Pexels
ΦΑΓΗΤΟ

Είναι τα νηστίσιμα το νέο food trend;

Σε μία πόλη που δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθήσει κανείς το πρόγραμμα της νηστείας, άλλοι την επιλέγουν για θρησκευτικούς λόγους και άλλοι για detox του οργανισμού.
Στο My Greek Vegan Food, η Εύα Μονοχάρη και η Ιώαννα Παυλάκη ξεναγούν τους αναγνώστες του βιβλίου στην «πράσινη» πλευρά της ελληνικής κουζίνας, μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες vegan συνταγές. Στόχος των δύο συγγραφέων είναι να συστήσουν την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan επιλογή. Το βιβλίο τους αποδεικνύεται ένας πολύτιμος σύμμαχος στην κουζίνα για όλους όσοι θέλουν να ακολουθήσουν μια plant based διατροφή.

Μέσα από 65 συνταγές, από τις οποίες κάποιες μάς είναι πολύ γνώριμες από την ελληνική μαγειρική παράδοση, το My Greek Vegan Food δίνει ιδέες τόσο για περιόδους νηστείας όσο και για όποιον επιθυμεί να ακολουθήσει μια vegan ή vegetarian διατροφή. Με μία πρώτη ματιά άλλωστε, νηστίσιμα και vegan φαγητά έχουν κοινή βάση.

«Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan, αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση. Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας.

Μιας κουζίνας που σέβεται την εποχικότητα, γνωρίζει από ένστικτο τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς και η οποία, επιπλέον, μαγειρεύει οικονομικά με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ είναι πλούσια σε γεύση και σε θρεπτική αξία» σημειώνουν η Εύα Μονοχάρη και η Ιωάννα Παυλάκη στο βιβλίο τους. Και κάπως έτσι, επανερχόμαστε πάλι στο ερώτημα των ημερών, που θέλει τα νηστίσιμα να αναδεικνύονται σε food trends.

Τα τελευταία χρόνια, ο βιγκανισμός κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις διατροφικές προτιμήσεις του κόσμου, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Υπάρχει κόσμος που ενώ τρώει κρέας, θέλει να νηστέψει πριν το Πάσχα» λέει ο Κλεομένης Ζουρνατζής, chef και ιδιοκτήτης του Γκαστόνε (Πραξιτέλους 43, Αθήνα) παρουσιάζοντάς μας ένα νέο, νόστιμο vegan πιάτο. Τα μακαρόνια στα κάρβουνα, συνδυάζονται με λαχανικά και μανιτάρια – ανακατεύονται μάλιστα και με το ζουμί τους – και πασπαλίζονται με breadcrumbs που δίνουν την αίσθηση του τριμμένου τυριού.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να νηστέψουν, υιοθετώντας τη νηστεία της Σαρακοστής ως παράδοση και όχι βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η αποχή από το κρέας και τα ζωικά παράγωγα – ακόμα και για μία εβδομάδα – μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στον οργανισμό, όταν η διατροφή είναι ολοκληρωμένη. Η νηστεία των σαράντα ημερών μπορεί να θεωρηθεί ως η ιδανική αφορμή για detox κι ένα δημιουργικό παιχνίδι στην κουζίνα. Όταν επιλέγεις να νηστέψεις για σαράντα ημέρες, σίγουρα πρέπει να ασχοληθείς περισσότερο με τη διατροφή σου, καθώς αλλάζουν οι καθημερινές σου συνήθειες.

Νηστεία και vegan διατροφή

Ο παραλληλισμός νηστίσιμων και vegan φαγητών έχει σίγουρα κοινή αφετηρία (και στις δύο περιπτώσεις «απαγορεύονται» τα ζωικά προϊόντα) αλλά σίγουρα υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Στην πρώτη περίπτωση, τίθεται το ζήτημα της θρησκείας ενώ στη δεύτερη η προσωπική επιλογή αποκλεισμού των ζωικών προϊόντων από ηθικής άποψης. Επίσης, στη νηστεία επιτρέπονται θαλασσινά (μαλάκια, οστρακοειδή) γιατί δεν έχουν αίμα (σε αντίθεση με το ψάρι για παράδειγμα).

Για τους vegans όμως, ακόμα και τα παραπάνω βγαίνουν εκτός λίστας. Τέλος, το μέλι (που θεωρείται νηστίσιμο προϊόν) δεν είναι vegan, καθώς πρόκειται για παράγωγο της μέλισσας, γι’ αυτό και αντικαθίστανται με σιρόπι αγαύης για παράδειγμα.

Ακόμα όμως κι αν η νηστεία με τον βιγκανισμό έχουν θεμελιώδεις διαφορές στη βάση τους, οι διατροφικές επιλογές και στις δύο περιπτώσεις συγκλίνουν σε αρκετά σημεία. Και κάπως έτσι, μπορεί κάποιος να νηστεύει ή να είναι vegan με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, αφού η πόλη έχει να προσφέρει πολλές επιλογές. Θα μπορούσαμε να πούμε, λοιπόν, ότι τα κατεξοχήν νηστίσιμα φαγητά, όπως είναι τα λαδερά και τα όσπρια, είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα στις διατροφικές τάσεις της εποχής (με την επιστροφή στα μαγειρεία και την απλότητα) ενώ τα υποκατάστατα του κρέατος και των ζωικών παραγώγων (βλέπε συνθετικό κρέας κτλ) αναδεικνύονται στα meta foods της νηστείας.

