Αυτά είναι τα καλύτερα σοκολατένια γλυκά στην Αθήνα
Συγκεντρώσαμε 8 διευθύνσεις στην πόλη για τη βασίλισσα των γλυκών: τη σοκολάτα.
- 1 ΙΑΝ 2025
Η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένο συστατικών των ζαχαροπλαστών, αφού πρόκειται για ένα βασικό υλικό που προσφέρεται για ανεξάντλητους πειραματισμούς και συνδυασμούς. Ακόμα κι αν η νέα γενιά των pastry chefs έχει αποδείξει περίτρανα ότι ένα νόστιμο γλυκό δεν βασίζεται απαραίτητα στη σοκολάτα, προτείνοντας ενδιαφέροντες συνδυασμούς με εκλεπτυσμένες κρέμες και φρέσκα φρούτα, παραμένει η βασίλισσα όλων.
Μεγαλώσαμε με σοκολατίνες και ποντικάκια που βρίσκουμε ακόμα σε vintage ζαχαροπλαστεία της πόλης και με τα σοκολατάκια στις φοντανιέρες να αποτελούν κλασικό κέρασμα στις γιορτές. Πλέον όμως όλο και περισσότεροι ζαχαροπλάστες πειραματίζονται με τη σοκολάτα στην πιο ποιοτική εκδοχή της, προτείνοντάς την πολλές φορές και αρκετά bitter – και δημιουργούν φίνες υφές και συνδυασμούς, ξεφεύγοντας από τις κλασικές προτάσεις.
Στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, τα σοκολατένια γλυκά δεν λείπουν από τις βιτρίνες ή τα μενού, όπως ορίζει τώρα η εποχή στα boutique pastry shops. Τάρτες σοκολάτας και προφιτερόλ, σουφλέ και σοκολατένια κέικ βρίσκονται στις παρακάτω δέκα διευθύνσεις που ξεχωρίσαμε στην Αθήνα για τους απανταχού choco lovers.
Στο Μητροπολιτικόν για ταρτάκια σοκολάτας
Στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο του Συντάγματος, που λειτουργεί από το 1930 στην Αθήνα, κάνεις ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Από την επιγραφή μέχρι τη διακόσμηση του χώρου, το Μητροπολιτικόν είναι μια όμορφη νότα νοσταλγίας σε μια γειτονιά που αλλάζει συνεχώς πρόσωπο. Εδώ, βρίσκεις παραδοσιακά αμυγδαλωτά και μελομακάρονα όλο τον χρόνο, μαζί με άλλα ρετρό γλυκίσματα. Αν ψάχνεις για το τέλειο επιδόρπιο με σοκολάτα, τα ταρτάκια θα σε αποζημιώσουν.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ
- Βουλῆς 39, Αθήνα
- 2103240654
Στην Poulette για κέικ σοκολάτας
Στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου της Κατερίνας Λίβα, τα γλυκά εναλλάσσονται ανάλογα με την ώρα και την ημέρα, όμως υπάρχουν κάποιες κλασικές επιλογές που βασίζονται στη σοκολάτα, όπως η τάρτα gianduja και bitter. Θα είσαι τυχερός όμως αν πετύχεις το φρεσκοψημένο κέικ σοκολάτας, υγρό, με σοκολατένια ganache.
POULETTE PASTRY
Στον Ανδριά για κλασικό προφιτερόλ
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ορκίζονται στο προφιτερόλ του Ανδριά. Καθόλου άδικα, αφού το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί από το 1972 και η τούρτα – προφιτερόλ είναι το σήμα κατατεθέν του. Εκτός από το οικογενειακό μέγεθος, το βρίσκεις και σε ατομικό ενώ υπάρχει και η εκδοχή του παγωτού.
