
7 μαγαζιά στην Αθήνα για πίτσα και κρασί
Αυτά τα 7 μέρη δεν προσπαθούν να αντιγράψουν τη Ρώμη ή τη Νάπολη. Αντίθετα, απλώνουν τη δική τους εκδοχή του συνδυασμού πίτσας με κρασί σε πεζοδρόμια και πλατείες.
- 12 ΑΠΡ 2025
Η πίτσα της Αθήνας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι πια απλώς ναπολιτάνικη ή γκουρμέ· είναι αποτέλεσμα πειραμάτων, δημιουργικής σκέψης και τεχνικών ζυμώσεων που μπαίνει και μέσα σε λίγα λεπτά βγαίνει από τον ξυλόφουρνο όπως πρέπει – καψαλισμένη, αφράτη, πλούσια σε γεύση.
Το πόσο ταιριάζει η καλή, αφράτη και νόστιμη πίτσα με το κρασί το ξέρεις, αλλά όταν είναι σωστά επιλεγμένο για αυτό το ταίριασμα τότε απογειώνονται και τα δυο. Από την Κυψέλη ως τον Κεραμεικό, βρήκαμε 7 στέκια που σερβίρουν πίτσα με άποψη και κρασί με χαρακτήρα. Δεν είναι τρατορίες. Είναι το σήμερα της αθηναϊκής comfort σκηνής και η ποιότητα αυτού που τρως και πίνεις είναι κορυφαίου ιταλικού εστιατορίου.
Slow
Στο Slow τίποτα δεν γίνεται βιαστικά – ούτε η πίτσα, ούτε το κρασί, ούτε καν η ίδια η ιδέα του μαγαζιού. Τρεις φίλοι έστησαν έναν χώρο με συνείδηση, στην πλατεία Ηπειρωτών στο Γαλάτσι, φέρνοντας στην καθημερινότητα της περιοχής, ποιοτικό καφέ και ζυμοτεχνίες υψηλής ποιότητας.
Η πίτσα ψήνεται καθημερινά με φυσική ζύμωση, και το ζυμάρι -που ωριμάζει για ώρες- αποκτά αληθινό χαρακτήρα: αέρινο, ελαφρύ, γεμάτο γεύση. Ο Βαγγέλης το λατρεύει το προζύμι και τον βλέπεις μέσα από το παράθυρο να το φροντίζει και να το μετατρέπει σε νόστιμη πίτα. Στον κατάλογο θα βρεις τέσσερις εκδοχές, απλές αλλά άρτια εκτελεσμένες: μαργαρίτα, πεπερόνι, cacio e pepe, και μια πολύ ενδιαφέρουσα pistachio & mortadella.
Για το ποτήρι σου, κρασιά ήπιας οινοποίησης από τον ελληνικό αμπελώνα ανανεώνονται συχνά: από Ξινόμαυρο Μαρκοβίτη, μέχρι τον Αλχυμικό του Σκλάβου, το ροζέ του Θυμιόπουλου και δυο ολοκαίνουργιες αφίξεις -Καλός Ήλιος λευκό και Αγρός ερυθρό από το Κτήμα Καλογρή. Εδώ δεν θα βρεις φασαρία, αλλά μια low-key urban όαση, με ουσία, που σε προσκαλεί να αράξεις στην πλατεία, να απολαύσεις τον ήλιο παρέα με πεντανόστιμη πίτσα και καλό και δροσερό κρασί.
Omsôm Κουκάκι
Το Omsôm μπορεί να ξεκίνησε σαν coffee spot στο Περιστέρι, αλλά στο Κουκάκι απογειώνεται με πιο all day χαρακτήρα. Από το απόγευμα και μετά, την παράσταση κλέβει ο ξυλόφουρνος: ο σεφ Θανάσης Ποριώτης φτιάχνει προζυμένιες πίτσες με ζύμη που κάνει κρατς στις άκρες και λιώνει στο κέντρο. Κυψελωτό στεφάνι, λεπτό πάτο και υλικά όπως σπεκ, πρόβολα, πεκορίνο και κρέμα τρούφας δίνουν street φινέτσα σε κάθε μπουκιά. Note: Επειδή είμαι σίγουρος ότι δεν έδωσες όση βάση χρειάζεται, εδώ όταν μιλάμε για ξυλόφουρνο, δεν εννοούμε μόνο στο σχήμα αλλά εννοούμε φούρνο με πραγματικά ξύλα μέσα.
Αυτό που τις κάνει όμως πραγματικά ξεχωριστές είναι η σοφά curated wine list με 18 ετικέτες -ελληνικές και διεθνείς- που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Φυσικά, αν δεν είσαι του κρασιού, τα spritz και τα signature cocktails είναι εκεί για να ισορροπήσουν ιδανικά την αλμύρα της πίτσας. Ένα spot που συνδυάζει casual γεύση με urban cool, σε μια γειτονιά που το ξέρει καλά.
OMSôM
- Βεΐκου 110, Κουκάκι
- 210 9247817
Fysika by Dough
Ένα από τα πρώτα μαγαζιά που αφιερώθηκαν σε αυτόν τον συνδυασμό και το φώναξαν δυνατά. Στο Fysika by Dough, το κρασί ρέει φυσικά, η πίτσα έχει χαρακτήρα και η ατμόσφαιρα θυμίζει σπιτικό πάρτι. Στον μικρό αυτόν χώρο-σαλόνι δίπλα στην Pizza Dough, η ομάδα των Tarantino Burgers φέρνει μια πιο grown up εκδοχή του street food τους: neapolitan-style πίτσες με 48ωρη ζύμωση, χτισμένες για να συνοδεύσουν επιλεγμένα φυσικά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα.
