Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Bobota x Hams and Clams: Ένα brunch με πρωταγωνιστή το προζυμένιο ψωμί

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, τα φοβερά ψωμιά του Γιώργου Τασούλα βρίσκουν τη θέση τους στo oyster bar του Πειραιά, για ένα γιορτινό brunch.

Το προζυμένιο ψωμί δεν είναι απλώς μια γευστική επιλογή· είναι μια ιστορία που ζυμώνεται μέσα στους αιώνες. Από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τις κουζίνες των πιο απαιτητικών αρτοποιών, η φυσική ζύμωση είναι μια διαδικασία που παντρεύει την παράδοση με την τέχνη και την επιστήμη. Η παραγωγή του είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και σεβασμό στη φύση. Ξεκινά με κάτι τόσο απλό: αλεύρι και νερό.

Όμως, μέσα από τη φυσική ζύμωση, αυτά τα υλικά ζωντανεύουν, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο μείγμα γεύσεων. Το αποτέλεσμα είναι ένα ψωμί με πλούσιο άρωμα, τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα – ένα αληθινό έργο τέχνης. Το προζυμένιο ψωμί έχει βαθιά, σύνθετη γεύση που οφείλεται στη μακρά ωρίμανση και τη φυσική ζύμωση. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί αρώματα και γευστικές νότες που δύσκολα συναντώνται σε άλλα είδη ψωμιού με φυσικό τρόπο. Η υφή του είναι γεμάτη, τραγανή εξωτερικά και αφράτη στο εσωτερικό.

Διατηρείται φρέσκο για περισσότερες μέρες λόγω των φυσικών οξέων που παράγονται κατά τη ζύμωση. Αυτό σημαίνει λιγότερη σπατάλη και περισσότερη απόλαυση ενώ διατηρείται αναλλοίωτο χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Για την Bobota – The Sourdough Project, το προζυμένιο ψωμί δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά μια τέχνη, μια επιστήμη, και μια σύνδεση με την παράδοση. Ο Γιώργος Τασούλας, μεγάλωσε με ιστορίες για το παραδοσιακό ψωμί που ζύμωναν οι γιαγιάδες μας, εκείνο που έπαιρνε χρόνο, υπομονή και προσοχή. Αυτές οι μνήμες, σε συνδυασμό με την επιθυμία του να δημιουργεί κάτι πραγματικά μοναδικό, τον ώθησαν να αφιερωθεί στην τέχνη του προζυμιού.

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, τα φοβερά ψωμιά του Γιώργου Τασούλα βρίσκουν τη θέση τους στο τραπέζι του Hams and Clams στον Πειραιά, σε ένα pop-up brunch. Ο αρτοποιός συναντά τoυς Παντελή Ζαρταλούδη και Μενέλαο Νικολάου, που πειραματίζονται συνεχώς με γεύσεις και υλικά, χωρίς ταμπέλες και στενά όρια και δημιουργούν ένα μενού comfort, με γιορτινές πινελιές.

Bobota - The Sourdough Project

Μπρουσκέτα με ψωμί από χαρούπι και σκόρδο κρέμα τυριού αρωματισμένη με μάραθο και lime, σολομός gravlax, άρτυμα furikake, σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, αυγά gribiche, μοσχάρι ψητό, gravy με chutney μήλου, κόκκινη ρόκα, μουστάρδα dijon, ψωμί σταρένιο αυγά scrambled, πέστο πιπεριάς, μπέικον, άρτυμα dukkah και αυγοφέτα σε προζυμένιο ψωμί από χαρούπι, σταφίδες και σουσάμι σιρόπι μελομακάρονο με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά και πορτοκάλι είναι ανάμεσα στα πιάτα που συνθέτουν το μενού.

«Για μένα, το προζύμι είναι ζωντανό. Είναι μια σύνθεση φύσης και ανθρώπινης φροντίδας, ένας διαρκής διάλογος μεταξύ υλικών, χρόνου και υπομονής. Κάθε καρβέλι που ζυμώνω κουβαλά την αγάπη μου για την παράδοση, την περιέργεια για το νέο και το πάθος για την τελειότητα. Το ψωμί μου ωριμάζει αργά, όπως ακριβώς πρέπει. Αυτή η μακρά ωρίμανση αναδεικνύει τα φυσικά αρώματα και τις γεύσεις του ψωμιού, ενώ βελτιώνει τη θρεπτική του αξία, αποκτώντας πλούσια γεύση και μοναδική υφή. Εδώ, δενυπάρχουν τεχνητά πρόσθετα – μόνο νερό, αλεύρι, αλάτι και η δύναμη της φύσης», λέει ο Γιώργος Τασούλας.

Το brunch του Hams and Clams ισχύει για κάθε Σαββατοκύριακο, με την ομάδα του oyster bar να έχει στα πλάνα της να το επεκτείνει όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

SOURDOUGH POP-UP BRUNCH, BOBOTA X HAMS & CLAMS