iStock
EATING ATHENS

Αυτά που μάθαμε τρώγοντας σε 100+ εστιατόρια της πόλης

Μυστικά και tips για το φαγητό και το ποτό στην Αθήνα, σύμφωνα με όσα δοκιμάσαμε, συζητήσαμε και καταγράψαμε τον τελευταίο χρόνο.

Δοκιμάζουμε, συζητάμε μεταξύ μας και καταγράφουμε όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε στην αθηναϊκή εστίαση. Δεν είναι όμως μόνο οι καινούργιες αφίξεις ή οι τάσεις που θέλουμε να ακολουθούμε τώρα. Είναι ιστορικά μαγαζιά που αναβιώνουν αλλά και μυστικά που ανακαλύπτουμε. Είναι τα πιάτα που ξεχωρίζουμε και οι συνδυασμοί που μας αρέσουν. Και φυσικά όσα θέλουμε να αλλάξουν, είτε πρόκειται από μεριάς μας είτε από τους ανθρώπους που τρέχουν τα μαγαζιά. Το είχαμε κάνει και πέρσι και μας άρεσε, οπότε αυτό που ακολουθεί είναι μια νέα ανανεωμένη λίστα.

1. Μετρήσαμε ακόμα περισσότερα αστέρια Michelin και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για την εξωστρέφεια της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής. Το Delta, που βρίσκεται στην καρδιά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, απέσπασε δύο Αστέρια Michelin καθώς και ένα Πράσινο Αστέρι. Από ένα, έλαβαν το Soil και το The Zillers.

2. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει βραβευτεί ακόμα το εστιατόριο Hervé. Ας μην κολλάμε όμως στις βραβεύσεις, αφού εδώ μιλάμε για πραγματικά νόστιμο φαγητό. Και ο Ερβέ Προνζάτο είναι ένας πραγματικός δάσκαλος στην κουζίνα.

3. Η πίτσα με λεπτή ζύμη πρέπει να τρώγεται on the spot. Για take away και delivery δώσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ταψιού του Portofino. Αν πάρεις πεπερόνι, την προτείνουν με λίγο στυμμένο λάιμ. Μην φοβηθείς να το στύψεις.

4. Τα time slots στα εστιατόρια αποτελούν πλέον κανονικότητα. Το αν μας αρέσει ή όχι είναι άλλη συζήτηση.

5. Με τα non show και τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, από μεριάς επισκεπτών, ας μην εκπλαγούμε την επόμενη φορά που θα κάνουμε κράτηση και μας ζητηθεί να προπληρώσουμε ένα μέρος του δείπνου μας.

6. Τα βινύλια έγιναν ξανά cool, ταιριάζουν με μαγειρευτό φαγητό και φυσικά κρασιά.

7. Τελικά τι κάνει μία σομελιέ; Η Λίλυ Χαλικιά απαντάει σε όσα θέλουμε να μάθουμε πριν παραγγείλουμε το επόμενο μπουκάλι κρασί.

8. Στο μεταξύ, η χάρη της Alice Feiring έφτασε μέχρι την Ελλάδα, γιατί – πώς να το κάνουμε – τα φυσικά κρασιά εγείρουν πάθη.

9. Το Iberico Mazemen του Ekiben είναι ένα από τα πιο comfort πιάτα που έχω φάει τη χρονιά που πέρασε. Στα ιαπωνικά, το  “Mazemen” ή “mixed noodles” είναι ένα ράμεν χωρίς σούπα. Εδώ, περιέχει λεμονάτο κρέας (ιβηρικός λαιμός σε καπνιστό ζωμό), σάλτσα πόνζου, χειροποίητο kimchi και panko shichimi – θυμάρι.

10. Μην ψάχνεις το τέλειο πρωινό στα brunchάδικα της πόλης. Αρκούν είκοσι τετραγωνικά μέτρα για να φτιαχτούν μερικές από τις καλύτερες πίτες που θα πάρεις στο χέρι από το Harry’s Kitchen. Η παραγωγή είναι περιορισμένη και το μαγαζάκι (ουσιαστικά είναι μια μικρή βιτρίνα) ξεπουλάει νωρίς.