«Κάθε χρόνο τα trends αλλάζουν. Έτσι και στο φαγητό. Το καλό είναι ότι τώρα τελευταία οι τάσεις τείνουν προς τη σωστή και υγιεινή διατροφή. Διανύουμε μια τέτοια περίοδο.Την περίοδο της νηστείας, αλλά την αγαπάμε ιδιαίτερα γιατί μάς γεννά τη διάθεσή να ανανεώνουμε τις συνταγές μας, να δοκιμάζουμε καινούριες και ιδιαίτερες. Έτσι κι αλλιώς, το φαγητό είναι μια ανάγκη, που χρειάζεται κάποιες φορές να του προσθέσουμε κάτι πιο υγιεινό και πιο ελκυστικό, προσέχοντας πάντα μαζί και την υγεία μας. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια μεγάλο κομμάτι της εστίασης έχει επιλέξει και προσθέσει πολλές επιλογές αρκετά φιλικές και ως προς τους vegan» παρατηρεί η Νίκη Παυλίδου (@nikisfood).

Τα νηστίσιμα ως ευκαιρία για detox

 

Η σκέψη ότι τα τελευταία χρόνια, τα νηστίσιμα είναι το νέο food trend, βρίσκει σύμφωνη και την Ευγενία Τρούσα (@letstreatourselves.gr), αφού η νηστεία, πέρα από το θρησκευτικό πρόσημο είναι και μία ευκαιρία για detox του οργανισμού. «Η περίοδος της νηστείας, πέρα από το θρησκευτικό της χαρακτήρα, αποτελεί και μία πολύ καλή ευκαιρία να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και κορεσμένων λιπαρών.

Παλαιότερα η κατανάλωση νηστίσιμων πιάτων περιοριζόταν κυρίως σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα τελευταία όμως χρόνια όλο και περισσότεροι προσπαθούν να ακολουθήσουν μια plant based διατροφή εμπλουτίζοντας το διατροφολόγιό τους με περισσότερα όσπρια, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες» τονίζει.

«Μεγάλο ρόλο σε αυτό θεωρώ πως έχει παίξει τόσο η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη μια ισορροπημένης διατροφής αλλά και οι πολλές επιλογές πλέον που έχει κάποιος σε έτοιμο νηστίσιμο και vegan φαγητό και μάλιστα φαγητό που δεν είναι “βαρετό” αλλά αντιθέτως είναι νόστιμο, ιδιαίτερο και θρεπτικό. Έχεις να διαλέξει, λοιπόν, ανάμεσα σε θρεπτικές σαλάτες με όσπρια, plant-based νηστίσιμα πιάτα, χορτοφαγικά burgers και γλυκά που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα αρτύσιμα.

Δεν θα έλεγα όχι σε ένα πρωινό smoothie bowl με φρέσκα φρούτα, granola και βούτυρο ξηρών καρπών ή σε ένα buddha bowl με κινόα, μανιτάρια, ανάμεικτα λαχανικά και vegan μαγιονέζα. Ακόμη και ένα χορτοφαγικό burger ή ένα νηστίσιμο- raw vegan cheesecake με σοκολάτα μπορεί να είναι πειρασμός» καταλήγει.

Στην Αθήνα, υπάρχουν αρκετά εστιατόρια που υπηρετούν εξ ολοκλήρου τη vegan διατροφή, όμως ακόμα κι αυτά που είναι αμιγώς vegan, λαμβάνουν υπόψη τους τις διατροφικές προτιμήσεις των καταναλωτών. «Στα Ψαράκια και Θαλασσινά (Κώστα Βάρναλη 5) στο Χαλάνδρι απολαμβάνεις πολλά τέτοια πιάτα και ειδικά τα τηγανητά κολοκυθάκια με τη σκορδάτη σάλτσα» τονίζει η Νίκη, ξεχωρίζοντας επίσης το Budha bowl στο Folk. (Βύσσης 2, Αθήνα) με φαλάφελ, σουσάμι, χούμους λιαστής ντομάτας, αβοκάντο, σαλάτα λάχανο, φύλλα μουστάρδας, φύτρες αρακά, κολοκυθόσπορο και χειροποίητο ψωμί naan.

Αγαπημένο της στέκι είναι επίσης το Cucina and Cocktails (Λ. Μαραθώνος 65 & Βασιλείου Ξηντάρα) στο Πικέρμι, όπου επιλέγει Panzanella με τραγανά κομμάτια ψωμιού, ντομάτα, ελιές, φρέσκο βασιλικό και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. «Σε συνεννόηση με τον chef μπορείς να φτιάξεις επίσης την τέλεια πίτσα λαχανικών, με χειροποίητο ζυμάρι και μια σάλτσα τομάτας που μόνο εκεί την απολαμβάνεις με τόση νοστιμιά».

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!

Exit mobile version