
Dumplings, αλμυρή βάφλα και τιραμισού: 3 αθηναϊκά εστιατόρια για το ΣΚ
Για να τα βάλεις στη λίστα σου για τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το budget και τη διάθεσή σου.
- 14 ΜΑΡ 2025
Το ελληνικό κρασί είχε την τιμητική του στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σχετικές διοργανώσεις, εστιατόρια και μπαρ φιλοξένησαν παραγωγούς και έδωσαν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τη δουλειά τους. Κάπως έτσι, είχαμε την ευκαιρία να πιούμε τα φοβερά κρασιά της Λήμνου σε ένα wine & food pairing του Lemnos Philema και του chef Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου στο εστιατόριο SENSE (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα).
Τα ΠΟΠ Λήμνου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό ήταν οι πρωταγωνιστές από τα οινοποιεία Γκαράλη, Limnos Organic Wines και Limnos Wines και συνδυάστηκαν με ένα μενού (95 ευρώ/άτομο) που έχει έντονα το στοιχείο της Ελλάδας, κάτι που χαρακτηρίζει την κουζίνα του chef.
Το εστιατόριο βρίσκεται στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου AthensWas, γεγονός που του επιτρέπει να έχει θέα στην Ακρόπολη, συνδυάζοντάς τη με μία μοντέρνα, προσεγμένη σάλα. Το φαγητό ξεφεύγει αρκετά από τα κλασικά εστιατορικά μενού των ξενοδοχείων, μιας και ο chef καταφέρνει να δώσει νοστιμιά και οικειότητα στις γεύσεις του μαζί με τις απαιτούμενες τεχνικές.
Πιάτα όπως το σπανάκι με χόρτα και βότανα σε αλμυρή βάφλα που θύμιζε σπανακόπιτα, το μανιτάρι με σπανάκι, μαύρο σκόρδο, αμύγδαλο, σπετσιερικό και ελαιόλαδο ποικιλίας Μάκρης και το χειροποίητο ψωμί με βούτυρο ξεχωρίζουν από το μενού, το οποίο πατάει αρκετά σε χορτοφαγική βάση. Εξαιρετικό ήταν το φαγκρί με αγκινάρα Τήνου, αρακά, αυγολέμονο και beurre noisette. Ο συνδυασμός αγγούρι, λεμόνι και σέλερι – ένα pre dessert για να αλλάξει η γεύση – ήταν τόσο δροσιστικός όσο ακούγεται. Όσο για το κυρίως γλυκό, τσουρέκι με κάστανο, αμύγδαλο, αχλάδι και μαστίχα, ήταν από αυτά που θυμάσαι σε ένα εστιατόριο.
Αφήνουμε την Ακρόπολη και πάμε προς Εξάρχεια. Η Valteziana 2.0 (Βαλτετσίου 41, Αθήνα) φτιάχνει τέλεια πίτσα, δίνει βάση στο κρασί και για το τέλος επιφυλάσσει ένα εξαιρετικό τιραμισού, εμποτισμένο με cold brew και πασπαλισμένο με κομμάτια κακάο.
Η επιλογή με αγκινάρα, κρέμα πεκορίνο, prosciutto cotto, mozzarella fior di latte, ελιές, νιφάδες πεκορίνο, κρέμα γάλακτος και ξύσμα λεμονιού είναι μία από τις αγαπημένες μου. Το ίδιο και η Μορτάτσα με μπουράτα, μορταδέλα, φυστίκι Αιγίνης, πέστο βασιλικού, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Οι τιμές στην πίτσα ξεκινούν από τα 8 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 15. Ο εσωτερικός χώρος παραμένει λιτός και η φιλοσοφία είναι να απολαύσεις ένα ποιοτικό και σύντομο γεύμα για να συνεχίσεις τη βόλτα σου ή να επιστρέψεις σπίτι.
Σε ένα πεζοδρομημένο στενό στην υποβαθμισμένη πλευρά του Μεταξουργείου βρίσκεται το Fulihua (Ιάσωνος 25, Αθήνα). Θα χρειαστεί να ανέβεις μερικά σκαλιά για να βρεθείς στο εστιατόριο που φημίζεται για την παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα του. Ο κατάλογος περιλαμβάνει πιάτα που ξεφεύγουν από τα κλασικά εικονογραφημένα και δίνουν επιτέλους μια πιο αυθεντική εικόνα της κινέζικης κουζίνας.
Ο χώρος είναι πολύ απλός, μια σάλα με μερικά τραπέζια και αρκετό κρύο θα έλεγα αλλά το φαγητό σε αποζημιώνει. Τα πιο νόστιμα dumplings που έχω φάει τελευταία, μαζί καλοφτιαγμένα noodles με λεπτοκομμένο μοσχάρι και λαχανικά (καθόλου γλυκά όπως συνηθίζεται συχνά), καυτερές σούπες και ρύζι ατμού.
Αν έχεις διάθεση για γλυκό, παράγγειλε τηγανητό παγωτό. Το παγωτό έχει θωρακιστεί με ένα είδος κέικ και στη συνέχεια τηγανίζεται με αποτέλεσμα να είναι τραγανό έξω και να μην έχει λιώσει μέσα. Θα πληρώσεις 15 με 20 ευρώ και θα φύγεις με leftovers πακέτο.