11. Μπορεί να ταυτίστηκε με το brunch, όμως στην πραγματικότητα το Croque Madame είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα των παλιών μπιστρό, που σερβίρεται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στο Jerár, ο Χάρης Νικολούζος έφτιαξε την πιο τέλεια εκδοχή του.

12. Τα bowls του Sushi Lunchi είναι η αγαπημένη μου δροσερή εμμονή για ένα γρήγορο κι ελαφρύ μεσημεριανό στο Σύνταγμα.

13. Δεν έχω βρει ακόμα pancakes να με ενθουσιάσουν. Η φίλη μου η Αφροδίτη όμως τα φτιάχνει φανταστικά στην κουζίνα του σπιτιού της.

14. Η Pho Beef (Pho Bo) του Dao Vietnamese Street Food είναι το αντίδοτο για οποιοδήποτε κρυολόγημα. Η σούπα Pho αποτελείται από ζωμό, noodles ρυζιού, μυρωδικά και μοσχαρίσιο κρέας (μερικές φορές και κοτόπουλο) και είναι αρκετά δημοφιλής στο Βιετνάμ, από τα νοικοκυριά μέχρι τους πάγκους και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα. Στο Dao, βρίσκεις την Pho Bo με noodles ρυζιού, μοσχάρι, φύτρες φασολιών, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο και μοσχαρίσιους κεφτέδες.

15. Το Pad Grapao Khai Do στο Tuk Tuk είναι σα να λέμε οι πατάτες με αυγά της Ταϊλάνδης.

16. Αν τώρα θέλεις όντως πατάτες με αυγά, σαν να τις έφτιαχνε η γιαγιά σου, πήγαινε στη Λόντζα της Γειτονιάς στα Εξάρχεια.

17. Paloma και ελαφρώς spicy πίτσα στο Bar in front of the bar.

18. Το ενήλικο “happy meal” – Martini και πατάτες τηγανητές – που αγαπήθηκε στη Νέα Υόρκη, το βρίσκεις και στην Αθήνα.

19. Sando με γουρουνοπούλα στο Γκαστόνε, από μένα είναι πάντα ναι.

20. Στο Felicita μπορείς να παραγγείλεις τηγανητές πίκλες για να συνοδεύσεις το Negroni σου. Κάντο, τι περιμένεις;

21. Στον Καραβίδα στη Νέα Ιωνία για καραβίδα του Βόρειου Ευβοϊκού, φρέσκια γάμπαρη Αμβρακικού, καλαμάρια τηγανητά ή ψητά καθώς και λιαστό χταπόδι ξιδάτο.

22. Καλαμαράκια το καλοκαίρι; Φρεσκοκατεψυγμένα ναι, φρέσκα όχι, καθώς η εποχή τους ξεκινά από τον Δεκέμβριο.

23. Στην αρχή της Ιασωνίδου στο Ελληνικό βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά μαγειρεία στην περιοχή. Στον Διονύση σχηματίζονται κάθε μεσημέρι ουρές για τα μαγειρευτά του, όπως παστίτσιο, μουσακάς, γεμιστά και μπριάμ. Στις σπεσιαλιτέ του είναι και τα τηγανητά καλαμάρακια.

24. Στο wine bar Τανίνη Αγάπη Μου, βρίσκεις 100 ετικέτες σε ποτήρι ενώ δίνεται επίσης και η δυνατότητα της προκατανάλωσης κρασιών τα οποία παλαιώνουν οι ίδιοι. Το κρασί πλαισιώνεται με τα απαραίτητα συνοδευτικά, όπως ελληνικά τυριά και αλλαντικά και μικρά πιάτα με εποχικό προφίλ και αρκετά vegan και vegetarian κατεύθυνση.

25. Το καλύτερο ινδικό το τρως στο Naan Stop. Από το χωριό Dolakha του Νεπάλ, η Sujana Acharya βρέθηκε στην Αθήνα πριν από μία πενταετία και πλέον φροντίζει για την παραμικρή λεπτομέρεια στο εστιατόριό της.

