Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Για παϊδάκια, μαγειρευτά και γλυκό στα Πατήσια

Μαγαζιά που διατηρούν την αυθεντικότητα και τις λογικές -για την εποχή- τιμές και παραμένουν σταθερή αξία, ενώνοντας το χθες με το σήμερα.

Μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, τα Πατήσια, διατηρούν ανά τόπους την αίσθηση της γειτονιάς και φημίζονται για κάποια από τα πιο παλιά μαγαζιά της της πόλης. Τα μαγειρεία, οι ταβέρνες και τα ζαχαροπλαστεία που έχουν καταφέρει να αντέξουν στον χρόνο δεν είναι πολλά, αρκούν όμως για μία χορταστική βόλτα. Διατηρούν την αυθεντικότητα και τις λογικές – για την εποχή – τιμές και παραμένουν σταθερή αξία, ενώνοντας το χθες με το σήμερα.

Τα Πατήσια διακρίνονται σε Άνω και Κάτω, με την κάθε περιοχή να εξυπηρετείται από τους σταθμούς του ηλεκτρικού ενώ έδωσαν επίσης το όνομά τους σε μία από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Αθήνας, την οδό Πατησίων.

Τα Κάτω Πατήσια έχουν ως κύριο οδικό άξονα την οδό Αχαρνών, έναν δρόμο γεμάτο αντιφάσεις: τα πολύχρωμα μαγαζιά των μεταναστών, συνοικιακά καταστήματα – κομμάτια μιας άλλης εποχής, φαγάδικα γρήγορου φαγητού και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, υπέροχα κτίρια.

Αποστόλου Μελαχρινή OneMan.gr/ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Αρκετά κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού Άνω Πατήσια βρίσκονται δύο ζαχαροπλαστεία που η φήμη τους φτάνει σε όλη την Αθήνα. Στου Αποστόλου, που στέκει στην ίδια θέση από το 1973, οι τακτικοί πελάτες ζητούν μία η Μελαχρινή, τη σιροπιαστή καρυδόπιτα με φρέσκια σαντιγί που αποτελεί και το brand name του καταστήματος, καθώς έχει κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα.

Το όνομα το έδωσε η γιαγιά Μαρίκα, όπως και τη δική της μοναδική συνταγή, και η νεότερη γενιά φρόντισε να τη διατηρήσει άθικτη στο πέρασμα των χρόνων. Πρόκειται για έναν τύπο καρυδόπιτας, που σιροπιάζεται ζεστή και ύστερα μπαίνει στο ψυγείο. Γαρνίρεται με φρέσκια, αληθινή σαντιγί τη στιγμή της παραγγελίας.

χαρά εκμέκ OneMan.gr/Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Μισό αιώνα ζωής έχει συμπληρώσει η Χαρά επί της Πατησίων, που παραμένει σημείο συνάντησης για τους θαμώνες που θέλουν να καθίσουν στα τραπεζάκια της και να απολαύσουν τα φημισμένα γλυκά της – ανάμεσά τους το πολίτικο εκμέκ και το παγωτό Σικάγο.

Χαρά OneMan.gr/Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Το εκμέκ σπέσιαλ έρχεται με παγωτό καϊμάκι μαστιχωτό και γεμάτο στη γεύση, αληθινή σαντιγί που φτιάχνεται με γάλα πλούσιο σε λιπαρά και κιγιέ, ξηρούς καρπούς και σιρόπι βύσσινο. Το Σικάγο αποτελεί από παγωτό σοκολάτας που φτιάχνεται αποκλειστικά με πρόβειο γάλα, χωρίς κρέμα γάλακτος και αυγά, σοκολατένιο σιρόπι, σαντιγί και ξηρούς καρπούς.

OneMan.gr/'Ασπα Κουλύρα

Στην όμορφη συνοικία Κυπριάδου, την κηπούπολη που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον διανοούμενων και καλλιτεχνών τη δεκαετία του 1930, καθώς και της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ο Σπύρος Αντώνης παραμένει μία λαϊκή ταβέρνα, από αυτές που αποτελούν πια είδος προς εξαφάνιση.

