Getty Images Lisa Cherkasky
ΓΕΥΣΗ

6 -εκτός κέντρου- μέρη για επική πίτσα στην Αθήνα

Από τη Νέα Ερυθραία και την Πεντέλη μέχρι το Περιστέρι και τη Βάρη, συγκεντρώσαμε τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς όταν έχεις όρεξη για πίτσα.

Μερικές από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Εύκολο να τις βρεις, αφού σε μία βόλτα σου από το Εμπορικό Τρίγωνο μέχρι τα Εξάρχεια θα συναντήσεις σίγουρα κάποιες από αυτές. Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεσαι σε αχαρτογράφητα – για σένα – νερά ή όταν απλώς έχεις όρεξη να εξερευνήσεις μια νέα γειτονιά;

Οι πιτσαρίες δε λείπουν από την Αθήνα και μάλιστα υπάρχει ποικιλία. Κάποια μαγαζιά εστιάζουν στη ναπολιτάνικη παράδοση ενώ άλλα κρατάνε ζωντανή την old school ζύμη, πριν την επέλαση της λεπτής. Όποιο κι αν είναι το στυλ που προτιμάς, σίγουρα έχεις τη δική σου αγαπημένη πίτσα, αυτή που θέλεις να τρως ξανά και ξανά.

Πολύ πιθανό όμως να θέλεις να προσθέσεις στη λίστα σου και νέες επιλογές, αυτές που θα δοκιμάσεις στην επόμενη έξοδό σου. Από τα βόρεια προάστια μέχρι τα νότια και τα δυτικά, συγκεντρώσαμε οκτώ διευθύνσεις για πίτσα όταν δε βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας.

 

Coupepe στην Πεντέλη


Με λεπτή και τραγανή ζύμη, πάντα φρέσκα υλικά και αμέτρητους συνδυασμούς, η pizza του Coupepe αποτελεί έναν καλό λόγο για να βρεθείς στη Νέα Πεντέλη. Το μενού του μαγαζιού είναι πλούσιο σε επιλογές τόσο σε πρωινό και με μπριός, σάντουιτς και ομελέτες όσο και σε σαλάτες και γλυκά.

Η πίτσα όμως κατέχει ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο, με τις επιλογές να κυμαίνονται από κόκκινες και λευκές μέχρι ολικής άλεσης και γλυκές. Ξεχωρίζει η spicy με σάλτσα, μοτσαρέλα, προβολόνε, σαλάμι πικάντε και καυτερή πιπεριά.

Trattoria στη Νέα Ερυθραία

Ο ζεστός χώρος του Trattoria παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο και η πολύχρωμη αυλή του αποτελεί κλασικό σημείο συνάντησης τα καλοκαίρια στη Νέα Ερυθραία.

Κοινό μυστικό για τους κατοίκους της περιοχής, το εστιατόριο είναι μια ευχάριστη ανακάλυψη για όσους το επισκεφτούν πρώτη φορά. Θα φας νόστιμα και οικεία πιάτα που βασίζονται στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, όπως bucatini all’ amatriciana, bolognese και μιλανέζικη κοτολέτα και φυσικά πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο.

Margherita Pizza Artigianale στη Νέα Ερυθραία


Κλασική επιλογή για takeaway και delivery στα βόρεια προάστια είναι η Margherita. Χειροποίητο ζυμάρι από ιταλικά άλευρα και διαλεχτές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Πρώτο και καλύτερο το βιολογικό ελαιόλαδο Χανίων ενώ ακολουθούν τα τυριά της οικογενειακής επιχείρησης Χρυσάφη στη Λήμνο (βλέπε καλαθάκι, μελίχλωρο και κασκαβάλι). Πανσέτα από την Καρδίτσα, σαλάμι Λευκάδος και βιολογικά αυγά αποτελούν μερικά από τα υλικά για τις νόστιμες πίτσες που θα δοκιμάσεις.

Pizza Days στον Άγιο Δημήτριο


Η ιδέα του Pizza Days γεννήθηκε το 2014 σε μία γειτονιά των δυτικών προαστίων. Με αγάπη για το φρέσκο ζυμάρι και με έναν ξυλόφουρνο να αποτελεί τον πυρήνα του πρώτου καταστήματος στα Άνω Λιόσια (Πηνειού 38) η ομάδα κράτησε την ίδια φιλοσοφία και δημιούργησε ένα ακόμα μαγαζί στον Άγιο Δημήτριο.

Και τα δύο καταστήματα μοιράζονται τις ίδιες αξίες για το καλό φαγητό, γι’ αυτό και το παρασκευαστήριο λειτουργεί ασταμάτητα προκειμένου να γίνονται τα χειροποίητα ζυμάρια για την πίτσα, τα οποία φτιάχνονται από τρία διαφορετικά είδη αλεύρων και ωριμάζουν για 42 ώρες.

Η ποικιλία στις πίτσες είναι μεγάλη, με την Bologna (μοτσαρέλα, μορταδέλα, φιστίκι, τοματίνια και πέστο), την Hot (πεπερόνι, κρεμμύδι, σουτζούκι, σπιανάτα, καυτερή πιπεριά και ταμπάσκο) και την Τρούφα (μοτσαρέλα, σαλάμι Μιλάνο, φλέικς παρμεζάνας, λάδι μαύρης τρούφας, τοματίνια, πιπεριές) να ξεχωρίζουν.

Pecati di Gola στη Γλυφάδα


Οι αδερφές Naomi και Talita συνεχίζουν το γαστρονομικό ταξίδι των γονιών τους Vicenzo και η Dia (είχαν ανοίξει το επιτυχημένο Dolce Vita στη Μύκονο, που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κολωνάκι) μέσα από το Peccati Di Gola στη Γλυφάδα. Εδώ απολαμβάνεις αυθεντικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η πίτσα.

Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία, με το ζυμάρι να παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να ωριμάσει, καθώς επίσης και την απαραίτητη υγρασία για να ενυδατωθεί. Από τις πιο κλασικές επιλογές όπως Margherita και Caprese μέχρι τις πιο ιδιαίτερες – βλέπε Carpaccio & Tartufo και Crudo & Asparagi – θα βρεις σίγουρα τη δική σου αγαπημένη πίτσα.

PECCATI DI GOLA

Napul’é Italian Comfort Food στη Βάρη


Η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο Francesco Ciccio μοιράζονται την ίδια αγάπη για την ιταλική κουζίνα και τη μαγειρική στο Napul’e. Η chef έχει αναλάβει τα ηνία της κουζίνας και ο σύζυγός της και pizzaiolo είναι υπεύθυνος για τη λεπτή και ελαφρώς τραγανή ζύμη της φανταστικής πίτσας που βρίσκεις στο μενού.

Για τη ναπολιτάνικη πίτσα του εστιατορίου, απαιτείται ξεκούραση του ζυμαριού για 48 ώρες κι αυτός είναι και ο λόγος που το εστιατόριο έχει μικρή διαθεσιμότητα μέσα στην ημέρα. Αν φτάσεις μέχρι τη Βάρη βέβαια, μη μείνεις μόνο στην πίτσα. Θα βρεις επίσης εξαιρετική πάστα και άλλα παραδοσιακά πιάτα από την κουζίνα της γειτονικής χώρας.

NAPUL'E ITALIAN COMFORT FOOD
Exit mobile version