Φωτογραφία: Instagram Αφοί Ασημακόπουλοι
ΓΕΥΣΗ

Αμυγδάλου, Σεράνο, Σοκολατίνα: Πού βρίσκεις τις κλασικές πάστες των Αθηνών

Ένας μίνι οδηγός με μερικές από τις καλύτερες επιλογές για πάστα στην πόλη.

Σεράνο, αμυγδάλου και σοκολατίνα είναι οι κλασικές πάστες που έχουν μπει πια στη σφαίρα των ρετρό γλυκών. Πάστες που κάποτε πρωταγωνίστησαν στα αστικά ζαχαροπλαστεία αλλά παραγκωνίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων καθώς τα έτοιμα μείγματα υπερτέρησαν των αυθεντικών υλικών.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που σπάνε τον κανόνα και επιμένουν να φτιάχνουν αυτά τα φίνα γλυκά όπως τους αξίζει. Κάθε μπουκιά είναι και μία όμορφη ανάμνηση.

Η πάστα σεράνο πήρε το όνομά της από τη Χιλιανή τραγουδίστρια Ροζίτα Σεράνο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Μάρθα Έστερ Αλντουνάτε ντελ Κάμπο και σύμφωνα με την ιστορία, ήταν ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Select στη Φωκίωνος Νέγρη αυτός που δημιούργησε το γλυκό προς τιμήν της.

Η σεράνο αποτελείται από στρώσεις παντεσπάνι και ανάμεσά τους μια αφράτη και παχιά μους σοκολάτας εμπλουτισμένη με κιγιέ – εδώ το μυστικό είναι η ιταλική μαρέγκα που φτιάχνεται με ασπράδι αυγού, ζάχαρη και νερό.


Στο Serano (Ξενίας 34, Ζωγράφου) περηφανεύονται για την αυθεντική συνταγή του γλυκού, καθώς ο θείος των αδερφών Μπότσιου, που είναι και οι τωρινές ιδιοκτήτριες, θήτευσε στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης και έμαθε από πρώτο χέρι την τέχνη της λαχταριστής αυτής πάστας.

Εδώ, εμμένουν στη μικρή και ποιοτική παραγωγή γλυκών και είναι διάσημοι σε όλη την Αθήνα μεταξύ άλλων και για το τσουρέκι τους.

Πληθωρική είναι η πάστα σεράνο που φιγουράρει στη βιτρίνα του Tillas (Αγ. Τριάδας 2, Ν. Φιλαδέλφεια). Πλούσια κρέμα, στολισμένη με τρούφα σοκολάτας και κερασάκι γλασέ, φτιάχνεται από αληθινά υλικά στο πρότυπο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής.

Εδώ, βρίσκεις και μία ακόμα ρετρό επιλογή, την πάστα «μελενίκ», με ελαφρώς σιροπιασμένο παντεσπάνι, κρέμα σεράνο και σαντιγί. Η τριλογία ολοκληρώνεται με σοκολατίνα που κρύβεται κάτω από μία βελούδινη στρώση σοκολάτας, πριν αποκαλυφθεί η λαχταριστή κρέμα μόλις βυθίσεις το κουτάλι σου.


Αν επισκεφτείς τον Μπόζα (Κερκύρας 39 & Παξών) νωρίς το μεσημέρι, το άρωμα από τα τσουρέκια θα σε μαγέψει. Είναι από τα πιο νόστιμα της Αθήνας χωρίς αμφιβολία, αν υπάρχει κάτι για το οποίο είναι πραγματικά διάσημος αυτό είναι η αμυγδάλου του.

Κανείς δεν τη φτιάχνει με τόση μαεστρία, με αληθινή κρέμα πατισερί και ελληνικά αμύγδαλα. Χρησιμοποιεί σαντιγί με πολλά λιπαρά, το παντεσπάνι είναι φίνο και λεπτοκομμένο παντεσπάνι και ραντίζεται με κονιάκ και οι ξηροί καρποί που καβουρδίζονται έχουν λίγο βούτυρο για τη γεύση. Αξίζει να προμηθευτείς την τούρτα αμυγδάλου γιατί μια ατομική μερίδα δεν είναι αρκετή.

Εξαιρετική είναι και η σοκολατίνα του που φτιάχνεται επίσης με καλές πρώτες ύλες, καθώς επίσης οι τυλιχτές νουγκατίνες – κέρασμα.

Δεν θα μπορούσε να κλείσει αυτό το μίνι αφιέρωμα στις κλασικές πάστες χωρίς να βρίσκεται ανάμεσά τους και το ποντικάκι, που συμπληρώνει τη λίστα.

Το γλυκό – έμβλημα των παιδικών μας χρόνων είναι πάντα φρέσκο και λαχταριστό στον Ασημακόπουλο (Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια), μαζί φυσικά με τη σοκολατίνα παλαιού τύπου με βραστή κρέμα σοκολάτα και σοκολατένιο γλάσο.

Exit mobile version