Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Δουλεύεις στο κέντρο; Σε αυτά τα μαγαζιά θα κάνεις διάλειμμα για φαγητό

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις για λίγο πίσω σου emails και τηλέφωνα και να απολαύσεις το φαγητό με την ησυχία σου.

Ένα σύντομο μεσημεριανό διάλειμμα ξεκουράζει, ενισχύει την παραγωγικότητα και σου δίνει κίνητρο να σηκωθείς από το γραφείο (και να αφήσεις τον υπολογιστή) όταν κάνεις καθιστική δουλειά. Αν εργάζεσαι στο κέντρο της Αθήνας έχεις αναμφισβήτητα τη δυνατότητα των διαφορετκών επιλογών. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις για λίγο πίσω σου emails και τηλέφωνα και να απολαύσεις το φαγητό με την ησυχία σου.

Πολλές εκπλήξεις κρύβει η Στοά Μπολάνη, μία από τις πιο ζωντανές της Αθήνας, όπου μέσα της κρύβεται ένας πραγματικός μικρόκοσμος. Αν την επισκέπτεσαι μόνο τα βράδια, για τα αγαπημένα σου μπαρ, το μεσημέρι έχει άλλη χάρη. Το Cicchetto Cantina αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη και πρόκειται για μία καντίνα – ντελικατέσεν με βενετσιάνικα τάπας και εκλεκτά προϊόντα με ονομασία προέλευσης.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Οι ιδιοκτήτες του προμηθεύονται ψωμί από τον φούρνο του Τάκη, φέρνουν καρίκι Τήνου, κανιάκι Καστοριάς, κοπανιστή και λούζα Μυκόνου, σύγκλινο Μάνης, λαλάγγια από την Καλαμάτα, ελαιόλαδο από τις Κροκεές Λακωνίας, παστουρμά από την Κωνσταντινούπολη και εκλεκτά ιταλικά αλλαντικά και τυριά. Μπορείς να φας ένα σάντουιτς ή να προτιμήσεις τις μικρές μπουκίτσες – με προσούτο και βούτυρο, τσάτνεϊ πορτοκαλιού με σύγκλινο, κασέρι Καρδίτσας με παστουρμά, μετσοβόνε και σαλάμι Μιλάνου ή γκοργκοντζόλα με μορταδέλα και χειροποίητη πάστα από φιστίκι Αιγίνης.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Λίγο πιο δίπλα, στο πατάρι του Naxos Apothecary ζυμώνονται προζυμένια ψωμιά, έρχονται ναξιώτικα τυριά από το τυροκομείο Μπαμπούνη και πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς. Το χειροποίητο πατατόψωμο με ταραμά και γαρίδα, τα ψητά σπαράγγια με βούτυρο αντζούγιας και αρσενικό Νάξου, η ρεβυθάδα με χόρτα εποχής και μπουράτα φέτας και η αχνιστή λαχανίδα με οφτή πατάτα και γαλοτύρι ξεχωρίζουν στον «σφιχτό» κατάλογο.

Αν έχεις όρεξη για sushi και ιαπωνική κουζίνα, τότε το Shiraki (Νίκης 17) είναι ο προορισμός σου. Θα βρεις ποικιλία πιάτων σε sashimi και nigiri, maki rolls καθώς επίσης και rice box με διαφορετικές συνταγές. Στα ζεστά πιάτα, θα επιλέξεις ανάμεσα σε noodles udon σε ζωμό ψαριού dashi και dombura, ρύζι ατμού σε μπολ με διαφορετικά toppings. Από το 1995, το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς βρίσκεται στην οδό Λέκκα, με τη στοά αλλά και τη ρετρό τζαμαρία του να αποτελούν δέλεαρ για να κοντοσταθείς και τελικά να περάσεις το κατώφλι. Κλασικός προορισμός για όσους εργάζονται στο κέντρο και φυσικά για τουρίστες. Θα πας για τα ψαρικά και τα μεζεδάκια του, τα οποία είναι τίμια σε γεύση και οικονομικά.


Το Black Duck Garden έχει βρει το μόνιμο σπίτι του στον κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, διαθέτοντας πια, εκτός από τη μοναδική αυλή, έναν υπέροχο χειμερινό χώρο. Θα απολαύσεις το φαγητό σου με το φυσικό φως να διαχέεται στον χώρο, ανάμεσα σε αρχαιολογικά εκθέματα αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης. Μία εξαιρετική ταλιάτα από το κρεοπωλείο του Δρακούλη, σφυρίδα με σιγομαγειρεμένα ρεβίθια, ψιλοκομμένο αρνί φούρνου με τραχανά από την Καρδαμύλη και παπαρδέλες με ραγού είναι ανάμεσα στα κόμφορτ πιάτα του καταλόγου.


OneMan.gr/ Άσπα Κουλύρα

Τίμιο και καυτό ramen σερβίρει το Tanpopo και η μπάρα του ενδείκνυται για ένα σύντομο μεσημεριανό διάλειμμα. Εδώ, φτιάχνονται όλα από την αρχή στην κουζίνα του εστιατορίου, από τον ζωμό για τον οποίο απαιτούνται αρκετές ώρες προετοιμασίας και τα νουντλς μέχρι τις υπόλοιπες παρασκευές και τις σος. Μέχρι να έρθει το πιάτο σου, κάνε την αρχή με gyoza.


Εν Αιθρία Athens

Αφήνοντας πίσω σου μαγαζάκια με ρετρό αντικείμενα, αντίκες και μεμοραμπίλια περασμένων δεκαετιών στο Μοναστηράκι, βρίσκεις το Εν Αιθρία Athens,  σε έναν χώρο που συνδυάζει διαφορετικά επίπεδα και μία μαγευτική ταράτσα. Οι σκάλες θα σε οδηγήσουν σε ένα roof garden 350 τ.μ. με μαγευτική θέα στον Παρθενώνα, την Αρχαία Αγορά και άλλων ιστορικών μνημείων, τα οποία βρίσκονται τόσο κοντά σου που νιώθεις την ενέργειά τους. Ζυμαρικά και ριζότο, BBQ και grill, από tomahawk και χοιρινό κότσι μέχρι μπριζολάκια σχάρας και rib-eye steak, σπιτικές τηγανητές πατάτες, ολόκληρη πατάτα σιγοψημένη στον φούρνο, μίνι σουβλάκια κοτομπέικον, φτερούγες και burger, φιγουράρουν στον κατάλογο. Όσο για τις μπύρες, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Exit mobile version