζιραίων 2, Αθήνα) εμφανίζεται σε όσους θέλουν να το δουν. Το ατμοσφαιρικό αυτό μπιστρό μετράει βέβαια κλασικούς θαμώνες που δίνουν τακτικά το ραντεβού τους. Σημείο αναφοράς για θεατρόφιλους και φίλους της τζαζ, παραμένει σταθερή επιλογή όταν δεν αναζητάς απλώς ένα μέρος για φαγητό αλλά μια όμορφη εμπειρία.
Κόντρα στις μόδες και το ρεύμα της εποχής, το Duende κερδίζει το στοίχημα του χρόνου και ακολουθεί τη δική του πορεία. Εδώ, τρως μακαρόνια με κιμά στην μπάρα ενώ πίνεις το ποτό σου. Τι πιο ανεπιτήδευτο από αυτό.