Το pairing δεν το αφήνουν στην τύχη – κάθε πίτσα έχει τη δική της οινική πρόταση. Από την Famous Pepperoni με μέλι μέχρι τη vegetarian με κατσικίσιο τυρί και μπούκοβο, η εμπειρία δεν είναι απλώς νόστιμη – είναι απόλυτα ταιριαστή. Βγες στο πεζοδρόμιο της Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι με ένα ποτήρι στο χέρι ή χόρεψε δίπλα στα βινύλια.
FYSIKA BY DOUGH
- Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι
- 2109224091
Armando
Στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, εκεί που ο Κεραμεικός δίνει πάντα αφορμές για άραγμα, το Armando σερβίρει νεο-ναπολιτάνικες πίτσες που μοιάζουν να ήρθαν απευθείας από τους δρόμους της Νάπολης. Όχι μόνο λόγω ζυμαριού αλλά και γιατί παντού υπάρχει ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο μαγαζί, ακριβώς όπως και στη Νάπολη. Το ζυμάρι ωριμάζει 72 ώρες, φουσκώνει με χάρη, καψαλίζεται στον ξυλόφουρνο και φτάνει στο τραπέζι με σφραγίδα γεύσης από τη σεφ Ελένη Σαράντη.
Το vibe είναι καθαρά φιλικό, παρεΐστικο, ακομπλεξάριστο. Με το που κάτσεις, ένα ποτήρι κρασί (ή και spritz) εμφανίζεται μπροστά σου, ενώ μπορείς να τσιμπήσεις μπουράτα, τσιπς με καυτερή σος ή τσορίθο μέχρι να ψηθεί η πίτσα. Η Pepperoni είναι φωτιά, η Mortadella αξίζει τα χειροκροτήματα, και η Spianata με κίμτσι παίρνει βραβείο για τον πιο φαντεζί συνδυασμό. Και αν τελικά την πάρεις για το σπίτι, θα φύγεις με πίτσα-φωτοστέφανο και τον Ντιέγκο στο κουτί να σε κοιτάζει με νόημα.
ARMANDO
Lisa
Το Lisa δεν είναι άλλο ένα «ιταλικό» της σειράς. Είναι μια πιτσαρία στην Κυψέλη που έβαλε φωτιά στους τρεις Gozney φούρνους της και ψήνει νεο-ναπολιτάνικες πίτσες με λεπτή, μαλακή ζύμη και φαντασία στο topping. Ο Σταύρος Τσάμης, πρώην τραπεζικός, νυν pizzaiolo (και DJ) του μαγαζιού, ξέρει να δίνει γεύση και attitude σε κάθε πίτσα — από την Lucifer με nduja μέχρι την Cinque Formaggi, που ανεβάζει τον πήχη σε γεύση και συνδυασμούς.
Το κρασί εδώ δεν μπαίνει απλά για ξεκάρφωμα: επιλεγμένες ετικέτες, διαθέσιμες και σε ποτήρι, κουμπώνουν ιδανικά με την πίτσα, ενώ η μπάρα έχει και Negroni, γιατί ξέρουν τι κάνουν. Πιάσε θέση στον πάγκο ή βγες στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη – η Lisa είναι γειτονιά, είναι φάση, είναι all about the dough.
LISA ATHENS
- Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη
- 6936772165
72H+ Eatery
Μέσα στο Ergon Bakehouse στο κέντρο της Αθήνας, το 72H Eatery κάνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και πολύ σωστά: τιμάει το φυσικό προζύμι. Δίπλα από τον φούρνο που φρακάρει από τις ουρές τη Μητροπόλεως, υπάρχουν λίγα τραπεζάκια που μπορείς να απολαύσεις τον απόλυτο συνδυασμό. Εδώ, η πίτσα περνάει από 72 ώρες ζύμωσης πριν φτάσει στο πιάτο, με αποτέλεσμα μια αέρινη ζύμη που σηκώνει επάνω της κάθε συνδυασμό υλικών – από μορταδέλα με στρατσιατέλα και πέστο φιστίκι μέχρι πεπερόνι με fior di latte και παρμεζάνα.
Ο ξυλόφουρνος δίνει χαρακτήρα, αλλά το pairing απογειώνεται με προσεγμένες ετικέτες κρασιών – ελαφριά, ευκολόπιοτα, που ταιριάζουν ιδανικά με τη ζύμη και τα υλικά.
72Η+
- Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Σύνταγμα
- 2160006770
Valtezziana 2.0
Στην Valtezziana 2.0 στα Εξάρχεια, η πίτσα πατάει σε ιταλικά θεμέλια αλλά μιλάει ελληνικά. Οι Αντώνης Καζάκος και Μπρούνο Πέτσια, πίσω από το Black Salami, δίνουν νέο ορισμό στην artisan pizza, με ζυμάρι τριών προζυμιών (poolish, biga, sourdough) που ωριμάζει για 48 ώρες και λιώνει στο στόμα χωρίς να σε βαραίνει αλλά και ξανά ζωή σε μια πιτσαρία που λατρέψαμε και έφυγε πολύ απότομα από τη ζωή μας.
Οι συνταγές ξεφεύγουν από τα τετριμμένα: σουτζούκι Κερκίνης αντί για πεπερόνι, λουκάνικο Τζουμαγιάς, αυγά Florentine και πίτσες διπλωμένες σαν σάντουιτς. Και φυσικά, όλα αυτά θέλουν ένα ποτήρι δίπλα.
Η λίστα κρασιών είναι μικρή αλλά στοχευμένη – ελληνικά και ιταλικά που δένουν με τη ζύμη όπως πρέπει. Μην το σκεφτείς για delivery. Αυτή η πίτσα τρώγεται μόνο επί τόπου, με τα δάχτυλα στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια.
VALTEZZIANA 2.0
- Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια
- 212 1073755
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.