Πού θα φας τα πιο δροσιστικά σορμπέ στην Αθήνα
Φρουτένια και ελαφριά, τα σορμπέ είναι το ιδανικό συνοδευτικό στις καλοκαιρινές εξορμήσεις στην πόλη.
- 2 ΙΟΥΛ 2024
Τα σορμπέ (sorbet) είναι η ιδανική επιλογή για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Κατά κανόνα, περιέχουν μόνο φρούτα και ζάχαρη, χωρίς καθόλου γαλακτοκομικά (αυτή είναι και η διαφορά τους με τα sherbet), γεγονός που τα καθιστά ταιριαστά και για όποιον ακολουθεί μία διατροφή vegan ή χωρίς λακτόζη.
Τα σορμπέ διαφέρουν επίσης από τη γρανίτα τόσο στην υφή όσο και στην περιεκτικότητα των φρούτων, καθώς στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για παγωμένο σιρόπι με γεύση. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσεις κάτι πραγματικά δροσιστικό και ελαφρύ, αναζήτησε ένα σορμπέ.
Δεν είναι λίγα τα παγωτατζίδικα στην Αθήνα που έχουν στραφεί στην αναζήτηση νέων γεύσεων και ποιοτικών υλών, αφήνοντας εκτός σκόνες και έτοιμα σκευάσματα. Για τον Βασίλη Παπαματθαίου, ιδιοκτήτη του Κόκκιον (Πρωτογένους 2, Αθήνα), τα σάκχαρα και η ωρίμανση του φρούτου παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.
Στο παγωτατζίδικο που άνοιξε ο ταλαντούχος ζαχαροπλάστης πίσω στο 2019, χρησιμοποιούνται οι καλύτερες πρώτες ύλες, χωρίς έτοιμα μείγματα και οι συνδυασμοί των γεύσεων είναι πραγματικά ευφάνταστοι.
Μανταρίνι με τζίντζερ, μάνγκο, λεμόνι με λουίζα, κόκκινα φρούτα και σορμπέ ροδάκινο, βερίκοκο και δεντρολίβανο είναι μερικές από τις γαστρονομικές επιλογές, που είναι τόσο δροσιστικές όσο φαντάζεσαι.
Φυσικό σορμπέ σημαίνει ότι δεν θα νιώσεις στη γλώσσα σου αυτό το στρώμα λιπαρότητας, για το οποίο ευθύνονται τα τεχνητά συστατικά. Στο Maraboo, που αγαπούν ιδιαίτερα τα σορμπέ και το δείχνουν δημιουργώντας πάντα ιδιαίτερες γεύσεις, δεν χρησιμοποιούν γάλα αμυγδάλου ή άλλα φυτικά γάλατα, παρά απλό νερό.
Εκτός από την εμμονή τους με τις φρέσκες πρώτες ύλες, έχουν αναπτύξει τις δικές τους τεχνικές για να δώσουν την επιθυμητή γεύση και υφή. Η φιλοσοφία τους είναι να γίνονται με όσο το δυνατόν λιγότερη προσθήκη ζάχαρης και τα φυσικά λιπαρά να μην ξεπερνούν το 10%.
Η εποχικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στις γεύσεις, έτσι δεν θα βρεις για παράδειγμα σορμπέ ρόδι τον Αύγουστο ούτε φράουλα τον Νοέμβριο. Παραμένουν, ωστόσο, ιδιαίτερα δημιουργικοί, προτείνοντας συχνά ιδιαίτερους συνδυασμούς. Τα σορμπέ καρύδα, βερίκοκο, πεπόνι, κεράσι και σύκο είναι ιδανικά για την εποχή.
Από την ανοιχτή κουζίνα του Django μπορεί κανείς να δει την παραγωγή. Στο παγωτατζίδικο του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη, που ξεκίνησε από τη Σύρο κι έφτασε στην Αθήνα το 2021, τίποτα δεν είναι κρυφό. Ούτε ότι το παγωτό πρέπει να περιέχει ζάχαρη – ένα συστατικό που έχει δαιμονοποιηθεί αλλά αποτελεί δομικό συστατικό για την παραγωγή.
Επιλέγει με προσοχή τα φρούτα που χρησιμοποιεί, συνεργάζεται σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας του μαγαζιού στην Αθήνα, με τη βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη, που φημίζεται για το μοσχομυριστό πεπόνι της και όχι μόνο. Το σορμπέ είναι πολύ ταιριαστό για ένα ζεστό μεσημέρι, όταν δεν μπορείς να φας ένα παγωτό με πολλά λιπαρά.
«Πρωί – μεσημέρι θα πρότεινα ένα πολύ ελαφρύ παγωτό χωρίς λιπαρά. Γι’ αυτό έχουμε τα φρούτα μας. Ένα – δύο σορμπέ και μάξιμουμ μία κρέμα, όπως βανίλια Μαδαγασκάρης. Θα έχεις καταναλώσει μάξιμουμ 3% λιπαρά, με πολύ χαμηλή ζάχαρη και τα θρεπτικά στοιχεία των φρούτων», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης.
Αγαπούν τα σορμπέ στον Τίλλα (Αγίας Τριάδος 2, Ν. Φιλαδέλφεια) και δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να τα απολαμβάνεις στον δροσερό κήπο του ζαχαροπλαστείου. Φράουλα, κεράσι, πεπόνι, βύσσινο, σύκο – όποιο καλοκαιρινό φρούτο κι αν σκεφτείς, εδώ το μετατρέπουν σε λαχταριστό σορμπέ.
Στο La Maison – Fine Pastry (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα) αυτή την περίοδο βρίσκεις σορμπέ φράουλα, ίσως την πιο δημοφιλή και αγαπητή γεύση για όλες τις ηλικίες. Αν θέλεις κάτι πιο τροπικό, στην Poulette (Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή) απολαμβάνεις μάνγκο.
Με ονομασία προέλευσης φτιάχνουν τα σορμπέ (και όχι μόνο) στο Epik Gelato (Δορυλαίου 2, Αθήνα). Εδώ, απολαμβάνεις σορμπέ με φράουλες από την Πιερία, σμέουρα Σερρών, λεμόνια Κιάτου με βασιλικό, κεράσι από την Πέλλα με ούζο Μυτιλήνης αλλά και μία επιλογή σε σοκολάτα bitter χωρίς ζάχαρη.