Φωτογραφίες: Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή/Vasso Paraschi
ΓΕΥΣΗ

Για γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

«Η ελιά είναι Delacroix» είναι η ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.

Τα ελαιόδεντρα και οι ελαιώνες αποτέλεσαν αγαπημένο θέμα για μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες. Από τους αναγεννησιακούς ζωγράφους του 15ου αιώνα μέχρι τους σύγχρονους, οι ελιές απεικονίζονται σε διάφορες μορφές και στυλ, κάθε μία από τις οποίες αποτελεί φόρο τιμής στη μαγεία αυτού του δέντρου. Claude Monet, Edgar Degas, William Merritt Chase, John Singer Sargent, Salvadore Dali, Henri Matisse και Vincent Van Gogh έχουν χαρίσει, ο καθένας με το δικό του ύφος, έργα τέχνης με κεντρικό θέμα την ελιά.

Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, με τίτλο «Η ελιά είναι Delacroix», μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.

Με αφετηρία την τέχνη, ο chef μάς ξεναγεί στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, το οποίο αναδεικνύεται όλο και περισσότερο από βραβευμένα εστιατόρια. Το olive oil bar γίνεται η νέα τάση και το ελαιόλαδο διεκδικούν πια την ίδια θέση με το κρασί. Τα εστιατόρια επενδύουν σε ειδικούς συντηρητές και olive oil sommelier, ενώ οι chefs αφιερώνουν χρόνο για να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν ελαιόλαδα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

«Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί», γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».

Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα. Μαζί του οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να ξεχωρίζουν ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά.

Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον; Θα ανακαλύψεις τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχες καν φανταστεί.

Θα δοκιμάσεις βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και θα γνωρίσεις διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Γεννημένος στο Παρίσι, μεγαλωμένος στον Πειραιά και με σπουδές στην Μπολόνια, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας έχει ως βάση του το εστιατόριο Pomo d’ Oro Corfu στην Κέρκυρα. Μέσα από την ιδιαίτερη μαγειρική του και τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών που δοκιμάζει, στόχος του είναι η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νοστιμιές, κρασί και αγάπη.

***

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ημέρες διεξαγωγής:
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025
19:00-21:00

Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή.
Για πληροφορίες & κρατήσεις εδώ