26. Πεϊνιρλί στον Μπάρμπα – Σταύρο, σουβλάκι στον Κοσμίδη. Οι Πειραιώτες ξέρουν να τρώνε καλά.

27. Μετά τον Νέο Κόμο, ήρθε η χρονιά της Κυψέλης. Καινούργια μαγαζιά για καφέ, μπαρ, φούρνοι, βιολογική λαϊκή και πολλά ακόμα σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης. Θα συμφωνήσει και η Madame Ginger, νομίζω.

28. Αν αγαπάς το βούτυρο, το VeriTable τιμά τη γαλλική παράδοση και κληρονομιά σε έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο, που μοιάζει με προέκταση της κουζίνας του chef Alain Parodi.

29. Πάντα είναι μια καλή στιγμή για φυσαλίδες. Ένα πλατό με τυριά αποτελεί μια καλή αφορμή για να ανοίξεις ένα ακόμη μπουκάλι σαμπάνιας.

30. Τραγανά spring rolls με λαχανικά και πεντανόστιμα ρολάκια Lumpiang Shanghai με χοιρινό κιμά, τηγανητό ρύζι με λαχανικά και noodles σε διαφορετικές εκδοχές, γλυκόξινο κοτόπουλο και filippino bbq sticks για το πιο value for money φαγητό της ζωής σου στο φιλιππινέζικο εστιατόριο της Αθήνας.

31. Επιτέλους τρώμε καλό ψωμί σε κάποια εστιατόρια στην πόλη.

32. Αγαπάμε τον Προβελέγγιο λίγο παραπάνω που μοιράστηκε μαζί μας το ταξίδι του προζυμένιου ψωμιού του.

33. Τι ενδιαφέρον συμβαίνει στην Αγία Παρασκευή; Στο Τσόφλι, ο Μιχάλης Μπίας φέρνει τη φιλοσοφία των βορειοευρωπαϊκών bakeries που προσφέρουν ψωμιά αργής ωρίμανσης και ποιοτικά προϊόντα. Κάνε την επίσκεψή σου νωρίς για να διαλέξεις ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά είδη ψωμιού αποκλειστικά με αλεύρι, νερό και φυσικό προζύμι, το οποίο χρησιμοποιεί και στις υπόλοιπες δημιουργίες του. Soft cookies, rolls, μαντλέν, κρουασάν, κις λορέν με διαφορετική συνταγή κάθε μέρα, μπριός με φύλλο και τυρόπιτα κουρού είναι μερικά από τα εξαιρετικά προϊόντα που ψήνονται καθημερινά στο εργαστήριο.

34. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια έρχεται στο τραπέζι κομμένο σαν αντίδωρο και το κουβέρ χρεώνεται δύο ευρώ.

35. Στο Lot51 ξέρεις ότι θα πιεις εξαιρετικό καφέ, αλλά αν βρεθείς εκεί πεινασμένος, παράγγειλε το burger με το τραγανό παναρισμένο κοτόπουλο. Λαχταριστό και χορταστική μερίδα.

36. Τα Ιλίσια έχουν εξελιχθεί σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές, λίγο πιο έξω από το κέντρο της Αθήνας. Ο Βλάσσης παραμένει σταθερή αξία για την ελληνική αστική κουζίνα του.

37. Για vegan επιλογές στρεφόμαστε στις ταβέρνες και τα μαγειρεία. Όσπρια, λαδερά και σαλάτες, η αγία τριάδα της μεσογειακής κουζίνας.

38. Dumplings με παντζάρι στο Kitchen – τα παραγγέλνεις κάθε φορά.

39. Ποικίλουν οι απόψεις για το αν αρέσουν ή όχι αλλά είναι σίγουρα fun. Ο λόγος για τα mochi. Εμπνευσμένα από την εκφραστική street κουλτούρα της Ιαπωνίας, τα Wowchi Mochi σπάνε τη μονοτονία, προσφέροντας στην Αθήνα μια μεγάλη γκάμα από δροσιστικούς συνδυασμούς.

40. Ψάχνεις ένα ακόμα περίεργο γλυκό; Το japanese cheesecake δε μοιάζει με κανένα άλλο που έχεις δοκιμάσει στο παρελθόν.

