Ένα εργαστήριο στην Αθήνα δημιουργεί custom αποστάγματα
Με το Athens Distillers & Co, ο Ανέστης Ζαμανόπουλος υλοποιεί ένα μεγάλο όνειρο και ανοίγει μια πόρτα για όλους στον κόσμο των αποσταγμάτων.
- 22 ΑΠΡ 2024
Συνέβη με το κρασί, το φαγητό, την μπύρα και τον καφέ, και τώρα τα αλκοολούχα ποτά αγκαλιάζουν την τάση προς την ηθική, μικρής κλίμακας, λεπτοδουλεμένης, χειροποίητης παραγωγής. Μετατοπιζόμαστε πια προς την κατεύθυνση να πίνουμε κάτι που είναι λίγο ασυνήθιστο και που πραγματικά θα προκαλέσει τον ουρανίσκο μας ή θα αλλάξει την άποψή μας για ένα κλασικό κοκτέιλ. Μας ενδιαφέρει όλο και περισσότερο να γνωρίζουμε λίγο από την ιστορία πίσω από ένα ποτό. Απομακρυνόμαστε από τις παραγωγές των μεγάλων εργοστασίων.
Τα παραπάνω δεν είναι ουτοπικά αν σκεφτούμε πόσο μας ενδιαφέρει ο καφές τα τελευταία χρόνια – έτσι εξηγείται και η άνθιση των coffee shops και roasters -, το κρασί ήπιας οινοποίησης και η craft μπύρα. Τώρα, με το Athens Distillers & Co, ο Ανέστης Ζαμανόπουλος υλοποιεί ένα μεγάλο όνειρο και ανοίγει μια πόρτα για όλους στον κόσμο των αποσταγμάτων.
Τον γνωρίσαμε πίσω από θρυλικές αθηναϊκές μπάρες, πίνουμε τις μπύρες του στο κουκακιώτικο Blame the Sun και τα τελευταία δύο καλοκαίρια, όποιος έχει βρεθεί στην Τήνο, έχει περάσει από την εξοχική ταβέρνα που έστησε στο χωριό Αγάπη.
Η ενασχόληση του με τα αποστάγματα ξεκίνησε το 2004, ένα όνειρο ζωής, όπως λέει, που έχει τις ρίζες του στον τρόπο που μεγάλωσε. Είχε την τύχη να γεννηθεί μέσα σε μία αγροτική οικογένεια και τα παιδικά του χρόνια έχουν συνδεθεί με τα αμπέλια, το σπιτικό τσίπουρο, και αργότερα τις εικόνες από το οινοποιείο Λαζαρίδη, όπου ο θείος του εργαζόταν ως υπεύθυνος παραγωγής.
Το πρώτο του ταξίδι για να βρεθεί σε αποστακτήρια ήταν στην Κούβα, άλλωστε η αγάπη του γι’ αυτόν τον κόσμο ξεκίνησε από το ρούμι. Αφορμή για κάθε του ταξίδι στο εξωτερικό ήταν κι ένα αποστακτήριο. Μετά από 170 επισκέψεις, σπουδές του στο Ινστιτούτο Αποσταγματοποιών της Σκωτίας και σε μία Ακαδημία Αρωματολογίας, η «καψούρα» του, έγινε πράξη.
«Είμαστε μία χώρα σε εμβρυακό στάδιο ακόμα στον συγκεκριμένο τομέα. Πάντα εισαγάγαμε ενώ είχαμε καλές πρώτες ύλες, οπότε κάποια στιγμή θα γινόταν αυτό». Το μότο του Athens Distillers & Co (οι εγκαταστάσεις των αποστακτηρίων βρίσκονται στην Πάτρα) είναι “create your own spirit”. Η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και παραγωγούς να δημιουργήσουν το δικό τους αλκοολούχο ποτό με τις γεύσεις και τα αρώματα της επιλογής τους, είτε αυτό σημαίνει ένα παραδοσιακό λικέρ ή απόσταγμα όπως τσίπουρο ή ούζο είτε τζιν, βότκα, ρούμι, ακόμα και ένα single malt whiskey.
Γνωστά αθηναϊκά μπαρ, όπως το Baba au Rum και το Tiki Bar Athens συνεργάζονται ήδη με το Athens Distillers & Co, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο του fine drinking (βλέπε premium ελληνικά αναψυκτικά).
«Αναδεικνύεται η παράδοση, δίνουμε τη δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς ή αυτούς που μπορούσες να βρεις τα προϊόντα τους μόνο σε μικρή εμβέλεια, να φτιάξουν ένα μοντέρνο προϊόν, να φανεί στη σύγχρονη αγορά ακολουθώντας τις ανάγκες της, να είναι ελεγμένο και να τηρεί όλα τα κριτήρια που ζητά το Γενικό Χημείο του Κράτους ή το Τελωνείο στην Ελλάδα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το απόσταγμα είναι ένα γεωργικό προϊόν και κάθε χώρα ανέκαθεν παρήγαγε αποστάγματα βάσει των αποθεμάτων που είχε. Όπως στην Ελλάδα, παράγουμε κρασί και τσίπουρο, έτσι στην Ανατολική Ευρώπη με τους σιτοβολώνες φτιάχνουν βότκα, στο Μεξικό τεκίλα αφού έχουν αγαύη, στις τροπικές περιοχές με τα ζαχαροκάλαμα γίνεται το ρούμι. Είναι μία ανάγκη, από το παρελθόν, να εκμεταλλευτούν στο 100% τις παραγωγές που έβγαζαν προς όφελός τους».
Αυτό το αμιγώς γεωργικό προϊόν όμως μετατρέπεται σε luxury brand, αγκαλιάζει την τάση και ανάγκη για craftsmanship, έχει θέση στα καλύτερα μπαρ και εστιατόρια. Η διαδρομή από το χωράφι μέχρι το ράφι μιας κάβας είναι μία μαγική διαδικασία για τον Ανέστη Ζαμανόπουλο, το δικό του παιχνίδι με τη φύση.
Πειραματίζεται με παλαιώσεις δίπλα στη θάλασσα ή σε υψόμετρο, αναμειγνύει για να φτιάξει blends, αλλά πάνω από όλα δίνει βάση στις καλύτερες πρώτες ύλες, στην ποιότητα του νερού και φυσικά στα tastings.
Στο παιχνίδι, μπαίνουν πλέον όροι όπως εντοπιότητα, βιολογικές καλλιέργειες, εξειδίκευση και δημιουργείται μία αλυσίδα που συμβάλλει στη μικροοικονομία της χώρας. Τα ποτά που απολαμβάνουμε, που προσφέρουμε σαν δώρα, που επιλέγουμε να βάλουμε στην κάβα μας, βασίζονται πλέον σε ένα κομμάτι ηθικής. Και δεν χρειάζεται να έχουν ταμπέλες, μπορούν να είναι ακριβώς στα γούστα μας.