ΦΑΓΗΤΟ

Για burgers, φαλάφελ και shawarma στην Ομόνοια και την πλατεία Βάθη

Οι καλύτερες στάσεις για φαγητό σε δύο όχι και τόσο δημοφιλείς γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.

Στην πλατεία Ομονοίας και Βάθη, το κέντρο της Αθήνας έχει διαφορετική όψη. Η πρώτη είναι μία από τις πιο κεντρικές αλλά πολύπαθες πλατείες της πόλης και η δεύτερη έχει παρασυρθεί εδώ και αρκετά χρόνια από το ρεύμα της υποβάθμισης της περιοχής του κέντρου. Οι γειτονιές όμως βρίσκουν τους δικούς τους ρυθμούς και αυτή η πλευρά του κέντρου το αποδεικνύει.

Οι μετανάστες που επέλεξαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί και η ταυτότητά της. Υπάρχει κάτι πολύ ωραίο στο να συνυπάρχουν μαγαζιά ορόσημα της Αθήνας όπως η Στάνη, ο Κτιστάκης και ο Λευτέρης ο Πολίτης, με αραβικά fast food και εγχειρήματα νέων ανθρώπων, όπως η Στοά Φιξ της Γωγώς Δελογιάννη.

Σε αυτό το όμορφο συνονθύλευμα πολιτισμών, βρίσκεις ένα από τα καλύτερα burger της Αθήνας, από εκλεκτές κοπές μοσχαριού, αλλά και αυθεντικό φαλάφελ με 1,50 ευρώ, shawarma και τηγανητό κοτόπουλο, όπως θα τα έτρωγες στον Λίβανο (κόστος για δύο πίτες 5,50 ευρώ).

Έτοιμος για μία βόλτα για φαγητό στην Ομόνοια και την πλατεία Βάθη;

Smash burger, αραβικός γύρος και το πιο χορταστικό χορτοφαγικό street food σε δύο όχι και τόσο δημοφιλείς περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

Το burger του Dave Red Athens – Son of a Brown


Λίγο πιο κάτω από την πλατεία Ομονοίας, στην οδό Βερανζέρου, η ομάδα του six d.o.g.s έχει πλέον υπό τη διεύθυνσή της το λόμπι του Dave Red Athens – Son of a Brown, όπου κι έστησε ένα μονοθεματικό εστιατόριο. Ο chef Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem βάζει την πρώτη ύλη στο επίκεντρο δημιουργώντας ένα burger όπως θα έπρεπε να είναι. Απλό, χωρίς πολλές φιοριτούρες, με ποιοτικό κρέας. Για να γίνει πιο διασκεδαστική η όλη διαδικασία, μπορείς να πάρεις διπλό ή και τριπλό patty, ανάλογα με το πόσο θέλεις να φας και τι κοπή κρέατος επιθυμείς.

Στο μονό patty βρίσκεις ελληνική μοσχίδα, μαριναρισμένη απλά, η οποία «σμασάρεται» με κρεμμύδι. «Στο double burger, πάμε σε ένα flank USDA και στο τριπλό, σε ένα rib eye USDA» λέει ο Fahd. Υπάρχει όμως και vegan επιλογή, ένας συνδυασμός Beyond Meat με ωμό μανιτάρι και κρεμμύδι, που ψήνεται στην πλάκα, και ολοκληρώνεται με μία σάλτσα αρκετά πικάντικη, vegan τσένταρ και buns.

Από το μενού δεν λείπουν οι πατάτες, που εδώ τείνουν να κλέψουν τη δόξα από το burger. Με ένα καρύκευμα από μανιτάρι, νόρι, αλάτι και λάιμ, δημιουργείται ένα πραγματικό ουμάμι.

Βερανζέρου 25, Αθήνα

Το shawarma και τηγανητό κοτόπουλο του Chicken Zak

Εκεί που συγκλίνουν οι οδοί Αριστοτέλους, Χαλκοκονδύλη, Μάρνη, Μαιζώνος, Λιοσίων, Μενάνδρου, Καματερού και Καρόλου, στην πλατεία Βάθη, η ζωή έχει τους δικούς της ρυθμούς. «Έλα να μάθεις στην πλατεία Βάθης» τραγουδούσε η Σωτήρια Μπέλλου και η αλήθεια πώς πρέπει αν δεν βρεθείς στην περιοχή, δεν θα μάθεις ποτέ τι συμβαίνει εδώ.

«Βάθεια και μεταγενέστερα Βάθη: Παλαιά τοπωνυμία προκύψασα από το χαμήλωμα του εδάφους προς την κοίτη του Κυκλοβόρου εις το σημείο όπου εγίνετο η διάβασις του δρόμου του Μενιδιού. Μετά το πέρασμα του ρέματος ο δρόμος εχωρίζετο εις δύο κλάδους κατευθυνόμενους προς το Μενίδι και προς τα Λιόσια» (πρόκειται για τις σημερινές οδούς Αχαρνών και Λιοσίων που ξεκινούν από την πλατεία Βάθης)» γράφει ο Κώστας Μπίρης στο βιβλίο του «Αι τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των Αθηνών».


Στη σημερινή πλατεία Βάθη, το αραβικό fast food αποτελεί συνώνυμο της περιοχής. Στο Chicken Zak, τρως shawarma μοσχαρίσιο μαριναρισμένο με μπαχαρικά σε πίτα, με ταχίνι, κρεμμύδι και μαϊντανό. Μαζί με το τηγανητό κοτόπουλο, που έρχεται επίσης σε πίτα και δίπλα τουρσί, αποτελεί ένα αυθεντικό μενού, που θα έβρισκες στον Λίβανο. Κι αν θέλεις να ολοκληρώσεις την εμπειρία, παραγγέλνεις και αϊράνι (μια καλή επιλογή για να «σβήσεις» το καυτερό). Το καλύτερο; Με 5,50 έχεις χορτάσει.

Καποδιστρίου 50-58, Αθήνα

Φαλάφελ στο Al Sharq


Πάνε χρόνια που ο Λιβανέζος ιδιοκτήτης άνοιξε το μαγαζί του στην πλατεία Βάθη και το είδε να στεριώνει και να μεγαλώνει. Η φήμη του φαλάφελ δεν σταματάει στις κοινότητες των μεταναστών αλλά έχει επεκταθεί και σε όλους όσοι αναζητούν την αυθεντικότητα στο φαγητό.


Το αυθεντικό φαλάφελ σερβίρεται με μαρούλι, ντομάτα, ταχίνι και μαϊντανό και ενδείκνυται να πεις «ναι» στην καυτερή σάλτσα. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που προσθέτουν και πατάτες τηγανητές. Το ταχίνι είναι αυτό που εξισορροπεί το κάψιμο της κόκκινης σάλτσας, με τη λεμονάτη και σκορδάτη γεύση του να ξεχωρίζει.

Αυτή η αραβική πίτα που κλείνει μέσα της τρία μεγάλα φαλάφελ, κοστίζει μόνο 1,5 ευρώ. Η τάξη που υπάρχει πίσω από τον πάγκο είναι εντυπωσιακή. Οι κινήσεις είναι σχεδόν αυτοματοποιημένες, τα φαλάφελ φεύγουν σαν τρελά από αυτό το ετερόκλητο κοινό που κάνει μια στάση για αυθεντικό, τραγανό φαλάφελ.

Λιοσίων 1, πλατεία Βάθη

Exit mobile version