Σπεσιαλιτέ είναι τα ψητά της ώρας, με κρέατα ολόφρεσκα, ελληνικά, αλλά και τα πεντανόστιμα μαγειρευτά που φτιάχνουν καθημερινά. Μοσχάρι κοκκινιστό και λεμονάτο, κόκορας κρασάτος, μουσακάς, λαχανοντολμάδες, μπακαλιάρος, ντολμαδάκια, μαγειρίτσα και σαλιγκάρια στιφάδο είναι μόνο μερικά από αυτά και θα δυσκολευτείς να διαλέξεις. Θα βρεις και κρεμ καραμελέ για το τέλος, που εδώ την κάνουν ελαφριά, ό,τι πρέπει για κλείσιμο.

OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα

Αν ψάχνεις επικά παϊδάκια, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, ακόμα και αρνάκι σούβλας σαν να κάνεις Πάσχα, ο Σπανός στα Κάτω Πατήσια φημίζεται για όλα και με τα παραπάνω. Όλα τα κρέατα έρχονται φρέσκα από τη Βόνιτσα, τόπο καταγωγής του ιδιοκτήτη ενώ στην κουζίνα βρίσκεται πάντα αγέρωχη η σύζυγός του, η κυρία Γεωργία.

Πιάτο θρυλικό όμως είναι και τα σαλιγκάρια, κληροδότημα από τους παλιούς ιδιοκτήτες της ταβέρνας, που η ίδια κράτησε. Τα προμηθεύεται από την Κρήτη, τα προσέχει ιδιαίτερα στο καθάρισμα και το πλύσιμο και τα φτιάχνει κοκκινιστά. Χόρτα, χωριάτικη σαλάτα, κολοκυθοκεφτέδες, φάβα, τυροκαυτερή και πατάτες τηγανητές συμπληρώνουν το μενού. Τα Σαββατοκύριακα, η νησιώτικη φροντισμένη αυλή γεμίζει με κόσμο, αλλά αν θέλεις να νιώσεις την πραγματική θαλπωρή της παλιάς ταβέρνας, η σάλα είναι γεμάτη λαογραφικά αντικείμενα, βιβλία, κεντήματα και άλλα οικογενειακά κειμήλια.

Καπνιστό black angus, πικάνια, tomahawk είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ που βρίσκεις στην ταβέρνα Θανάσης 1948, που όπως φανερώνει και η χρονολογία και στο όνομά της μετράει κάμποσες δεκαετίες. Στο πέρασμα των χρόνων, ο Νίκος Σιούτης, που ανήκει στη νεότερη γενιά, εξέλιξε την κουζίνα του μαγαζιού, αναζητώντας premium ράτσες και κοπές και ενσωματώνοντας πιο διαφορετικές προτάσεις, όπως καρπάτσιο και tataki.

Λίγα βήματα από τον σταθμό του ηλεκτρικού Άγιος Νικόλαος απέχει το ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν, όπου επιβάλλεται μία στάση για το γαλακτομπούρεκο κανταΐφι. Ανεβαίνοντας, στην οδό Ολυμπίας συναντάς έναν παραδοσιακό γεωργιανό φούρνο για να προμηθευτείς ψωμί λαβάς και ζεστές πίτες με διάφορες γεμίσεις.

πατσάς
OneMan.gr/Ασπα Κουλύρα

Επί της Αχαρνών βρίσκεται το εστιατόριο Γιάννης που παραμένει στο πόστο του εδώ και πέντε δεκαετίες. Εκτός από τα κλασικά μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας, σπεσιαλιτέ τους είναι πατσάς. Ποδαράκι και στομάχι είναι τα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα με το σκορδοστούμπι και το μπούκοβο να είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά. Όλα τα κομμάτια κρέατος που χρησιμοποιούνται είναι μοσχαρίσια και προέρχονται από τον ίδιο κρεοπώλη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην οδό Λευκωσίας, στη γειτονιά του Αγίου Ανδρέα, το Saray κρατάει την άριστη ποιότητα και την κληρονομιά της πολίτικης κουζίνας στα γλυκά του. Θα βρεις κάθε λογής κουλουράκια και βουτήματα, γλυκά και αλμυρά, για τον καφέ και το τσάι, κίφελ σε ατομικό μέγεθος αλλά και σε μικρότερα τεμάχια σε σακουλάκι, ρετρό πάστα-φλώρα, προφιτερόλ και σιροπιαστά γλυκά. Θα επιστρέψεις στη γειτονιά πιο σύντομα από όσο νομίζεις.