41. Υπάρχουν αθηναϊκά εστιατόρια που παίρνουν σοβαρά την εποχικότητα. Και επαγγελματίες με παντοπωλεία και μανάβικα που ενδιαφέρονται για την πρώτη ύλη.

42. Οι chefs βάζουν στα μενού τους μπάμιες. Αναζήτησε τα πιάτα όσο το λαχανικό είναι στην εποχή του.

43. Το ramen στο Tanpopo αξίζει το hype.

44. Το Terroirist είναι λόγος για να βγεις στο Χαλάνδρι. Το καινούργιο αυτό wine bar προσφέρει μία μοντέρνα κάβα που περιλαμβάνει κρασιά βιολογικά και φυσικής οινοποίησης, δίνει βάση στα orange και προσφέρει τις μισές από τις 80 και ετικέτες που υπάρχουν, σε ποτήρι. Ο Άγγελος Λάντος, που υπήρξε για χρόνια στο τιμόνι της Σπονδής, έχει επιμεληθεί ένα μενού με 14 πιάτα ταιριαστά για το κρασί, και με σκοπό να μπαίνουν στη μέση.

45. Παγωτό μπανάνα – μια ωδή στα παιδικά μας καλοκαίρια.

46. Αν αναζητάς δροσιά, στη Λίμνη Βουλιαγμένης άνοιξε το εστιατόριο abraOvata, όπου ο John Σκοτίδα (Mazi, Suzi Tros στο Λονδίνο), κάνει το ντεμπούτο του στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

47. Η τουλούμπα είναι κουλ. Ταιριάζει με παγωτό, γίνεται το ιδανικό επιδόρπιο ακόμα και σε ένα μενού degustation.

48. Έχετε λίγο ακόμα χρόνο να σας μιλήσω για τη βαλκανική κουζίνα του Esthiō; Ο Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα βάζει στο τραπέζι αλβανικό γιαουρτοταβά, cevapi αλλά με ψάρι, μια δροσερή, ξιδάτη ντοματοσαλάτα αλά shopska και άλλες συνταγές με τη δική του ματιά.

49. Ο Μανώλης Παπουτσάκης τρέλανε τους Αθηναίους μαγειρεύοντας κάστανα στιφάδο στη φωτιά.

50. Η μαγειρική στη φωτιά είναι τάση. Στο Monk’s Beard το κάνουν καλά.

51. Η τυρόπιτα της Δήμητρας Γουναρίδη είναι μία από τις καλύτερες της πόλης. Όταν το φαγητό στο χέρι είναι βγαλμένο από την παράδοση.

52. Στην Αρχελάου τρως σαΐτια με χόρτα (παραδοσιακές πίτες Λακωνίας), τηγανόψωμο με φέτα και γραβιέρα και χειροποίητα μαντί. Το Lost άλλαξε μενού.

53. Cocktails, μπύρες από ελληνικά microbreweries, επιλεγμένα κρασιά Ελλήνων παραγωγών και πίτσα ναπολιτάνικου στυλ που φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά σου στο rooftop του The Foundry.

54. Σπαγγέτι Napolitana (για όσους αγαπούν το σκόρδο), η επιτομή της νοστιμιάς και της απλότητας στο il Salumaio.

55. Τα καλοκαιρινά «γεμιστά» γίνονται αραντσίνι στο Ραφίκι.Το κλασικό στέκι στον Βοτανικό έχει ανανεώσει το μενού του, έφτιαξε τη δική του καλοκαιρινή IPA και κρατάει τις τιμές σε λογικά επίπεδα για την εποχή.

56. Burgers και μηχανές; Στο Ride τρως ζουμερό burger με πρόβειο κιμά και χαζεύεις τις Harley, αφού το νέο dive bar του Άρη Δούκα συνορεύει με την αντιπροσωπεία της Harley Davidson.

57. Σαλάτα με πεπόνι, ντοματίνια και μπουράτα στον κήπο του Black Duck Garden όταν ο καύσωνας σε βρίσκει στο κέντρο της Αθήνας.

