ΜΠΑΡ

9 αγαπημένα κοκτέιλ αθηναϊκών μπαρ

Τα κοκτέιλ που θέλουμε να πίνουμε ξανά και ξανά σε μαγαζιά που έχουν κερδίσει την αγάπη μας.

Η Αθήνα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει μερικά από τα καλύτερα και ομορφότερα κοκτέιλ μπαρ στον κόσμο.

Σε αυτό εκτός από την ατμόσφαιρα, την εξυπηρέτηση και το vibe που έχουν τα αθηναϊκά μπαρ, μεγάλο ρόλο παίζουν και τα ποτά, στην προκειμένη περίπτωση τα κοκτέιλ, που σερβίρονται σε αυτά. High end τεχνικές, υπέροχα σερβιρίσματα και πάνω από όλα γεύσεις που σου μένουν αξέχαστες.

Γι’ αυτό κι εμείς μαζέψαμε τα αγαπημένα μας, τα οποία πρέπει να δοκιμάσεις κι εσύ.

Το Tacos margarita στο Bar in front of the bar

κοκτέιλ

Έχει σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν η αίσθηση του να τρως tacos συνοδεύοντάς τα με μια margarita; Αυτήν ακριβώς την αίσθηση μετέτρεψαν σε κοκτέιλ στο Bar in front of the bar και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Tequila από jalapeños και κόλιανδρο, νερό ντομάτας, morita πιπεριά για την αίσθηση κρέατος και αλάτι από καλαμπόκι στο rim για να έχεις την αίσθηση του taco shell. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το φρέσκο lime.

Είναι ένα cocktail που θα σου μείνει αξέχαστο. Πίστεψέ με, κάθε γουλιά σε ταξιδεύει Μεξικό.

THE BAR IN FRONT OF THE BAR

Το Upside Down Bramble στο Enkelt

κοκτέιλ

Στο νέο bar του Χαλανδρίου, το οποίο ακολουθεί ένα nordic concept, πίνουμε τα υπέροχα κοκτέιλ που έχει εμπνευστεί ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος.

Το Upside Down Bramble είναι ένα από αυτά, και όπως λέει και το όνομά του αποτελεί μια παραλλαγή του κλασικού Bramble, αλλά εδώ έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Δηλαδή, ένα βαρύ σιρόπι από berries ενισχυμένο με ελληνικό brandy Metaxa, μέλι και φλούδες λεμονιού, λειτουργεί σαν βάση στο κοκτέιλ. Όλα αυτά μπαίνουν σε γυάλινο μπουκαλάκι μαζί με τζιν, τζίντζερ, lemongrass και οξέα λάιμ, ενώ στην συνέχεια ανθρακώνεται.

Σερβίρεται σε ένα ποτήρι με πάγο, στον πάτο του οποίου είναι το σίροπι, ενώ απογεμίζεται με το εμφιαλωμένο ποτό. Έτσι, δημιουργείται ένα layer σιρόπι κάτω και το ποτό με τζιν από πάνω.

Το Bouncy Highball στο The Clumsies

To αγαπημένο Clumsies δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα και αν και δυσκολεύτηκα να διαλέξω από τον κατάλογό του, νικητής αναδείχθηκε το Bouncy Highball, το οποίο βρίσκεται στο section του καταλόγου που είναι αφιερωμένο στο αίσθημα του ενθουσιασμού (excitement).

Πρωταγωνιστής ένα όχι τόσο συνηθισμένο σε εμάς φρούτο, το tamarillo, το οποίο  είναι κάτι μεταξύ passion fruit και τομάτας. Από αυτό προέκυψε μια σόδα, η οποία συνοδεύεται με Vermouth, Tanqueray 10 και ξύδι βερίκοκο. που του δίνει μια διαφορετική οξύτητα.

Ανήκει στην κατηγορία Highball με Gin, είναι πιο ελαφρύ από ένα ποτό, δροσερό και ευχάριστα ξινό. Ιδανικό για να το επιλέξεις σαν ποτό μετά την δουλειά και ικανό να σε συντροφεύσει έως το βράδυ.

Fancy Fig Why-In στο Line Athens

Επειδή το Line από τότε που μας συστήθηκε έχει έντονα το ανορθόδοξο στοιχείο στο χαρακτήρα του αποφάσισα να μην διαλέξω ένα cocktail αλλά το Fancy Fig Why-In.

Όπως μου είπε ο Βασίλης Κυρίτσης: «Ανήκει στην κατηγορία fancy των Fruit Wines που φτιάχνουμε, κατά την οποία ζυμώνουμε σε ιδανικές συνθήκες ένα κρασί από βιολογικά σύκα askada από την περιοχή της Εύβοιας και κατά την διαδικασία προσθέτουμε για λίγες μέρες και στη συνέχεια αφαιρούμε brioche με φυστίκι, φρέσκα πορτοκάλια, κομμένα στη μέση με τη φλούδα τους και φύλλα από σύκα. Μόλις τελειώσει η διαδικασία κάνουμε filtering, resting, carbonation και είναι έτοιμο».

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό. Ένα κρασί που όμοιό του δεν έχεις ξαναπιεί.

