Note Thanun/Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Εστιατόριο, ταβέρνα ή μπαρ; 5 αθηναϊκά μαγαζιά για την Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη παραδοσιακή ή σε πιο χαλαρούς και διασκεδαστικούς ρυθμούς; Μην βιαστείς να απαντήσεις, καθώς ακολουθούν 5 αθηναϊκά μαγαζιά με προτάσεις που θα καλύψουν κάθε γούστο.

Με τους Nomade et Sauvage στο Ox Athens

Οι νομάδες chefs μαγειρεύουν έξω, στη φωτιά των ξύλων, σε απομακρυσμένα μέρη, αναζητώντας την αρμονική γευστική ταυτότητα και το πνεύμα του κάθε τόπου και των ανθρώπων του. Ταξιδεύουν με μοναδικές αποσκευές τα εργαλεία που χρειάζονται και διηγούνται τη γοητευτική ιστορία του κάθε τόπου μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματά του. Την Τσικνοπέμπτη στήνουν τις ψησταριές τους στο Ox Athens και σε περιμένουν για ένα μεσημεριανό φαγοπότι που βασίζεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη και τη γεύση, σε πλήρη συμφωνία με τη φιλοσοφία του εστιατορίου.  Η λίστα των κρασιών δίνει μεγάλη έμφαση στον εγχώριο αμπελώνα όμως δε λείπουν και οι ξένες ετικέτες.

Χωρίς κράτηση το μεσημέρι στο Manari

Για όσους εργάζονται ή κινούνται στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι της 20ης Φεβρουαρίου, το εστιατόριο θα δέχεται επισκέπτες χωρίς κράτηση. Εκτός από τις κλασικές επιλογές σε παϊδάκια, προβατίνα, μπιφτέκι και άλλα κρεατικά, υπάρχουν επιπλέον πιάτα του μήνα, όπως γαρδουμπάκια, κρεατόσουπα και αρνίσια νεφρά. Αν τώρα θέλεις να αποφύγεις το υπερβολικό κρέας, αλλά έχεις όρεξη να τσικνίσεις, η «ορφανή» μακαρονάδα είναι ένα πιάτο με βαθιά νοστιμιά. Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται σε κρεατένιο ζωμό, με αποτέλεσμα να έχεις όλη τη γεύση αλλά όχι το κρέας. Για το τέλος, προτίμησε σορμπέ περγαμόντο για τη φρεσκάδα.

Δείπνο στο Brutus Tavern

 

Στο μενού που επιμελείται ο Μιχάλης Νουρόγλου, με τον Στέφανο Ρίζο να κρατάει τα ηνία της κουζίνας, βρίσκεις εκλεκτές κοπές από επιλεγμένες φάρμες, όπως αυστραλέζικο dry aged black angus tomahawk, french limousin chateaubriand και danish holstein T-bone steak που συνοδεύονται από διάφορα sides. Στην ενότητα με τίτλο Carnivorous Habits έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε παϊδάκια από Ιβηρικό χοίρο, αρμένικο κεμπάπ, πικάνια και καπνιστό bio κοτόπουλο. Η λίστα των κρασιών αποτελεί μια ωδή στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, αλλά και στα μεγάλα γαλλικά κρασιά.

BRUTUS TAVERN

Όπως στο χωριό στον Σπανό

Άσπα Κουλύρα/Oneman.gr

Λίγες είναι οι διευθύνσεις που κρατούν ζωντανή την έννοια της παραδοσιακής ταβέρνας και ο Σπανός στα Κάτω Πατήσια είναι μία από αυτές. Μια νησιώτικη φροντισμένη αυλή σε υποδέχεται, σειρά έχει η ψησταριά, όπου γυρνούν οι σούβλες σαν να είναι κάθε μέρα Πάσχα και στο τέλος η σάλα, ζεστή, γεμάτη λαογραφικά αντικείμενα, βιβλία και κεντήματα. Τα κρασοβάρελα στο πατάρι έχουν πια διακοσμητικό ρόλο αλλά για 38 χρόνια γέμιζαν με μούστο.

Όλα τα κρέατα έρχονται φρέσκα από τη Βόνιτσα, τόπο καταγωγής του ιδιοκτήτη, ενώ στην κουζίνα η σύζυγος του «Σπανού», όπως αποκαλούν όλοι τον κύριο Παναγιώτη, η κυρία Γεωργία έχει ακόμα το γενικό πρόσταγμα, 44 χρόνια μετά. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι τα αρνίσια παϊδάκια και το αγρινιώτικο κοκορέτσι, που ψήνονται όπως όλα τα υπόλοιπα με μαεστρία. Χόρτα, χωριάτικη σαλάτα, κολοκυθοκεφτέδες, φάβα, τυροκαυτερή και πατάτες τηγανητές, χεράτες συμπληρώνουν το μενού, μαζί με τα σαλιγκάρια που αποτελούν θρυλικό πιάτο της ταβέρνας. Κάνε χώρο για γλυκό, είναι πάντα χειροποίητο, φτιαγμένο με αγάπη.

Κρασί, μουσική και τσίκνα στο Junior Does Wine

Το Winesic, δηλαδή η τέχνη του να συνδυάζεις σπάνια κρασιά με εκλεκτική μουσική, επιστρέφει στο Junior Does Wine αλλά έχει και λίγη τσίκνα. Για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό τη φετινή Τσικνοπέμπτη, η Βασιλική Γαλάνη επιμελείται τη 10η διοργάνωση και πρώτη της νέας χρονιάς, με κρασιά από το Vinoultoura, ο Νίκος Αναγνωστόπουλος φροντίζει για τη μουσική και ο Γιάννης Τσικουδάκης αναλαμβάνει το τσιμπητό της βραδιάς.

JUNIOR DOES WINE