58. Στο Περιστέρι βρίσκεις τις Πίτες Σταμάτης, που προτιμούν εδώ και χρόνια πολλά ιστορικά σουβλατζίδικα, ανάμεσά τους και ο Λευτέρης ο Πολίτης.

59. Αν κινηθείς δυτικά, κάνε μία στάση στον Κάκαλη για τα διάσημα κωκάκια του που φτιάχνονται με μία ανάλαφρη κρέμα πατισερί και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, χωρίς να σιροπιάζονται.

60. Από τη Μούργα της Θεσσαλονίκης στα Άκρα της Αθήνας. Ο Γιάννης Λουκάκης μαγειρεύει στη φωτιά και ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης κάνει τα μαγικά του στο κομμάτι της ζαχαροπλαστικής. Ο chef, ένας από τους πλέον επιδραστικούς της γενιάς του, θεωρεί την πρώτη ύλη «βασιλιά» και καταθέτει τον χαρακτήρα του σε ό,τι κάνει. Thoughts;

61. Εγώ πάντως έφαγα μία κατσικομακαρονάδα τόσο νόστιμη που τη μνημονεύω ακόμα.

62. Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που αναζητάμε τα παγωτά μηχανής. Στις «Διακοπές», το στέκι των νοτίων προαστίων στον Άλιμο, το παγωτό σερβίρεται με ένα τραγανό χωνάκι στην κορυφή του.

63. Αν ψάχνεις ένα ιδιαίτερο γλυκό, η Tarte Tropézienne σε περιμένει στο Τρομερό Παιδί σε μια εκτέλεση με σοκολάτα και σμέουρα μέσα σε αφράτο μπριός.

64. Κάτω από τους πλάτανους και τις μουριές, το Λοκάλι σερβίρει οικείο φαγητό, που ξυπνά αναμνήσεις και φυσικά εκτός από επιλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, έχει και υπέροχα κλασικά και ελληνικά cocktails.

65. Τα μπαρ της πόλης αγαπούν το hot dog και το προτείνουν ως bar food. Στο Abstract μάλιστα το παίρνουν αρκετά σοβαρά, προτείνοντας έξι διαφορετικές συνταγές – από το κλασικό με λουκάνικο γερμανικού τύπου μέχρι μία surf n turf επιλογή με γαρίδα και μπέικον.

66. Hot dog περιλαμβάνει και το μενού του Enkelt, το οποίο ταιριάζει ιδανικά με τα cocktails που έχει δημιουργήσει ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος.

67. Το NiDo είναι το νέο ενδιαφέρον project του Νίκου Θώμα, που καλωσορίσαμε στην Αθήνα τη σεζόν που πέρασε.  Ο chef, μαζί με την ομάδα του Simul, υλοποίησε ένα υβριδικό μαγαζί, το οποίο είναι κάτι ανάμεσα σε tapas εστιατόριο και bar. Εδώ ξαναήπιαμε το ξεχασμένο – αλλά πάντα αγαπημένο – Tequila Sunrise.

68. Κοψίδια κάτω από την Ακρόπολη; Στο Στέκι του Ηλία, η αυλή του θυμίζει τις παλιές ταβέρνες της Αθήνας και γι’ αυτό έχει φανατικούς οπαδούς. Είναι όμως και το φαγητό του που κερδίζει Αθηναίους και μη, από τα παϊδάκια και τη χωριάτικη σαλάτα μέχρι τη σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα και την τυροκαυτερή.

69. Καφές, σνακ, φαγητό, ποτά, cocktails και, βέβαια, αυτή η μοναδική, πανοραμική αθηναϊκή θέα. Η Πράσινη Τέντα είναι ανάμεσα στα ιστορικά μαγαζιά που άνοιξαν φέτος και πάλι τις πόρτες τους, αναβιώνοντας περασμένες εποχές.

70. Μια μεγάλη αυλή, όπου απλώνονται τα τραπέζια του για να καθίσεις με την ησυχία σου σαν να βρίσκεσαι σε χωριό, προσφέρει ο Λευτέρης στην Καλλιθέα. Το τυλιχτό με μπιφτέκι είναι νόστιμο, χωρίς φανφάρες, θυμίζοντας το κλασικό, old school σουβλάκι.

