8 μαγαζιά για φαγητό στο χέρι στο κέντρο της Αθήνας
- 5 ΦΕΒ 2024
Ας συνοψίσουμε: Φαγητό στο χέρι δεν σημαίνει πια και πρόχειρο.
Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεις πίτες με χειροποίητο φύλλο και ποιοτικές γεμίσεις, κρουασάν που φτιάχνονται με αληθινό, γαλλικό βούτυρο, μερακλίδικο σουβλάκι που μετράει 70 χρόνια, αλλά και μπολ με ολόφρεσκα ψαράκια τύπου σούσι. Ομόνοια, Εξάρχεια, Κολωνάκι και Σύνταγμα, ένα νόστιμο φαγητό δρόμος.
Η τυρόπιτα στο Harry’s Kitchen
Τρώγεται σε τρεις λαίμαργες μπουκιές, είναι αλήθεια. Είναι όμως τόσο νόστιμη αυτή η τυρόπιτα με τον δυόσμο να προσδίδει φρεσκάδα στη γέμιση, που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Αρκεί μία τόση δα βιτρίνα για να συγκεντρώνει τις χειροποίητες πίτες του Harry’s Kitchen (Αθανασίου Αξαρλιάν 2, Σύνταγμα), το οποίο ανοίγει νωρίς το πρωί και ξεπουλάει μέχρι το μεσημέρι.
Αν ρίξεις μια ματιά μέσα, θα δεις ένα πεντακάθαρο, τακτοποιημένο, μίνι εργαστήριο όπου ο κύριος Χάρης φτιάχνει καθημερινά τα ζυμάρια με τη δική του μυστική συνταγή. Με τη βοήθεια της συζύγου του, γίνονται και οι γεμίσεις, πάντα με καλοδιαλεγμένα υλικά και με προσοχή στη λεπτομέρεια γιατί η γεύση έχει σημασία.
Ο καφές και τα γλυκά σνακ στο A Tot
Σημείο συνάντησης είναι το A Tot (Λέκκα 28), το οποίο προτείνει blend και μονοποικιλιακούς καφέδες της Samba και νόστιμα σνακ, όπως no bake energy balls, ταρτάκια, μάφιν και μπισκότα.
Εκτός από τον καφέ της ροής που αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες, βρίσκεις και τρεις μονοποικιλιακούς, με κάποιους να εναλλάσσονται ανά δύο εβδομάδες. Οι καφέδες κόβονται φρέσκοι σε μηχανή καφεκοπτείου και μπορείς να πάρεις για το σπίτι σε κόκκους ή αλεσμένο ανάλογα με το τι θέλεις.
Το κρουασάν με ζαμπόν και κασέρι στην Kora
Για όλες εκείνες τις φορές που θέλεις ένα μικρό, αλμυρό πρωινό στο χέρι, υπάρχει το κρουασάν με foue ζαμπόν, κασέρι και μαγιονέζα μέλι – μουστάρδα της Kora (Αναγνωστοπούλου 44). Το φίνο γαλλικό βούτυρο είναι το μυστικό της νοστιμιάς, ενώ η περίοδος ωρίμανσης 72 ωρών της ζύμης, συμβάλλει στην τελική γεύση.
Η καρμπονάρα στο Black Salami
Δεν περιμένεις να φας σε έναν φούρνο ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα με ζυμαρικά στην Αθήνα, αλλά να που συμβαίνει στο Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια).
Το εγχείρημα των Αντώνη Καζάκο και Μπρούνο Πέτσια έχει ξεπεράσει προ πολλού το hype που συνοδεύει τις καινούργιες αφίξεις κι έχει εδραιωθεί στο είδος του. Κι εδώ είναι το ωραίο: Δεν υπάρχουν ταμπέλες σε αυτό το μαγαζί, ούτε αντιγραφές. Θα πάρεις φοκάτσια για το σπίτι, θα τσιμπήσεις ένα τυροπιτάρι με τον καφέ σου αλλά θα κάνεις και μία στάση στον πάγκο για τη φοβερή καρμπονάρα που φτιάχνεται με δύο κρόκους αυγών και pecorino “crosta nera”.
Το ιδανικό μεσημεριανό στο χέρι αν βρεθείς στα Εξάρχεια.
Τα μπισκότα στο Sweet Nolan
Οι διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας των γλυκών συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο πάγκο, ενώ μέσα από το μικρό άνοιγμα βλέπεις τα γλυκά σου να ετοιμάζονται. Το Sweet Nolan (Aπόλλωνος 6Β, Σύνταγμα) είναι μία σύγχρονη εκδοχή του αστικού ζαχαροπλαστείου, με κύριο χαρακτηριστικό του τις μαρμάρινες προθήκες που οργανώνουν και υποδέχονται την κινητή βιτρίνα, δημιουργώντας εναλλαγές στο χώρο.
Χωρίς περίτεχνα ντεκόρ, τα γλυκά του κάνουν επίκληση στο συναίσθημα, όπως αυτά τα μπισκότα βανίλιας με κομματάκια σοκολάτα γάλακτος που σε κάνουν χαρούμενο στη στιγμή.
Το σουβλάκι του Λευτέρη του Πολίτη
Μετά απο 70 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ομόνοια, ο Λευτέρης ο Πολίτης άνοιξε στο τέλος του 2021 ένα δεύτερο κατάστημα στην οδό Ρόμβης.
Για τους λάτρεις της παράδοσης, το μαγαζί στη Σατωβριάνδου παραμένει υπέροχα αυθεντικό, με το πιστό ετερόκλητο κοινό του. Το μενού είναι το ίδιο σε όποιο μαγαζί κι αν βρεθείς. Πίτα μπιφτέκι, πίτα σουτζούκι και τη μερίδα με μπιφτεκάκια, πίτες, ψημένη ντομάτα και κρεμμυδάκι. Πατάτα δεν μπήκε ποτέ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Το μπολ Umami στο Sushi Lunchi
Το Chirasi (βλέπε φώτο), με λαβράκι, τόνο, σολομό, αβοκάντο και αγγουράκι είναι αναμφισβήτητα η ναυαρχίδα στο Sushi Lunchi (Βουλής 45). Τι θα έλεγες όμως για το Umami; Το λέει και το όνομά του και σε προϊδεάζει για τη νοστιμιά. Μπρικ σολομοπέστροφας, χτένι και γαριδάκι ανεμότρατας καψαλισμένα, κολιός ξυδάτος και αβοκάντο συνθέτουν ένα χορταστικό ψαρομπόλ.
Οι λουκουμάδες στον Κτιστάκη
Από την Αλεξάνδρεια με αγάπη έρχονται οι λουκουμάδες του Κτιστάκη (Σωκράτους 59), με την ιστορία τους να ξεκινάει το 1912 στα Χανιά. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι δεν περιχύνονται με μέλι, αλλά κρατούν όλη τη γλύκα στο εσωτερικό τους. Αυτή η γλύκα ήταν ικανή να καλοπιάσει μέχρι και τη Δικαιοσύνη, έτσι στην Αίγυπτο, οι λουκουμάδες προσφέρονταν στον δικαστή πριν βγάλει την απόφασή του, με αποτέλεσμα να είναι γνωστοί ως “Lokmat Al Kadi” ή αλλιώς «Λουκουμάδες του Δικαστή».
Τρώγονται χωρίς να το καταλάβεις όσο περπατάς στην πόλη.