Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Δροσερές μπίρες, ζουμερά burgers και βαλκανική κουζίνα στο Κουκάκι

Επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό, όλες τις ώρες της ημέρας με τα πιο παλιά μαγαζιά να συνυπάρχουν με νέα στέκια δίνοντας ιδέες για έξοδο ανάλογα με τη διάθεση.

Το Κουκάκι τα έχει όλα. Επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό, όλες τις ώρες της ημέρας με τα πιο παλιά μαγαζιά να συνυπάρχουν με νέα στέκια δίνοντας ιδέες για έξοδο ανάλογα με τη διάθεση.

Η συνοικία οφείλει την ονομασία της στον εργοστασιάρχη σιδερένιων κρεβατιών Γεώργιο Κουκάκη, ο οποίος γύρω στο 1900 έχτισε το σπίτι του στη συμβολή των οδών Δημητρακοπούλου και Γιωργάκη Ολύμπιου, που για πολλά χρόνια ήταν και το μοναδικό στην περιοχή. Μέρος της αποτελεί και η άλλοτε συνοικία Γαργαρέττα, που πήρε το όνομά της από την οικογένεια Ιταλών Gargaretta που είχε εκεί τα κτήματά της.

Σήμερα, οι δρόμοι του είναι γεμάτοι με μαγαζιά, από wine bars και taprooms μέχρι street food, καφενεία και εστιατόρια. Στο Κουκάκι συναντάς επίσης μερικούς από τους καλύτερους φούρνους της Αθήνας. Ο Φούρνος του Τάκη (Μισαραλιώτου 14) λειτουργεί στην ίδια θέση από την δεκαετία του ’70 και είναι διάσημος για το ψωμί και τα αρτοσκευάσματά του, στο Μαμά Ψωμί (Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη) φτιάχνουν αγνό ψωμί με βιολογικό αλεύρι από μικρούς παραγωγούς στην Επίδαυρο ενώ ο Ρίζος (Ματρόζου 12) διαθέτει ποικιλία από γερμανικά ψωμιά και παξιμάδια.


Η περιοχή ενδείκνυται για νόστιμες βόλτες. To Guarantee παραμένει για πολλούς το καλύτερο σαντουιτσάδικο της πόλης. Άνοιξε τις πόρτες του το 1988, όταν ο κύριος Γιάννης, ναυτικός στο επάγγελμα, αποφάσισε να πιάσει μόνιμα στεριά και να στήσει ένα μικρό μαγαζί στη Βεΐκου, πολύ πριν να γίνει η περιοχή πόλος τουριστών και γεμίσει Airbnb. Η ποικιλία στα ψωμάκια και τα υλικά ξεπερνάει τις προσδοκίες ενός συνοικιακού σαντουιτσάδικου ενώ το μεράκι των ιδιοκτητών φαίνεται σε κάθε σημαντική λεπτομέρεια, από τους ολόφρεσκους χυμούς μέχρι όλες τις παρασκευές που κάνουν μόνοι τους.

Στο Peas (Φαλήρου 40) φτιάχνουν το δικό τους κεμπάπ από αλεύρι φακές και ρεβιθιού, σειτάν δικής τους παραγωγής και τέμπε από ρεβύθια, προσπαθώντας να αποκλείσουν καθετί επεξεργασμένο. Βρίσκεις τυλιχτά, τορτίγιες, burger και λοιπά σνακ που δεν χρειάζεται να είσαι αποκλειστικά χορτοφάγος ή vegan για να τα απολαύσεις.

Θέλεις ταϊλανδέζικο; Θα το βρεις στο Κουκάκι. Το Tuk Tuk σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα χάρη στη διακόσμησή του και φυσικά στην ανοιχτή κουζίνα από όπου αναδύονται οι μυρωδιές που σου ανοίγουν την όρεξη. Μία καλή επιλογή για πίτσα πριν ή μετά το ποτό αποτελεί η Τζάιαντ (Γ. Ολυμπίου 21). Το ζυμάρι ωριμάζει για 48 ώρες και οι συνταγές ξεφεύγουν από τις κλασικές ιταλικές. Αν πάλι έχεις όρεξη για burger, το Tarantino (Δημητρακοπούλου 17) σε περιμένει για Spicy Chorizo, Double Trouble και Hangover burger.


