Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Η τάση εξωστρέφειας των εστιατορίων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Στις θεματικές μαγειρικές βραδιές που διοργανώνονται πια άνευ προηγουμένου, οι σεφ των εστιατορίων προσκαλούν συναδέλφους στις μπριγάδες τους.

Η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ξεκίνησε με τον Στέφανο Μιχάλη, οινοποιό, μάγειρα και ιδιοκτήτη του Bandieroli στην Ανάφη, να μπαίνει στην κουζίνα του Walk In. Τα Pharaoh Fire Nights επιστρέφουν στις 11 του μήνα και υποδέχονται τον Willem Hiele, έναν από τους σημαντικότερους σεφ στον κόσμο, που μαγειρεύει στη φωτιά. Στις 16 Φεβρουαρίου, η Κωσταντίνα Κασπαρίδου, σεφ του Annie Fine Cooking, θα βρεθεί με τη σειρά της στο The Bar In Front Of The Bar. Τα takeovers των μπαρ και των εστιατορίων δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά αναμφισβήτητα σήμερα συμβαίνουν συνέχεια.

Μετά την μπαρ σκηνή, που δείχνει εδώ και χρόνια μεγαλύτερη συνοχή και αλληλοϋποστήριξη σε σύγκριση με την εστίαση, ήρθε η σειρά των μαγείρων να γίνουν πιο εξωστρεφείς. Στις θεματικές μαγειρικές βραδιές που διοργανώνονται πια άνευ προηγουμένου, οι σεφ των εστιατορίων προσκαλούν συναδέλφους στις μπριγάδες τους και δίνουν βήμα σε οινοπαραγωγούς να βρεθούν ανάμεσα στον κόσμο και να μιλήσουν για τα κρασιά τους.

O Willem Hiele θα στήσει μια γαστρονομική γιορτή με ψάρια και θαλασσινά του ελληνικού βυθού μαγειρεμένα στις φλόγες
O Willem Hiele θα στήσει μια γαστρονομική γιορτή με ψάρια και θαλασσινά του ελληνικού βυθού μαγειρεμένα στις φλόγες

Ξαφνικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις εκμηδενίζονται, η όποια δύσκολη προσέγγιση ενός οινοποιείου καταρρίπτεται και το τυχόν αεροπορικό εισιτήριο που θα χρειαζόταν κανείς για να φάει από τα «χέρια» ενός μάγειρα, γίνεται απλώς μια κράτηση σε ένα εστιατόριο που ίσως να βρίσκεται στη γειτονιά σου.

Τον περασμένο χρόνο, ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς διοργάνωσε μία σειρά από pop-up events με τίτλο EX MACHINA X THE PRODIGIES. Έλληνες που διαπρέπουν στις κουζίνες του εξωτερικού, ανθρώπους που, όπως είχε πει, «πιθανότατα να μη γνώριζε το ελληνικό κοινό και ίσως δεν είχε την ευκαιρία να βρεθεί στα εστιατόρια που εργάζονται», μαγείρεψαν στο εστιατόριό του. Το 2024, οι Δευτέρες στα  Άκρα είχαν συχνά πυκνά έναν guest chef που ένωνε τις δυνάμεις του με την ήδη υπάρχουσα ομάδα.

«Κάνουμε παρέα οι μάγειρες μεταξύ μας, ανταλλάζουμε συνταγές κι απόψεις κι αυτό μόνο βοηθητικό είναι. Νιώθεις την αγάπη και μετά γίνεται κάτι καλό. Βλέπεις άλλα πράγματα, μια διαφορετική οπτική που μπορεί να σε ξεμπλοκάρει. Για μένα είναι τιμή να έρθει κάποιος να μαγειρέψει στην κουζίνα μου», είχε πει η Κωνσταντίνα Κασπαρίδου, η μαγείρισσα που «ανοίγει» τακτικά την κουζίνα της σε συναδέλφους της.

Το γαστρονομικό τοπίο της πόλης έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό το νέο κύμα εξωστρέφειας που έχει δημιουργηθεί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές. Έχει δημιουργηθεί μία πλατφόρμα που ευνοεί τους γαστρονομικούς πειραματισμούς και τις καινοτομίες και δίνει τη δυνατότητα στους σεφ να επιδείξουν τη δημιουργικότητά τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Συμβάλλει ακόμα και για να ευδοκιμήσουν μελλοντικές συνεργασίες. Επιπλέον, ο κόσμος αναζητάει καινούργιες εμπειρίες και τα εστιατόρια ξέρουν ότι για να αυξήσουν τα κουβέρ τους και να δημιουργήσουν λίγο «θόρυβο», χρειάζεται παραπάνω δράση. Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι στο τέλος.

Αυτό που έχει πραγματικό νόημα βέβαια είναι να βλέπουμε takeovers που έχουν να δώσουν κάτι καινούργιο. Αυτό μπορεί να σημαίνει να δοκιμάσουμε τα πιάτα ενός σεφ σε μία πιο οικονομική προσέγγιση, να γευτούμε κάτι διαφορετικό – από υλικό μέχρι τρόπο μαγειρέματος, να υπάρχει ένας λόγος για να γίνει η όποια σύμπραξη. Ακολουθήστε τα αγαπημένα σας εστιατόρια και μπαρ και μείνετε συντονισμένοι για τα νέα τους. Όλοι έχουμε ανάγκη να βγαίνουμε από τη ρουτίνα.