Κάψα, Λόρδα – Τα δύο νέα σουβλατζίδικα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα
Τα νέα μαγαζιά φτιάχνουν τυλιχτό με χειροποίητο γύρο που ψήνεται οριζόντια και ζουμερά καλαμάκια με φρέσκες πατάτες τηγανητές. Όλα στα κάρβουνα.
- 3 ΙΟΥΛ 2024
Την ίδια στιγμή που κάθε γειτονιά έχει τουλάχιστον ένα ψητοπωλείο – σουβλατζίδικο, το να βρεις πραγματικά καλό σουβλάκι στην Αθήνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί λείπει η ποιότητα στις πρώτες ύλες, η φρεσκάδα και το μεράκι.
Κάπως έτσι, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, να φτάσουμε από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά και να περιμένουμε στωικά για εκείνο το σουβλάκι που αξίζει τον χρόνο και τα χρήματά μας.
Έχουν γραφτεί δεκάδες λίστες με όλα εκείνα τα παλιά μαγαζιά που αντέχουν στον χρόνο, διατηρώντας την ποιότητά τους. Δεν σταματούν οι διθύραμβοι για τον Κώστα στο Σύνταγμα που φτιάχνει το «καλύτερο σουβλάκι της πόλης» από το 1950 ή για τον Λευτέρη τον Πολίτη που άνοιξε τις πόρτες του το 1951 και αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους θέλουν μερακλίδικο μπιφτέκι.
Οι foodies ξέρουν ότι στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι βρίσκουν αυθεντικό σουβλάκι, με μυστικές κόκκινες σάλτσες και συνταγές που έχουν ταξιδέψει από τη Μικρά Ασία. Γνωρίζουν επίσης ότι όσο πιο απλά τόσο πιο καλά – το επιβεβαιώνει ο Καυτερός στο Χαλάνδρι και ο Λευτέρης στην Καλλιθέα.
Δεν είναι παράλογο που όταν βλέπουμε ένα νεό σουβλατζίδικο να ανοίγει τις πόρτες του, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Μια δοκιμή ωστόσο αρκεί για να μας πείσει, ειδικά όταν όλες οι ενδείξεις είναι θετικές. Κάτι τέτοιο ισχύει και για την Κάψα, το νέο σουβλατζίδικο του Χριστόφορου Πέσκια και της οικογένειας Πιτσιλή.
Μαζί άλλωστε έστησαν και το Dopios, ένα αστικό μεζεδοπωλείο που αναδεικνύει τοπικά προϊόντα και παραγωγούς, με τον chef να ισορροπεί όπως μοναδικά γνωρίζει την παράδοση, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις γεύσεις του.
Στην Κάψα, που βρίσκεται επίσης στη Σκουλενίου (στον αριθμό 4), ακολούθησε την παραπάνω επιτυχημένη συνταγή. Ψήνει στα κάρβουνα, επιλέγει φρέσκο κρέας, φτιάχνει τον δικό του γύρο και τις σάλτσες του, κάνει ακόμα και το κοτόπουλο να μη φαντάζει βαρετή επιλογή. Και τσιμπάει το καυτερό που τα κάνει όλα πιο ενδιαφέροντα, όπως η «κερατένια» σάλτσα του που τη φτιάχνει με πιπεριές κέρατο.
Εδώ, ο γύρος ψήνεται οριζόντια, όπως το κάνουν και στην Τουρκία (αν βρεθείς στην Κωνσταντινούπολη δοκίμασε τον αρνίσιο γύρο στο Şehzade Cağ Kebap) και είναι πραγματικά λαχταριστός και ζουμερός μέσα στην αφράτη πίτα με την ντομάτα και το τζατζίκι.
Θα βρεις κλασικές επιλογές όπως κεμπάπ και καλαμάκι χοιρινό αλλά αξίζει να δοκιμάσεις τα signature τυλιχτά του chef όπως το χοιρινό καλαμάκι με κυπριακό pico de gallo και τζατζίκι και το καλαμάκι κοτόπουλο με μαγιονέζα κάρι. Υπάρχουν επίσης όλες οι επιλογές σε μερίδες με φρέσκες τηγανητές πατάτες.
Δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε και η Λόρδα (Σπύρου Τρικούπη 3) στα Εξάρχεια, αλλά μας έχει κερδίσει με τη funky αισθητική και τα καλαμάκια της, που μου έφεραν στο μυαλό κάτι στάσεις στη Λιβαδειά δεκαετίες πριν.
Χοιρινό, κοτόπουλο μπούτι και στήθος, μοσχάρι, προβατίνα, λουκάνικο χωριάτικο με πράσο και κεμπάπ, αλλά και δύο εναλλακτικές επιλογές σε καλαμάκι – με μανιτάρια και χαλούμι – σερβίρονται με φρέσκες πατάτες τηγανητές και ψωμί ή πιτάκι.
Εδώ δεν έχουν τυλιχτά ούτε επιπλέον υλικά, παρά μόνο τρεις συνοδευτικές σως (γιαούρτι, μουστάρδα και BBQ). Τα καλαμάκια ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας, το καλό πράγμα την έχει την αναμονή του.
Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος όταν ανοίγει ένα νέο σουβλατζίδικο, η ποιότητα, η φρεσκάδα και η γεύση κι όχι ένα ακόμα προκάτ street food.