Το Kumquat 2 στο Speakeasy Athens

κοκτέιλ

Η ομαδα του Speakeasy φέτος ετοίμασε ένα κατάλογο με έμφαση σε 4 κύριες ΠΟΠ πρώτες ύλες.

Όπως μου είπε ο Άγγελος Ζειμπέκης, αυτό το κοκτέιλ που δημιουργήθηκε πρώτο από την ομάδα, πέτυχε να είναι και το νοστιμότερο του καταλόγου. Περιέχει ένα κόρντιαλ με Κουμ Κουατ Κέρκυρας και φύλλα kaffir lime τα οποία δένουν το ένα με το άλλο υπέροχα ενώ δίνουν και αρκετή οξύτητα. Το αποτέλεσμα έχει μια απόλυτη ισορροπία με την λευκή τεκίλα που είναι το κύριο spirit του κοκτέιλ.

Για το τέλος, η γαρνιτούρα είναι μια πούδρα από καμένο lime, κάτι που του δίνει τρομερό βάθος και πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.

THE SPEAKEASY ATHENS

Το CDMX Espresso Martini στο Barro Negro

Η «πρεσβεία» της tequila, του mezcal, αλλά και γενικότερα του Μεξικό στην πόλη μας φτιάχνει μια μοναδική παραλλαγή του Espresso Martini, το οποίο περιέχει Patron Silver Tequila, Fernet Branca, Cold Brew Coffee, κακάο, βανίλια και μέντα.

Όπως μου είπε ο Γιώργος Καβακλής από την ομάδα του Barro Negro Athens, προσπαθούν να μας μυήσουν στην μαγεία των agave spirits μέσα από μία σειρά Classic Cocktails with Mexican Twist, τα οποία διατίθενται Οn-Tap.

Δηλαδή, σερβίρεται σε κάνουλα μπύρας. Κυρίαρχος πρωταγωνιστής είναι το CDMX Espresso Martini, που επιβάλλεται να δοκιμάσεις.

Το Espresso Martini στο Feelin’ Good

Το μπαρ στο Κουκάκι μπορεί να μετράει μόνο λίγους μήνες ζωής, αλλά έχει καταφέρει να γίνει από τα αγαπημένα μας.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις το Espresso Martini του, εμπνευσμένο από την εκδοχή του Jeffrey Morgenthaler το 2012 στο μπαρ Pepe le Moko στην περιοχή του Portland στο Oregon. Χρησιμοποιούν βότκα από τη Φινλανδία, ένα έντονο και γεμάτο cold brew Samba blend (Brasil, Costa Rica, Guatemala, Nicaragua) με bitter στοιχεία από κακάο, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα γάλακτος, λικέρ καφέ με βάση το Cognac με έντονα αρώματα καραμέλας και ένα γεμάτο σιρόπι ακατέργαστης ζάχαρης Demerara, που ισορροπεί τα bitter στοιχεία του ποτού και του δίνει σώμα και ιδιαίτερα αρώματα.

Το Slick Bastard στο Spoiled

Το Spoiled στη Δάφνη, είναι ένα από τα αγαπημένα μας μπαρ εκτός πιάτσας.

Αν βρεθείς ποτέ στη γειτονιά επιβάλλεται να το επισκεφτείς και να δοκιμάσεις το Slick Bastard με παλαιωμένο κουβανέζικο ρούμι, καφέ, Passion Fruit, Tepache, lime και λακτόζη. Πρόκειται στην ουσία για ένα Milk Punch, το οποίο έχει γίνει clarify με τη μέθοδο του milk wash. Το παλαιωμένο ρούμι από την Κούβα, μπλέκεται με ένα πολύ αρωματικό καφέ από τη Βραζιλία.

Δοκίμασέ το και θα ενθουσιαστείς.

Το Palo Santo στο Lit Athens

Μέσα στα σοκάκια του Θησείου είναι κρυμμένο το Lit Athens, το οποίο εκτός από υπέροχο vibe έχει και μοναδικά κοκτέιλ. Ένα από αυτά είναι και το Palo Santo και το όνομά του δεν είναι τυχαίο.

Όπως μου είπε ο Αναστάσης Καραφουλίδης, πρόκειται για «ένα από τα πολυπλοκότερα σε γεύση κοκτέιλ του καταλόγου μας, καθώς συνδυάζει τον καπνιστό και βαθύ χαρακτήρα ενός ουίσκι, με τη γλυκύτητα του Μόσχατου, ενός βραβευμένου κρασιού (dessert wine) από τη Σάμο. Επίσης, διαθέτει και την ξηρότητα ενός ενισχυμένου λευκού γαλλικού οίνου, αλλά και τον φρουτώδη και ανθικό του χαρακτήρα. Τέλος, η παρασκευή η οποία ξεπηδά στη μύτη με το ιδιαίτερο καπνιστό άρωμα της, είναι το κόρντιαλ από το βρώσιμο έλαιο του ιερού ξύλου – παλο Σάντο που ευδοκιμεί στη Λατινική Αμερική και έδωσε και το όνομά του στο cocktail. Είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες καθώς το χρησιμοποιούν για να διώξουν την αρνητική ενέργεια. Θεωρείται ιερό διότι απαγορεύεται να κοπεί από το δέντρο, παρά μόνο όταν πέσει στο έδαφος».