Για παγωτό, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Django, το παγωτατζίδικο που έκανε την «επανάστασή» του, βγάζοντας καθετί επεξεργασμένο με αποτέλεσμα να προσφέρει 100% φυσικό παγωτό. Οι γεύσεις ακολουθούν την εποχικότητα, έτσι βρίσκεις τα αντίστοιχα σορμπέ ανά εποχή, δεν λείπουν οι πλούσιες σοκολάτες αλλά και οι πιο ευφάνταστοι συνδυασμοί του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη.

Το Strange Brew (Φαλήρου 86) άνοιξε το 2019 κι άνοιξε τον δρόμο για τα taprooms. Η Jasmine, μία άκρως αρωματική IPA, με γεμάτη γεύση τροπικών και εσπεριδοειδών φρούτων, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του, μας μύησε στον ποιοτικό κόσμο της craft μπίρας. Mandy Black, Dr. Haze, Uncle Jam’s Brewhouse Tales είναι μερικά από τα ευφάνταστα ονόματα που δίνει η ομάδα στις δημιουργίες της, και που έχουν ένα πιστό φανατικό κοινό. Το 2021, το


Blame the sun, taproom. Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.

Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Blame the sun, taproom. Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.
Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Blame the Sun βρήκε τη θέση του στο Κουκάκι, φέρνοντας στην αθηναϊκή συνοικία την punk rock κουλτούρα του west coast. Οι δημιουργοί του έχουν καταφέρει να φτιάξουν μία κοινότητα που μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες γύρω από τη γαστρονομία, τις τέχνες, τη μουσική και φυσικά τις craft μπίρες, όπως η δική τους τροπική Beach Bum.

Ένα από τα πιο αγαπημένα wine bars της πόλης είναι το Materia Prima (Φαλήρου 68) που συνδυάζει νόστιμο φαγητό. Εδώ, αναδεικνύεται οι μικροί παραγωγοί, καθώς επίσης τα κρασιά ήπιας παρέμβασης. Το BoBo (Αν. Ζίννη 36) εστιάζει στα ελληνικά κρασιά και τις τοπικές πρώτες ύλες στα πιάτα που προσφέρει. Επίσης, διοργανώνει πριβέ οινογνωσίες, μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται μερικά σπουδαία παραδείγματα που αντιπροσωπεύουν αληθινές εκφράσεις του ελληνικού terroir.

Στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου (Αναστασίου Ζίννη 34), ο σεφ και συνιδιοκτήτης Γιώργος Γκάτσος έχει ως κύριο μέλημά του να αναδείξει την καλή πρώτη ύλη. Με πατέρα ψαρά και μαγειρική θητεία δίπλα σε μοναχούς του Αγίου Όρους, ο ίδιος μετουσιώνει μια εμπειρία 25 χρόνων σε πιάτα με βαθιά νοστιμιά. Τα περισσότερα λαχανικά της γαστροταβέρνας τα αγοράζει ο ίδιος από βιολογικές λαϊκές, οι πατάτες έρχονται από τον Αρχάγγελο της Πέλλας, το μοσχάρι από μικρές φάρμες της Θεσσαλίας, το κατσίκι και το αρνί από τη Βόνιτσα, οι γαρίδες από τον Αμβρακικό, το βιολογικό λάδι από τη Ζάκυνθο.


Στο Esthiō ο Έλβι-Δημήτρης Ζύμπα θέτει στο επίκεντρο τη βαλκανική κουζίνα με συνταγές καθημερινές, δοσμένες όμως πιο δημιουργικά. Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό με όμορφο κήπο, που τις ζεστές ημέρες έχει την τιμητική του. Το Feeling Good (Γ. Ολυμπίου 8) είναι ένα street bar και συγκαταλέγεται στις νεότερες αφίξεις της περιοχής. Εδώ απολαμβάνεις new classic cocktails όπως Grasshopper No. 2 και Garibaldi και τσιμπάς νόστιμα πιάτα στην μπάρα. To Tiki Athens (Φαλήρου 15), ένα από τα παλιότερα tiki bars της πόλης, παραμένει κλασική επιλογή για τροπικά cocktails και διασκέδαση μέχρι αργά. Στον αντίποδα, το Drupes Spritzeria (Ζήτρου 20) παραμένει σταθερά το καλύτερο σημείο για spritz μετά τη δουλειά.

Exit mobile version