Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι: Πού τρώμε μετά τη λαϊκή αγορά
- 23 ΦΕΒ 2024
Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών αυτό είναι να στραφούμε απευθείας στους παραγωγούς. Τους συναντάς στη λαϊκή αγορά, την τελευταία δομή στην Αθήνα όπου ο καταναλωτής μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία μαζί τους, χωρίς μεσάζοντες.
Είναι επίσης μέρος κοινωνικοποίησης και βόλτας, ακόμα και για να δεις τι βγαίνει στην εποχή του ή να πάρεις ιδέες για μαγειρέματα. Αν κινείσαι στο κέντρο της πόλης και τα πέριξ του, υπάρχει μια λαϊκή αγορά που θα σε βολέψει. Και αρκετά κοντά της υπάρχουν σίγουρα μέρη για να φας μόλις κάνεις τα ψώνια σου.
Στην Κυψέλη, η λαϊκή αγορά καταλαμβάνει κάθε Πέμπτη, για έξι μήνες τον χρόνο τις οδούς Σποράδων και Τήνου ενώ για τους υπόλοιπους, τη συναντάς στην Ιθάκης. Στους πάγκους που απλώνονται μία φορά την εβδομάδα, βρίσκεις κυριολεκτικά τα πάντα.
Δεν χρειάζεται να πας πολύ μακριά για να πιεις καλό καφέ και να φας πρωινό ή brunch. Το Flake (Σποράδων 24) είναι ο φούρνος του Kick, που αυτονομήθηκε κι απέκτησε τον δικό του χώρο ακριβώς απέναντι από το πρώτο μαγαζί. Εδώ, ζυμώνονται και ψήνονται καθημερινά προζυμένια καρβέλια, φοκάτσια, αλλά και γλυκές λιχουδιές όπως η babka με φιστίκι Αιγίνης. Τα προζυμένια ψωμιά γίνονται η τέλεια βάση για avocado toast και για να συνοδεύσεις πιάτα όπως ο καγιανάς.
Λίγο πιο μακριά, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, οι Νοστιμιές της Μαίρης σερβίρουν καθημερινά μαγειρευτά. Στη βιτρίνα φιγουράρουν τα φαγητά της ημέρας, όλα βασισμένα στην ελληνική κουζίνα, με τα ταψιά να αποτελούν το σήμα κατατεθέν. Έρχεσαι για τους φημισμένους λαχανοντολμάδες και τις χειροποίητες πίτες.
Στην ίδια όμορφη πλατεία βρίσκεται και η Κυβέλη, που φροντίζει να κρατάει την ποιότητά της και να διατηρεί προσιτές τιμές. Χορταστικά πιάτα, μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες και ορεκτικά, επιλογές σε ψάρι και μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά συνθέτουν το μενού της.
Κάθε Παρασκευή, η οδός Ξενοκράτους στο Κολωνάκι υποδέχεται τη λαϊκή της. Ξεχωρίζει το πόστο του Νίκου Μάρκου με τα ψαγμένα χόρτα, τον οποίο συναντάς στον τρίτο πάγκο, σε ένα πόστο που είναι φημισμένο για την οργάνωση, την καθαριότητα και φυσικά τα προϊόντα του.
Η ενασχόληση της οικογένειάς του με τη γη μετράει πλέον έναν αιώνα, καθώς ο προπάππους του ήταν αγρότης και ο συνονόματος παππούς του ήταν από τους πρώτους που πήραν άδεια παραγωγού στην Α’ Αθηνών, το 1959. Στους πάγκους του βρίσκεις γύρω στα 15 με 16 είδη, από μαρούλια, σαλάτες, μπρόκολο, κόλιανδρο, δυόσμο, σέλινο, μέχρι μάραθο, μαϊντανό, κρεμμύδι, ρόκα, κολοκύθι, βλίτα, λαχανίδα, καυκαλήθρες, μυρώνια, λάπατα, σέσκουλα και κατσαρό μαϊντανό.
Στο όμορφο πράσινο ξέφωτο της Ξενοκράτους, σε ένα αρκετά πιο ήσυχο κομμάτι του Κολωνακίου, το 49 (Ξενοκράτους 49) ξεχωρίζει τόσο για την προνομιακή του θέση όσο και για την all day διάθεσή του.
Λίγο πιο κάτω, το Όμορφο (Ξενοκράτους 50) είναι ένα οικογενειακό μαγειρείο με λιτή διακόσμηση και νόστιμο φαγητό. Στρώνονται λευκά τραπεζομάντηλα και όλα έρχονται προσεγμένα στο τραπέζι. Από τα λαχταριστά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και τις ψητές πατάτες μέχρι τα καλοβρασμένα, λεμονάτα ρεβίθια, ό,τι κι αν επιλέξεις θα σου θυμίσει σπιτικό φαγητό.
Στα Εξάρχεια, η λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου που στήνεται κάθε Σάββατο, αποτελεί σημείο συνάντησης για κατοίκους, περίοικους και τουρίστες που έχουν την περιέργεια να μυηθούν στις συνήθειες των Αθηναίων.
Η επίσκεψη στη συγκεκριμένη λαϊκή είναι ταυτισμένη με τη βόλτα του Σαββάτου και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλει τον χρόνο της. Οι επιλογές μετά τα ψώνια είναι πολλές, από το να μείνεις στον ίδιο δρόμο όπου θα πιεις τον καφέ σου στο Παρασκήνιο (Καλλιδρομίου 68) μέχρι να κατηφορίσεις στο The Black Salami (Ζ. Πηγής 71) για ένα σάντουιτς ή μία καρμπονάρα στο όρθιο ή να πιάσεις τραπέζι στη Μουριά (Χ. Τρικούπη 87), ένα από τα πιο ιστορικά καφενεία της περιοχής καθώς λειτουργεί από το 1915.