iStock
ΓΕΥΣΗ

Φράουλες σορμπέ, παγωτό ή τάρτα – Πού τα βρίσκεις στην Αθήνα

Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα γίνεται η τέλεια βάση για παγωτά και γλυκά.

Κόκκινες, ζουμερές και λαχταριστές, οι φράουλες δεν είναι απλώς αγαπημένο φρούτο αλλά και βασικό υλικό στη ζαχαροπλαστική. Ως γεύση παγωτού μάς φέρνει στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις, ως σορμπέ γίνεται το αντίδοτο σε μια ζεστή ημέρα και ως γλυκό – από τάρτα μέχρι πάβλοβα – χαρίζει κομψότητα και δροσιστική γεύση.

Οι φράουλες είναι από τα φρούτα που δέχονται τα περισσότερα φυτοφάρμακα, γι΄αυτό προτίμησε τις βιολογικές. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, αν και πλέον είναι διαθέσιμες όλο τον χρόνο, καλύτερα να τις προτιμήσεις την εποχή που ευδοκιμούν (κυρίως άνοιξη και μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού).

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε φράουλες και ζεστός καιρός είναι το παγωτό. Στο Maraboo (Αρχελάου 17), το παγωτατζίδικο που εμμένει στον φυσικό τρόπο παρασκευής των παγωτών, επιλέγοντας φρέσκα, εποχιακά φρούτα και φτιάχνοντας τα πάντα στο εργαστήριο του καταστήματος, απολαμβάνεις αυτή την περίοδο παγωτό πάβλοβα με χειροποίητες μαρέγκες και σάλτσα φράουλας.

Κλασική πάβλοβα με φράουλες βρίσκεις στο Μαρέγκα από Σπίτι (Σκουφά 56), που φημίζεται για την αγάπη του στο συγκεκριμένο γλυκό. Αέρινη μαρέγκα με πλούσια κρέμα και χειροποίητη σάλτσα φράουλας συνθέτουν ένα γλυκό τόσο φίνο και ελαφρύ όσο ταιριάζει στην εποχή.

Πάβλοβα που κλέβει τις εντυπώσεις βρίσκεις στο Pavlov’s Lab (Πατριάρχου Γρ. Ε 15), με χειροποίητη μαρέγκα, κρέμα και έναν συνδυασμό από φράουλες και φραμπουάζ. Αν κινείσαι στα νότια προάστια, ήρθε η στιγμή να επισκεφτείς το Daily Deli (Λ. Βασ. Παύλου 85) για το φίνο αυτό γλυκό.

Πιστοποιημένο για τα πλήρως βιολογικά γλυκά και το παγωτό του, το ζαχαροπλαστείο Μέλισσα (Εθνάρχου Μακαρίου 43) στο Περιστέρι ακολουθεί τις εποχές και όχι τις τάσεις, προσφέροντας γλυκά σταθερές αξίες. Η τάρτα με την τραγανή μπισκοτένια βάση, την ελαφριά κρέμα και τις φράουλες είναι ανάμεσα στα γλυκά που αγαπάμε.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Στο ζαχαροπλαστείο Serano (Ξενίας 34) βρίσκεις τα ταρτάκια που λατρέψαμε σαν παιδιά, με φοβερή μπισκοτένια βάση, ολόφρεσκη, αληθινή κρέμα και γλυκές φράουλες. Plant-based τάρτα φράουλας βρίσκεις στο Poulette Pastry (Ελληνοσερβικής Φιλίας 64). Η Κατερίνα Λίβα μένει πιστή στην ποιότητα των υλικών της, όμως φροντίζει να δώσει μία εξαιρετική πρόταση για όσους αναζητούν vegan γλυκά.

Για τις πραγματικά ζεστές ημέρες του καλοκαιριού δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα σορμπέ, ειδικά όταν αυτό δεν περιέχει τίποτα περισσότερο από δύο – τρία υλικά. Στο Django Gelato (Βεϊκου 15), ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης αναζητά τις καλύτερες φράουλες εκεί έξω, γι’ αυτό συνεργάζεται με τη βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη και το μανάβικο Μποστάνι.

Στο σορμπέ του χρησιμοποιεί μόνο φράουλες, ζάχαρη και χυμό λεμόνι (το παρακάμπτει αν το φρούτο είναι ξινό). Μία μέση περιεκτικότητα σε φρούτο είναι το 88% ανά κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι νιώθεις (και είναι αλήθεια) πώς τρως πραγματική φράουλα. Δεδομένου ότι η φράουλα έχει την ιδιότητα να υπερισχύει στους γευστικούς κάλυκες, την προτείνει -αν όχι σκέτη – με γιαούρτι για να ισορροπεί και όχι με φιστίκι ή σοκολάτα (αναφερόμενος στις δικές του παρασκευές) καθώς δημιουργούνται «περίεργες γεύσεις στο στόμα».

Μία τούρτα που δε σε λιγώνει, που είναι τόσο κομψή σε εμφάνιση και γεύση και παραμένει ίδια κάθε φορά που την απολαμβάνεις είναι η Choux με κρέμα και φράουλα στο Pastry Family (Ριζάρη 19). Αποτελείται από μία ελαφριά βάση, άγλυκη κρέμα, φράουλες και τραγανό αμύγδαλο, όλα πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.

Βελούδινο παγωτό μηχανής φράουλα – καϊμάκι απολαμβάνεις στον Τζίφρη (Υμηττού 60). Με καταγωγή από την Αμφιλοχία, ο Κώστας Δασκαλάκης δίνει σημασία στην πρώτη ύλη και όπως φροντίζει για όλα του τα προϊόντα, έτσι και για το soft ice-cream θέλει να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.