Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Για craft μπίρες και τσιμπολόγημα σε 5 αθηναϊκά μαγαζιά

Τα μαγαζιά που σερβίρουν χειροποίητες μπίρες και τις συνδυάζουν με λαχταριστά πιάτα.

Η κουλτούρα της craft μπίρας έχει εξαπλωθεί πια στην Αθήνα και μαζί της τα taprooms καθώς γεμίζουν με κόσμο που θέλει να απολαύσει δροσιστικές και ιδιαίτερες προτάσεις. Πολύχρωμα σχέδια, σκίτσα που τραβούν το μάτι αλλά και χιουμοριστικές ατάκες φιγουράρουν στις συσκευασίες, αναδεικνύοντας έτσι τον δημιουργικό κόσμο της χειροποίητης μπίρας που έχει κατακτήσει για τα καλά την πόλη.

Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες (νομαδικές και μη) έχουν αυξηθεί, γεγονός που επιβεβαιώνει πώς υπάρχουν πολλοί λάτρες της craft μπίρας εκεί έξω. «Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, τότε που ξεκίνησα, υπήρχε ένας κλάδος της οικονομίας που αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς, αξιοποιώντας κυρίως ελληνικές πρώτες ύλες και στον οποίο εμπλέκονταν κυρίως νέοι άνθρωποι. Όλο αυτό ήταν πολύ ωραίο», θυμάται ο Γιάννης Μαυρίκης, που πίστεψε από την πρώτη στιγμή στη δυναμική της ελληνικής μικροζυθοποιίας.

Από τις πρώτες μικροζυθοποιίες που καβάλησαν το κύμα της craft μπίρας και παρέσυραν πολλούς ακόμα με τον ενθουσιασμό τους, ήταν και η Noctua, που σήμερα εμφιαλώνει 17 τόνους τον μήνα και τα προϊόντα της έχουν θέση από street food μέχρι και εστιατόρια. «Από την αρχή της κρίσης, είδαμε στήριξη στο τοπικό προϊόν και στις πιο μικρές επιχειρήσεις. Νιώθουμε τυχεροί και το γεγονός ότι είμαστε σε ένα ευρύ φάσμα μαγαζιών, αντικατοπτρίζει και την όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει. Είναι ευχάριστο ότι αγκάλιασε το προϊόν διαφορετικός κόσμος», λέει η ομάδα πίσω από την αγαπημένη αθηναϊκή ζυθοποιία.

Ο Γιάννης Μαυρίκης ξέρει τι μπίρα θέλεις να πιεις πριν από σένα OneMan/Άσπα Κουλύρα

Πλέον, τα μέρη που απολαμβάνει κανείς μια παγωμένη craft μπίρα είναι πολλά και μάλιστα μπορεί να τη συνδυάσει με ποιοτικά σνακ και νόστιμα πιάτα. Ότι υπάρχουν πλέον εκλεκτά chips το γνωρίζεις αλλά ότι μπορείς να βρεις ελληνικά πατατάκια ίσως να σου διαφεύγει. Στο Baubo, το καφενείο – ζυθοπαντοπωλείο στην οδό Μεναίχμου (1-3) στον Νέο Κόσμο, απολαμβάνεις ποιοτικά σνακ από όλη την Ελλάδα, τα οποία αναζητούν οι ιδιοκτήτριες κατευθείαν από τους παραγωγούς. Εκτός από συσκευασμένα προϊόντα, φτιάχνουν καθημερινά λαχταριστούς μεζέδες με χειροποίητες πίκλες, τοπικά τυριά και αλλαντικά για να συνδυάσεις με κάποια από τις 150 ετικέτες μπίρας από ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες.

Μεγάλη ποικιλία από πατατάκια σε απίθανες γεύσεις και πραγματικά καυτερές σάλτσες βρίσκεις στα ράφια του Blame the Sun. Εδώ, βρίσκεις τους βασικούς κωδικούς του taproom όπως την τροπική Beach Bum, seasonal μπίρες και φυσικά μια επιλογή από ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες στο ψυγείο. Το Blame the Sun συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του με εστιατόρια και μπαρ, με αποτέλεσμα να βρίσκεις τις μπίρες του σε αρκετά μαγαζιά στην Αθήνα.

