@kosmikon_zaxaroplasteia
ΓΕΥΣΗ

9+1 ζαχαροπλαστεία εκτός κέντρου για λαχταριστά κλασικά γλυκά

Δέκα μαγαζιά σε όλη την Αθήνα για σοκολατίνες, καριόκες, γαλακτομπούρεκο, κεράσματα και άλλα κλασικά γλυκά που μας θυμίζουν περασμένες, αλλά νόστιμες εποχές.

Υπήρξαν εποχές που το δώρο για ένα κάλεσμα σε σπίτι ήταν γλυκό και ποτό. Έτσι, στα ζαχαροπλαστεία εκτός από πάστες, σοκολατάκια και τούρτες έβρισκες και κάποιο ουίσκι ή λικέρ. Σήμερα, το ποτό ίσως έχει αντικατασταθεί περισσότερο από ένα μπουκάλι κρασί και δη ελληνικό, αφού ο εγχώριος αμπελώνας βιώνει σημαντική άνθιση, αλλά τα γλυκά παραμένουν η σοφότερη επιλογή. Στο τέλος τα αναζητούν όλοι και όταν είναι επιτυχημένα, ο καλεσμένος δέχεται συγχαρητήρια.

Δε χρειάζεται όμως να υπάρχει κάποια ειδική περίσταση για να περάσεις την πόρτα κάποιου ζαχαροπλαστείου, αφού το γλυκό αποτελεί μια μικρή πολυτέλεια στην οποία έχει δικαίωμα ο καθένας μας.

Μπορεί το κέντρο της Αθήνας να συγκεντρώνει μερικά από τα πιο ιστορικά ή ξακουστά μαγαζιά αλλά δεν λείπουν οι καλές δουλειές στην πόλη. Από τα Πατήσια μέχρι τη Γλυφάδα και από τον Πειραιά στη Νέα Ιωνία, υπάρχουν αρκετά ζαχαροπλαστεία που συνεχίζουν να προσφέρουν εξαιρετικά κλασικά γλυκά.

Για κωκάκια και εκλέρ στον Κάκαλη


Από το 1980 που άνοιξε στην Πετρούπολη το πρώτο κατάστημα μέχρι σήμερα που η οικογένεια Κάκαλη διαθέτει ακόμα δύο καταστήματα σε Περιστέρι και Ίλιον, το κωκάκι έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές γλυκό. Φτιάχνεται με αγνά υλικά, με το χαρακτηριστικό του να είναι η ανάλαφρη κρέμα πατισερί και η επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα είναι ότι μένει να μαλακώσει μόνο του χωρίς να σιροπιάζεται. Την ίδια εξαιρετική κρέμα έχει και το εκλέρ, το οποίο μοιράζεται την ίδια επιτυχία με το κωκάκι.

Για γαλακτομπούρεκο κανταΐφι στο Κοσμικόν

«Αγνά και φρέσκα» υλικά είναι η απάντηση για το μυστικό του γαλακτομπούρεκο του Κοσμικόν. Τραγανό χειροποίητο φύλλο, βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα (από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα), απαλή και βελούδινη σιμιγδαλένια κρέμα με φρέσκο γάλα και αυγά και σιρόπι καυτό που περιχύνεται στο γλυκό μόλις αυτό βγει από τον φούρνο είναι όσα πρέπει να ξέρεις για το γαλακτομπούρεκο που δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι. Το γαλακτομπούρεκο κανταΐφι συναγωνίζεται εδώ και χρόνια το «αυθεντικό» στις προτιμήσεις του κοινού. Με έξι καταστήματα σε όλη την Αθήνα, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεις κάποιο να σε εξυπηρετεί.

ΚΟΣΜΙΚΟΝ

Για κορνεδάκι και τρίγωνα Πανοράματος στο Κορνέ


Στα τρία σχεδόν χρόνια λειτουργίας του στη Νέα Ιωνία, έχει κερδίσει ήδη το κοινό του για τα σιροπιαστά κορνέ και τα τραγανά τρίγωνα Πανοράματος που γεμίζουν με κρέμα πατισερί τη στιγμή της παραγγελίας. Ανοιχτό εργαστήριο, μουσική και χαρούμενοι ζαχαροπλάστες συνθέτουν μία επιτυχημένη συνταγή. Τσουρέκι κλασικό και με σοκολάτα, εκμέκ πολίτικο, κανόλι με φιστίκι, τιραμισού, cheesecake και μιλφέιγ έρχονται να συμπληρώσουν τον κατάλογο με τα φρέσκα και καλοφτιαγμένα γλυκά.