71. Στην οδό Βύσσης, στον δρόμο των πομολάδικων, άνοιξε το Wine is Fine, μία cave à manger όπως την οραματίστηκαν οι Σταύρος Χρυσαφίδης, Τhomas Brengou και Rafael Wallon-Brownstone, με τους δύο Γάλλους φίλους να ζουν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια.

72. Αν ζηλεύεις τις vintage τούρτες με τα τριαντάφυλλα, τα κερασάκια και το γκλίτερ, που χαζεύεις στο Instagram, μπορείς να παραγγείλεις τη δική σου στο Flour of Youth.

73. Αν έχουν έρθει φίλοι από το εξωτερικό, πήγαινέ τους για μπύρες και μεζεδάκια στη Σαΐτα στην Πλάκα.

74. Τράγος και γίδα έκαναν την εμφάνισή τους στα χειμερινά μενού μερικών από των πιο επιδραστικών εστιατορίων της πόλης. Στο Soil, ο Τάσος Μαντής συνόδευσε το κρέας με ασπρομύτικα φασόλια Λήμνου, άγριο σκόρδο και ζωμό από μανιτάρι.

75. Με τόση συζήτηση γύρω από το φαγητό, είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τι δεν θέλουμε να συναντάμε στις ταβέρνες. Από τον φούρνο μικροκυμάτων και την έλλειψη εντοπιότητας και εποχικότητας μέχρι τις προκάτ τηγανητές πατάτες.

76. Παρθενοπιτάκια (δηλαδή αφράτα πιτάκια με τυρί), καλιτσούνια, ξεροτήγανα, σταφιδωτά, πατούδα (μισοφέγγαρο γεμιστό με καρύδι, μέλι και αμύγδαλο), ανεβατά κουλούρια και κουμπανάκια δείχνουν τον γαστρονομικό πλούτο της Κρήτης και εμείς τα απολαμβάνουμε στην πιο αυθεντική τους μορφή στο Α λα γκρεκ. Τούρκικοι γκιοζλεμέδες, μελιτζανόπιτα, μανιταρόπιτα, και χειροποίητη μπουγάτσα, εναλλάσσονται με τη σειρά τους στο μενού του Κωστή Κωστάκη.

77. Πίσω από τη θορυβώδη φράση «τοπικά προϊόντα» είναι απαραίτητο να υπάρχει διαφάνεια και ουσιαστική συζήτηση. Οι μέρες των ανούσιων εντυπωσιασμών άλλωστε έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

78. Για εσένα που θέλεις να απολαμβάνεις το ποτό σου σε βραβευμένα μπαρ, το Line Athens βρέθηκε στη λίστα με τα 50 Καλύτερα Μπαρ του Κόσμου, μαζί με τους παλιούς γνώριμους Clumsies και Baba Au Rum.

79. Η πανδημία συνέβαλε ώστε να ανοίξει μια συζήτηση σχετικά τις εργατοώρες στις κουζίνες των εστιατορίων, είτε αυτά υπηρετούν την υψηλή γαστρονομία είτε όχι.

80. Είναι κάπως εγωιστικό να απαιτούμε να εξυπηρετηθούμε πιο γρήγορα, να δυσανασχετούμε όσο περιμένουμε ή να στρεφόμαστε στη βολική ανωνυμία της διαδικτυακής κριτικής για να βγάλουμε το μένος μας.

81. Μας αρέσουν τα μαγαζιά με ανοιχτές κουζίνες, κυρίως όταν μπορούμε να καθίσουμε στην μπάρα και να παρακολουθούμε όλη τη δράση.

82. Αρκεί να μην καιγόμαστε από τη ζέστη της φωτιάς.

83. Σε μερικά από τα πιο γνωστά και επιδραστικά εστιατόρια αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές αποτελούν έναν από τον πιο σημαντικό κρίκο της αλυσίδας.

84. Θέλουμε να ακούμε περισσότερες ιστορίες, όπως αυτή του Hridoy Bhuiyan.