Για craft μπίρες και τσιμπολόγημα σε 5 αθηναϊκά μαγαζιά OneMan/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Στο στενό της Σκούφου, το Ekiben Kitchen έχει γίνει σημείο συνάντησης όταν θέλεις να φας γρήγορα και νόστιμα, με εστιατορική φιλοσοφία. Πίσω από τη φιλική ατμόσφαιρα και το urban dining με ιαπωνικές γεύσεις, craft μπίρες και φυσικά κρασιά βρίσκεται η εμπειρία της ομάδας του Άρη Βεζενέ στο κρέας και η nose-to-tail προσέγγιση που εκφράζεται στην πράξη. Στο ψυγείο θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από μπίρες που σε κερδίζουν αρχικά με τις ετικέτες τους και στη συνέχεια με τη γεύση τους. Τι θα έλεγες για μια καλοκαιρινή Dari Dari της Brewtiful και το θρυλικό πια smash burger του Άρη Βεζενέ;

Αγαπημένο στέκι στην πλατεία στα Σούρμενα είναι το Σωρηδόν. Εδώ απολαμβάνεις μπίρες από τη Sourmena Brew, μια νομαδική ζυθοποιία με έδρα την περιοχή όπως λέει και το όνομά της, που έχει ως σήμα της την χαρακτηριστική υπερυψωμένη δεξαμενή της πρώην αμερικάνικης βάσης. Στο μενού βρίσκεις την Κυρία Τούλα, μια New England IPA που πήρε το όνομά της από μία γάτα, την Κερβάνα, μια Blonde Ale, που τιμά την ποντιακή παράδοση του καραβανιού και τη μαύρη Helix, με τη βρώμη να παίζει καθοριστικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα. Πικάντικα λουκάνικα, πατάτες country, κεφτεδάκια, φαλάφελ και κοτομπουκιές συνοδεύουν τις μπίρες.

K.atou OneMan/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ίδια φιλοσοφία με το στέκι της Νέας Φιλαδέλφειας διατηρεί το Εν Αιθρία Athens, αφού κι εδώ βρίσκεις παρεϊστικη διάθεση, ατελείωτες μπίρες και φαγητό που βασίζεται στην ελληνική κουζίνα. Οι ετικέτες στις μπίρες φτάνουν τις 150 από όλο τον κόσμο, ενώ συγκεντρώνουν πολλές επιλογές σε βαρέλι και 12 κάνουλες. Lager, ale, stout, pils και trappist είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες που βρίσκεις στον κατάλογο.

Δε λείπουν φυσικά οι special, μπίρες που έχουν φτιαχτεί με ιδιαίτερο τρόπο, όπως η γερμανική Aventinus Eisbock με πικάντικες γεύσεις ή η γαλλική La Goudale, μία ιστορική μπίρα με μεσαιωνική συνταγή.  Ξεχωριστή θέση έχουν όμως και οι μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, με εκπροσώπηση από τα νησιά (σκέψου μία Chios Smoked) μέχρι τη βόρεια Ελλάδα, όπως η Voreia Pills από τις Σέρρες.

Θα βρεις μία ξεχωριστή ποικιλία μπίρας για 2 και 4 άτομα  με ζουμερά κρέατα, ελληνικά τυριά και αλλαντικά, καλοψημένα λουκάνικα από μικροπαραγωγούς, χειροποίητη coleslaw, πατατοσαλάτα, σάλτσα μουστάρδας μέλι και BBQ sauce. Όλα αυτά τα απολαμβάνεις ένα roof garden 350 τ.μ. με μαγευτική θέα στον Παρθενώνα, την Αρχαία Αγορά και άλλα ιστορικά μνημεία.