Για τρουφάκια και κεράσματα στον Παλόγλου

Το όνομα Παλόγλου ταυτίζεται με την ποιότητα, τη φρεσκάδα και τα εκλεκτά υλικά. Το ζαχαροπλαστείο μπορεί να υπερηφανεύεται για το χειροποίητο πανετόνε του αλλά δεν σταματά μόνο εκεί. Βρίσκεις εξαιρετικά τρουφάκια και σοκολατάκια, κλασικές πάστες και σιροπιαστά ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.

ΠΑΛΟΓΛΟΥ

Για σοκολατίνα και πάστα αμυγδάλου στον Παύλου

Η σκυτάλη έχει περάσει στη νέα γενιά, η οποία έχει αγκαλιάσει τη φιλοσοφία του ζαχαροπλαστείου που στέκει από το 1969,  για αγνά και νόστιμα γλυκά. Οι λάτρεις του κλασικού, θα βρουν σοκολατίνα σεράνο τόσο σε τούρτα όσο και σε ατομικό μέγεθος και πάστα αμυγδάλου. Δε λείπουν τα γλυκά ταψιού, όπως ο μπακλαβάς και το γαλακτομπούρεκο αλλά και τα μικρά κεράσματα.

Για καριόκες και τσουρέκι στο Μαρτίν


Αν φας μία φορά την καριόκα που διπλώνει με τα χέρακια της σχεδόν πενήντα χρόνια η κυρία Έφη, θα επιστρέφεις ξανά και ξανά. Με συνταγή από τη βόρεια Ελλάδα, που έφερε στην Αθήνα ο σύζυγός της, είναι μία από τις καλύτερες της πόλης. Το ίδιο ισχύει και για το τσουρέκι που φτιάχνεται με την πολίτικη συνταγή.

Για μπαμπά με ρούμι στο Rio

Η νέα γενιά συνεχίζει την κληρονομιά του Απόστολου Αποστολίδη, ο οποίος ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα τη δεκαετία του ’70 και αφού εργάστηκε σε κάποια ζαχαροπλαστεία, άνοιξε το Rio το 1981. Τα δύο αδέρφια Στέφανος και Γιώργος ακολουθούν πιστά το ήθος και τη φιλοσοφία του πατέρα τους, φτιάχνοντας καθημερινά παραδοσιακές συνταγές. Ο μπαμπάς με ρούμι ανήκει στα ευπώλητα, όπως και το τσουρέκι αφού συνοδεύει την καθημερινή συνήθεια του τσαγιού για τους πελάτες που έχουν πολίτικες ρίζες.

Για καριόκες στον Παπαπαρασκευά

Μετά από 87 χρόνια στην Ξάνθη, το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευάς άνοιξε κατάστημα και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, φέρνοντας στην πρωτεύουσα τις περίφημες καριόκες, τα κολασμένα πουράκια σοκολάτας και τα υπόλοιπα εξαιρετικά γλυκά του, όπως το σαραγλί, ο κουραμπιές, ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, τα μπαντέμ εσμέ και τα αμυγδαλωτά.

Για προφιτερόλ στον Ανδριά

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ορκίζονται στο προφιτερόλ του Ανδριά. Καθόλου άδικα, αφού το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί από το 1972 και η τούρτα – προφιτερόλ είναι το σήμα κατατεθέν του. Εκτός από το οικογενειακό μέγεθος, το βρίσκεις και σε ατομικό ενώ υπάρχει και η εκδοχή του παγωτού.

Για σοκολατάκια και πάστες στον Κολέτσα


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Μπορεί ο Νίκος Κολέτσας να έχει εξελίξει τη ζαχαροπλαστική τέχνη του πατέρα του, προσφέροντας σύγχρονα και απαιτητικά στις παρασκευές τους γλυκά, αλλά οι πιστοί πελάτες του μαγαζιού το επισκέπτονται ακόμα για τα κλασικά του κεράσματα. Επιτυχία σημειώνει το φρέσκο γαλακτομπούρεκο, το χειροποίητο παγωτό, τα εκλέρ αλλά και οι πάστες όπως τα ποντικάκια.

 

Exit mobile version