85. Μια σιροπιαστή καρυδόπιτα με φρέσκια σαντιγί, αποτελεί το γλυκό-σήμα κατατεθέν στο ζαχαροπλαστείο Αποστόλου της οδού Χαλκίδος εδώ και 60 χρόνια. Τη ζητάς με το όνομα Μελαχρινή.

86. Στο Sweet Melek βρίσκεις όλα τα παραδοσιακά γλυκά και αλμυρά της Πόλης – από τσατάλια και κουραμπιέ μέχρι μαντί, κεφτέδες, σουτζούκι με αυγό, τας κεμπάπ – και πίνεις τσάι, σαλέπι και yeni raki. Όλα είναι χειροποίητα και πλέον, η κουζίνα της Ανούς Τσιρισιάν είναι διάσημη όχι μόνο στην πολίτικη κοινότητα αλλά και όλους όσοι αναζητούν ανατολίτικες γεύσεις.

87. Στην ταβέρνα του Κατσόγιαννου, την παλαιότερη του Πειραιά όπως θεωρείται, θα φας τα καλύτερα κεφτεδάκια από τα χέρια της Ντόρας, που είναι άλλωστε και η ψυχή του μαγαζιού.

88. Οι Crêpes Suzette, αυτό το φίνο γαλλικό επιδόρπιο, είναι το ιδανικό κλείσιμο στο Spiros & Vasilis. Και το θέαμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό, όταν ο έμπειρος σερβιτόρος «βάζει φωτιά» στις κρέπες – τις φλαμπάρει ουσιαστικά τις χάρη στην αλκοόλη του λικέρ.

89. Η χειροποίητη φοκάτσια είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις την αρχή στο Metaphor, ειδικά αν τη συνοδεύσεις με αρωματικό βούτυρο με μοσχαρίσιο μεδούλι και καπνιστή πάπρικα ή το πέστο με φρέσκα μυρωδικά και λάδι κόλιανδρου.

90. Το Borghese βάζει στο επίκεντρο εκλεκτά αλλαντικά και τυριά και γεμίζει τα ράφια του με προϊόντα που θέλεις να χαζέψεις (και να δοκιμάσεις). Τα σάντουιτς φτιάχνονται on the spot και τρώγονται είτε στο χέρι είτε σε ένα από τα τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο.

91. Φάση έχει το λιλιπούτειο Απεριτίφ που δεν άνοιξε σε κάποια νέα πιάτσα αλλά πάνω στην Υμηττού. Με νόστιμα μικρά τσιμπητά που σερβίρονται σε πολύ όμορφα πιάτα.

92. Το Ρινί είναι η πιο πρόσφατη άφιξη στην πόλη και έχει ανοίξει δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ευκαιρία να ξεσκονίσεις και λίγο τις γνώσεις σου, δε νομίζεις;

93. Αν ψάχνεις ένα all day μαγαζί στο Φάληρο, για να πάρεις και τον θαλασσινό σου αέρα κάνοντας μια βόλτα στον Φλοίσβο, το Upon είναι μία καλή ιδέα.

94. Με όλες τις αυξήσεις στις τιμές της εστίασης, καταλήγουμε με αρκετούς φίλους ότι το ΦΙΤΑ αποτελεί πλέον μια σταθερή επιλογή με καλή σχέση ποιότητας – τιμής και ατμόσφαιρας.

95. Στην Κουμουνδούρου, το Καστέλλο το κρατάει αληθινό.

96. Τα τραπέζια στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα, γεμίζουν με Αθηναίους που αναζητούν μαμαδίστικα λαδερά και τουρίστες που ψάχνουν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

97. Θέλουμε περισσότερα μαγαζιά που να χρησιμοποιούν καλό ελαιόλαδο.

98. Μερικοί από τους πιο αγαπημένους μας μάγειρες έχουν κατέβει στα νησιά. Ωραία θα είναι να μας ταΐσουν και στις διακοπές μας.

99. Όταν η πόλη αδειάζει, πήγαινε στον Λελούδα για παγωμένη μπύρα και μεζέ. Κάθισε μέσα, έχει δροσιά.

100. Τελικά αντέχουμε οικονομικά να τρώμε σε όλα τα καινούργια μαγαζιά που ανοίγουν; Ας το συζητήσουμε.