Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Για σουβλάκι, πιροσκί και περέκ στα συνοικιακά μαγαζιά της Καλλιθέας

Μια περιοχή που κρατάει σε μεγάλο βαθμό πιο χαλαρούς ρυθμούς και την αίσθηση της γειτονιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνοικιακά μαγαζιά που κρατούν την ποιότητα και τους θαμώνες τους.

Δεν είναι λίγοι οι γαστρονομικοί θησαυροί που βρίσκει κανείς στην Καλλιθέα. Εδώ, εγκαταστάθηκαν αρκετοί Μικρασιάτες και Πόντιοι ύστερα από την καταστροφή του 1922, φέρνοντας μαζί τα φαγητά και την κουλτούρα τους.

Είναι μια περιοχή που κρατάει σε μεγάλο βαθμό πιο χαλαρούς ρυθμούς και την αίσθηση της γειτονιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνοικιακά μαγαζιά που κρατούν την ποιότητα και τους θαμώνες τους.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Η σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας ή των Ποντίων, όπως είναι περισσότερη γνωστή στους κατοίκους, λειτουργεί καθημερινά και εφοδιάζει τους επισκέπτες με φρέσκα ψάρια και όστρακα, χόρτα του βουνού, λαχανικά, μπαχάρια, τυριά και άλλα εδέσματα.

Θα τη βρεις απέναντι από την πλατεία Δαβάκη, με δύο εισόδους – Πλάτωνος και Γρυπάρη – δύο πολυσύχναστους δρόμους της Καλλιθέας. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1956, όταν οι Πόντιοι πρόσφυγες αγόρασαν το οικόπεδο και αφού το χώρισαν σε ισάριθμα κομμάτια, πήρε από ένα ο καθένας με κλήρο.

Η Βαλεντίνα, το οικογενειακό εστιατόριο που φημίζεται για τα πελμένι με σμετάνα, τα μαντί και το μπορς του, ξεκίνησε πριν από μερικές δεκαετίες όταν η Βαλεντίνα Μετετζίδου ήρθε στην Αθήνα από το Καζακστάν, με τον σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους. Έχει πιστό κοινό τόσο για τη μαμαδίστικη κουζίνα του όσο και για τις λογικές τιμές του.


Άσπα Κουλύρα

Την ποντιακή κουζίνα και κληρονομιά διασώζει ο Κώστας Αλεξανδρίδης στον Δρόμο του Μεταξιού. Στο καφέ – εστιατόριο που διατηρεί με την οικογένειά του, τρως παραδοσιακά ποντιακά φαγητά που βασίζονται σε δυσεύρετες πρώτες ύλες. Χαβίτς, ο χυλός με το βούτυρο και το μαστιχωτό τυρί, περέκ ή αλλιώς ποντιακή τυρόπιτα, λάχανα με φασούλια και τανωμένος σορβάς είναι μερικά από τα πλέον αντιπροσωπευτικά πιάτα της εν λόγω κουζίνας.

Στο πατάρι του καταστήματος φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση Ταξιδεύοντας και Συλλέγοντας, όπου συγκεντρώνονται 17 παραδοσιακές φορεσιές, από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Το ισόγειο άλλωστε αποτελεί κομμάτι της έδρας του σωματείου διάδοσης και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνισμού οι Μωμόγεροι, που ιδρύθηκε το 1985 από ανήσυχους νέους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς και επιστήμονες.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Το παντοπωλείο Αστάνα που βρίσκεται στην πολυσύχναστη οδό Δημοσθένους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, συγκεντρώνει στα ράφια του παραδοσιακά ρωσικά προϊόντα αλλά την ίδια στιγμή φτιάχνει ολόφρεσκα, λαχταριστά πιροσκί. Επιβεβαιώνει με τη σειρά του ότι στην Καλλιθέα βρίσκεις τις πιο ιδιαίτερες λιχουδιές.

Με καταγωγή από το Καζακστάν και ιστορία από τον Πόντο και τη Ρωσία, η οικογένεια Γιουλβανίδη κουβαλάει παραδόσεις και συνταγές από τον τόπο της. Τα πιροσκί τους δεν είναι καθόλου λαδερά, η ζύμη είναι αφράτη και οι γεμίσεις ποικίλες. Με τυρί, πατάτα, μοσχαρίσιο κιμά, ανθότυρο, λουκάνικο, μανιτάρι και πατάτα, λάχανο τουρσί και συκώτι, θα βρεις σίγουρα το δικό σου αγαπημένο.

Σουβλάκι και πιροσκί, ένα για τον δρόμο, ένα για το σπίτι. Αυτή είναι η παραγγελία στο μαγαζί της κυρίας Άννας, γνωστό και ως Ρωσίδες, μιας και η ιστορία του ξεκινά από δύο γυναίκες με καταγωγή από τη Ρωσία. Η επιχείρηση πέρασε στα χέρια της κυρίας Άννας πριν από 33 χρόνια, η οποία ήρθε από το Καζακστάν στην Ελλάδα το 1978. Μαζί της έφερε και τη συνταγή για τα ρωσικά πιροσκί, τα οποία φτιάχνει καθημερινά, όπως και τα διάσημα σουβλάκια της με τη δική της μυστική κόκκινη σάλτσα.

Exit mobile version