ΑΝΔΡΙΑΣ
- Λεωφ. Καποδιστρίου 92, Νέα Ιωνία
- 2102755793
Στον Ασημακόπουλο για ποντικάκι και πάστα σοκολάτας
Το ζαχαροπλαστείο του Ασημακόπουλου δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της Αθήνας από το 1915. Μακριά από νεωτερισμούς, το ζαχαροπλαστείο συνεχίζει να τιμά τις σταθερές αξίες στα γλυκά, όπως το σοκολατένιο ποντικάκι και η πάστα σοκολάτας. Όσο χρόνια κι αν περάσουν, θα παραμένει η πάστα των παιδικών μας χρόνων.
ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ
- Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα
- 2103610092
Στο Ourse για σοκολατένιο σουφλέ
Τα γλυκά του Ourse φέρουν την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκη και χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα σε γεύσεις και υφές. Άλλωστε οι δημιουργίες του pastry chef έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Κάθε τι που βγαίνει από το εργαστήριο είναι χειροποίητο και φτιαγμένο με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, αγνές και αυτούσιες. Όπως το σοκολατένιο σουφλέ με αλμυρή καραμέλα που είναι μια ωδή στη σοκολάτα.
OURSE
- Μυστρά 39, Γλυφάδα
- 2121067019
Στον Μπόζα για σοκολατίνα
Μπορεί η πάστα αμυγδάλου να είναι το γκραν σουξέ του ζαχαροπλαστείου που λειτουργεί από το 1967 στην Κυψέλη, αλλά η σοκολατίνα είναι εξίσου λαχταριστή. Φτιάχνεται με σαντιγί και κιγιέ, ένας συνδυασμός που την κάνει αρκετά πληθωρική.
Ο Παναγιώτης Μπόζας κρατάει ατόφιες τις συνταγές που του κληροδότησε ο πατέρας του και που έμαθε να φτιάχνει δίπλα του, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από μικρό παιδί.
Κράτησε τους ίδιους προμηθευτές που έμαθε από τον πατέρα του, επιλέγοντας ελληνικές πρώτες ύλες, όπως ξηρούς καρπούς από τον Βόλο, βούτυρο από την Μυτιλήνη και κουβερτούρα ΙΟΝ.
ΜΠΟΖΑΣ
- Κερκύρας 39 & Παξών, Κυψέλη
- 2108211107
Στο Serano για σεράνο
Το γλυκό που κάποτε είχε περίοπτη θέση στα γιορτινά καλέσματα δημιουργήθηκε προς τιμήν της Χιλιανής τραγουδίστριας Ροζίτα Σεράνο όταν εκείνη τραγουδούσε στην Αθήνα. Η ιστορία λέει ότι δημιουργός της ήταν ο ιδιοκτήτης του Select στη Φωκίωνος Νέγρη, ένα από τα καλά ζαχαροπλαστεία της δεκαετίας του ’50.
Ο θείος των αδερφών Μπότσιου, που είναι και οι τωρινές ιδιοκτήτριες του Serano, θήτευσε στο ιστορικό Select και έμαθε από πρώτο χέρι την τέχνη της λαχταριστής αυτής πάστας. Με ιστορία που ξεκινάει από το 1964, το ζαχαροπλαστείο εμμένει στη μικρή και ποιοτική παραγωγή, με πολλά από τα γλυκά του να είναι διάσημα σε όλη την Αθήνα.
SERANO
- Ξενίας 34, Ζωγράφου
- 2107775703
Στο La Maison Fine Pastry για σουφλέ
Με εξαιρετικές πρώτες ύλες και αγάπη για τη ζαχαροπλαστική, το La Maison Fine Pastry ξεχωρίζει για τα γλυκά του, είτε αυτά κινούνται προς την παράδοση είτε σε πιο σύγχρονες εκτελέσεις. Αν αγαπάς τη σοκολάτα, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις το ζεστό, αφράτο σουφλέ του εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής.
LA MAISON - FINE PASTRY
- Δημοσθένους 149, Καλλιθέα
- 2167006518