ΓΕΥΣΗ

Ιταλικές γεύσεις για όλη τη μέρα σε δύο καλά κρυμμένα μυστικά στον Νέο Κόσμο 

Στην Ηλία Ηλιού γειτνιάζουν δύο μαγαζιά-ωδή στην κουζίνα της Ιταλίας που περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Αν με ρωτούσε κάποιος πού θα ήθελα να περάσω τις ημέρες των γιορτών, θα απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη στην Ιταλία. Ναι, δε λέω καλοί και οι παραδοσιακοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με τα γιορτινά χωριουδάκια στις πλατείες ή τα χιονισμένα βουνά, αλλά στην Ιταλία έχουν παρμεζάνα και προσούτο, χειροποίητα ζυμαρικά με λαχταριστές σάλτσες, μυρωδάτους καπουτσίνο και φοκάτσια για πρωινό, πίτσες με λεπτή ζύμη και μοτσαρέλα, σάντουιτς για το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ.

Γενικά θα μπορούσα να πηγαίνω Ιταλία όλες τις εποχές του χρόνου για το φαγητό και μόνο.

Η πραγματικότητα βέβαια, με θέλει να περνάω και αυτά τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να στερούμε όλες αυτές τις νοστιμιές που μας έχουν χαρίσει οι γείτονες από την άλλη μεριά του Ιονίου. Και επειδή όποιος ψάχνεις βρίσκει, έψαξα και βρήκα πού θα φας αυθεντικά σαν Ιταλός στην Αθήνα. Και όχι μόνο έψαξα, αλλά σε έχω καλύψει από το πρωί έως το βράδυ.

Εμπιστεύσου με.

Στάση πρώτη το Cappuccio για καφέ, χειροποίητα σάντουιτς και brunch

Στις βιτρίνες του θα δεις να ζυμώνονται οι ζύμες για τα πιο λαχταριστά σάντουιτς που θα έχεις φάει εδώ και χρόνια. Pannini και focaccia φτιάχνονται μπροστά σου και εσύ απλά επιλέγεις αν θα βάλεις μέσα ιταλική μορταδέλα, προσούτο, μοτσαρέλα, κρέμα πέστο ή όποια άλλη από τις επιλογές που έχουν προμηθευτεί από την Ιταλία οι άνθρωποι του Cappuccio για να σου προσφέρουν μια αυθεντική γευστική εμπειρία.

Οι νοστιμιές όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Οι λαχταριστές ατομικές πίτσες, οι μπαγκέτες, τα πεϊνιρλί, αλλά και οι πίτες ταψιού θα σε κάνουν να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

Κι αν είσαι από εκείνους που προτιμούν τα γλυκά και πάλι έχει έρθει στο κατάλληλο μέρος. Σίγουρα το μάτι θα σου τραβήξουν τα cake cubo, με εκείνο το γεμιστό με την κρέμα φιστίκι να κλέβει την παράσταση. Αφού το δοκιμάσεις, θα σου κλέψει και την καρδιά. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα κρουασάν, τα οποία μπορείς να ζητήσεις να στα γεμίσουν με πραλίνα, κρέμα βανίλια ή βερίκοκο. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα calzone, που εγώ προσωπικά τα γεμίζω με πραλίνα φιστικιού.

Αν δεν είσαι βιαστικός, σου προτείνω να καθίσεις στα έξω τραπέζια του και να δοκιμάσεις ένα από τα πιάτα του brunch menu. Προσωπικό μου αγαπημένο, το bagel με μπέικον και scrambled eggs, το οποίο συνοδεύεται από σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά με σως vinaigrette και φυσικά τα pancakes με πραλίνα φουντουκιού και αλατισμένη καραμέλα.

Όσο για τον καφέ, αυτός προέρχεται από διαλεγμένα χαρμάνια από τις καλύτερες φυτείες και μάλλον θα γίνει ο αγαπημένος σας.

CAPPUCCIO
  • Ηλία Ηλιού 30, Νέος Κόσμος

Στάση δεύτερη το Canarino για πλούσιες γεύσεις και απολαυστικά κοκτέιλ

Όλα δείχνουν πως θα αργήσω να απολαύσω ζυμαρικά κάτω από λεμονιές σε κάποια ήσυχη ιταλική αυλή. Μέχρι τότε όμως, θα πηγαίνω στο Canarino, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από μια αυλή στην Puglia.

Από το 2019 που άνοιξε τις πόρτες του το Canarino κέρδισε τις καρδιές όχι μόνο όσων έμεναν στη γύρω περιοχή, αλλά και όσων αγαπούν το καλό και comfort φαγητό. Εδώ τα λεμονόδεντρα γίνονται το καλύτερο σκηνικό για ένα date night με τον/τη σύντροφό σου, αλλά και για μια βραδινή έξοδο με την παρέα σου.

Όσο για το μενού, ο σεφ Νικόλαος Χαρίτος, έχει φροντίσει να υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, χωρίς υπερβολές και με την ποιοτική πρώτη ύλη πάντα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στον κατάλογο ξεχωρίζουν οι λεπτόζυμες πίτσες με υλικά όπως φρέσκια σάλτσα ντομάτας, προσούτο, φρέσκο βασιλικό και ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας. Στα ζυμαρικά τα υλικά παραμένουν φρέσκα, ενώ ξεχωρίζουν τα χειροποίητα νιόκι πατάτας με γκοργκοντζόλα, ραντίτσιο, αχλάδι και καρύδι, αλλά και τα φρέσκα ζυμαρικά με τα μύδια και τη λευκή σάλτσα τρούφας.

Την τελευταία φορά όμως ξεχώρισα το φιλέτο κοτόπουλο, με jus από τα κόκαλα, σελινόριζα, χειροποίητη μουστάρδα καρότου και για γαρνιτούρα πτισάνη και άγρια μανιτάρια του δάσους και φυσικά το σπιτικό τιραμισού.

Η γιορτινή διάθεση όμως δε σταματά εδώ.

Ο bartender του εστιατορίου έχει δημιουργήσει για τις ημέρες των γιορτών τρία Signature Christmas Cocktails που θα απογειώσουν το festive mood. «Mελομακάρονο», με blend από ρούμι, ιρλανδικό ουίσκι, σιρόπι gingerbread με μέλι, μπαχαρικά, αρωματικά bitter και για γαρνιτούρα ένα καραμελωμένο καρύδι με ζάχαρη και κανέλα, «κουραμπιές» με λικέρ μαστίχα αρωματισμένο με βούτυρο, ανθόνερο, λεμόνι και σιρόπι πικραμύγδαλο και τέλος το κλασικό χειροποίητο gluchwein που φτιάχνεται με λικέρ πορτοκάλι, μέλι, cordial πορτοκαλιού και δάκρυα μαστίχας.

Η επιλογή είναι δική σου.

CANARINO
  • Ηλία Ηλίου 28, Νέος Κόσμος