Elle Hughes/Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Από το μπαλκόνι μέχρι την παραλία, υπάρχει ιδανικό κρασί για κάθε περίσταση

Ρωτήσαμε την οινοχόο Βασιλική Γαλάνη τι κρασί πίνουμε το καλοκαίρι στην πόλη.

Τη γνωρίσαμε στο Heteroclito και στη συνέχεια στο Materia Prima. Η Βασιλική Γαλάνη, PR & Operations Pure Spirit Wines, έχει σπουδάσει Οινολογία, είναι κάτοχος WSPC κι έχει ένα μεγάλο ταλέντο: γνωρίζει τι κρασί θέλεις να πιεις όσο ακούς μπερδεμένος για terroir, οξύτητες και τανίνες. Τάσσεται επίσης υπέρ των νόστιμων κρασιών που αντικατοπτρίζουν τον τόπο τους και η διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον. Γι’ αυτό και τη ρωτήσαμε τι κρασί πίνουμε το καλοκαίρι στην πόλη.

«Η κλασική ερώτηση στην παρέα μου, πριν από κάθε μάζωξη στο μπαλκόνι, στην παραλία, στο σινεμά ή για φαΐ σε ταβέρνα είναι “τι θα πάρουμε μαζί να πιούμε;”. Η επιλογή του σωστού κρασιού δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Αυτό που μπορούμε εύκολα να αναλύσουμε και να λάβουμε υπόψη είναι: το περιβάλλον, το φαγητό και τις προτιμήσεις των παρευρισκόμενων».

Από το μπαλκόνι μέχρι την παραλία, υπάρχει ιδανικό κρασί για κάθε περίσταση

Κρασιά για τις ημέρες στην παραλία

Προτεινόμενα κρασιά: Αφρώδη, ελαφριά λευκά και κόκκινα

Γιατί: Καλοκαιράκι, αλμύρα, θάλασσα. Μόνο αυτά τα τρία σου φτιάχνουν τη διάθεση. Λείπει λίγο η δροσιά κάτω από την ομπρέλα, οπότε εκτός από μπύρες στο ψυγειάκι εμείς πάντα
κουβαλάμε κάτι σε αφρό για το ξεκίνημα. Εκτός της μπουρμπουλήθρας που σε ξεδιψάει, τα αφρώδη κρασιά είναι και ό,τι πρέπει για τα ελαφριά σνακ που συνήθως παίρνουμε μαζί μας στην παραλία.

Διαλέξτε ένα PetNat από Τσεχία ή ένα μπριοσένιο αφρώδες από την Καμπανία. Πέραν αυτού, το πιο ελαφρύ στυλ κρασιού στη θάλασσα δεν θα είναι ποτέ λάθος επιλογή. Αυτά μπορεί να είναι, είτε αυτό είναι ένα λευκό Chenin Blanc από Λίγηρα, είτε ένα απολαυστικό δροσερό κόκκινο από την ποικιλία Gamay.

Το πιο σημαντικό είναι το ψυγείο να έχει αρκετό πάγο για να καταναλωθούν τα κρασιά στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Κρασιά για συναντήσεις στο μπαλκόνι

Προτεινόμενα κρασιά: Ελαφριά λευκά και Orange

Γιατί: Στα μπαλκόνια μας έχουμε κάνει τα ωραιότερα πάρτι. Συνήθως εκεί είναι που έρχονται και φίλοι φίλων. Οι επιλογές εδώ πρέπει να είναι πιο «έξυπνες» και μπορεί να ποικίλουν, αλλά πιστεύω πως δύο είδη είναι αυτά που δεν έχασαν ποτέ.

Το πρώτο είναι κάποιο ελαφρύ και αρωματικό λευκό. Θα επέλεγα κάποιο Sauvignon Blanc από Λίγηρα που θα ανέβαζε το κέφι των καλεσμένων με την τονισμένη οξύτητα και τον αρωματικό χαρακτήρα του.

Το δεύτερο θα ήταν κάποιο κρασί skin contact. Τα orange κρασιά έχουν την ικανότητα να ενθουσιάζουν και να ταιριάζουν ακόμη και με τα πιο «απαιτητικά» σνακ -γαριδάκια, πατατάκια κτλ. Για orange προτιμήστε κάτι από την ποικιλία Muscat.

Κρασιά στην ψαροταβέρνα

Προτεινόμενα κρασιά: Λευκά με οξύτητα και έντονα ερυθρά

Γιατί: Το ‘BYOW’ (bring your own wine) σε ταβερνάκια στην Πειραϊκή έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια. Η φρέσκια γεύση των θαλασσινών ταιριάζουν τέλεια με τις οξύτητες ενός λευκού Chenin Blanc ή ενός Ασύρτικου από Σαντορίνη.

Ωστόσο, τα ερυθρά δεν πρέπει να αποκλειστούν από το τραπέζι. Κάποιο πιο έντονο ερυθρό, όπως ένα Grenache από Ροδανό ή ένα Pinot Noir από Ελβετία, μπορεί να ακούγεται πιο τολμηρός συνδυασμός, αλλά τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Τα κοκκινόψαρα θέλουν λιγότερο λεμόνι και περισσότερες τανίνες.

Βασιλική Γαλάνη

Κρασιά στην ταβέρνα

Προτεινόμενα κρασιά: Γαστρονομικά ροζέ και τολμηρά κόκκινα

Γιατί: Μπορεί οι ταβέρνες να έχουν ακόμα την επιλογή του χύμα αλλά όλο και περισσότερες είναι αυτές που προτείνουν κρασιά εμφιαλωμένα και μάλιστα πέραν των συνηθισμένων ετικετών.

Στην παραδοσιακή ταβέρνα προφανώς θα βρούμε από μαγειρευτά μέχρι κρέατα στα κάρβουνα. Τα κλασικά λαδερά μπορούμε να τα συνδυάσουμε εύκολα με πιο γαστρονομικά ροζέ- προτιμήστε σκουρόχρωμα Μαυροφίλερα ή Syrah ενώ τα ψητά στηρίζονται καλύτερα από πιο bold ερυθρά, όπως ένα ιταλικό Sangiovese.

Κρασιά στο θερινό σινεμά

Προτεινόμενα κρασιά: Ελαφριά ερυθρά

Γιατί: Η αλήθεια είναι ότι δεν επιτρέπουν όλα τα θερινά να κουβαλάς πράγματα μαζί, αλλά αν προτιμήσεις δημοτικά, λιγότερο mainstream, σινεμαδάκια τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Στο σινεμά λοιπόν θα έλεγα να μην έχεις μαζί κάποιο αφρώδες και ενοχλήσεις με το «τσαφ» του ανοίγματος. Κατά τα άλλα μια εύκολη επιλογή θα ήταν κάποιο ελαφρύ ερυθρό, που δεν θα χρειάζεται να το διατηρήσεις σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, απλά να το έχεις δροσερό από το σπίτι. Ο Alain Delon πάει διαπιστωμένα με Pinot Noir – δροσερό με απαλές τανίνες και πολλές φορές ανατρεπτικό.

Σίγουρα για κάθε περίσταση υπάρχει και το κρασί που θα αναβαθμίσει τη στιγμή, οπότε μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε για την επιλογή.

Extra tip: Να έχετε μαζί σας και ωραία ποτηράκια.