ΓΕΥΣΗ

Κοκτέιλ, φρέσκα ψάρια, ταράτσες: Πώς η γαστρονομική Αθήνα μεταμορφώνεται σε νησί

Καλοκαίρι στην Αθήνα δεν είναι μόνο τα μαγαζιά με τις παραδοσιακές αυλές και το φαγητό που κάνει επίκληση στο συναίσθημα. Είναι και τα νέα εγχειρήματα που εξελίσσουν τις ανάγκες και ορίζουν τις τάσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Η ανάγκη για καλοκαιρινές διακοπές είναι εμφανής στην πόλη. Έτσι, τόσο τα μπαρ όσο και τα εστιατόρια της Αθήνας, συμβάλλουν με τον τρόπο τους ώστε να διαμορφωθεί μια φρέσκια γαστρονομική σκηνή, ιδανική για την εποχή. Οι bartenders αφουγκράζονται την τάση αλλά και την ανάγκη για πιο δροσιστικά κοκτέιλ, οι chefs αναζητούν τη φρεσκάδα της θάλασσας στα πιάτα τους και τα πολυόροφο κτίρια κρύβουν εκπλήξεις στους τελευταίους ορόφους.

Για τους τουρίστες που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά, η πρωτεύουσα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό για να περάσουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν μεταβούν στον τελικό προορισμό τους. Για τους κατοίκους της όμως, η Αθήνα παραμένει η πόλη που ζουν, και έτσι αυξάνεται η ανάγκη για μια πραγματικά καλοκαιρινή γαστρονομική σκηνή.

Τι αναζητά κανείς στις διακοπές του; Απλότητα, ελευθερία, καθαρές γεύσεις, δροσιστικά ποτά, ωραίες μουσικές και σκηνικά που κλείνουν ιδανικά όλα τα παραπάνω. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μεταφέρεις όλα αυτά σε ένα μαγαζί ακόμα κι αν αυτό απέχει μίλια μακριά από ένα νησί του Αιγαίου. Αν αναλογιστούμε τι συνιστά τελικά το ελληνικό καλοκαίρι, τότε η εξίσωση είναι αρκετά απλή.

Τα Κανάρια στο Μοσχάτο για παράδειγμα, που στεγάζονται σε μια μονοκατοικία του ’50 αναβιώνουν τις μαζώξεις στα εξοχικά των ’90s, εμμένοντας στο φρέσκο ψάρι και τη γαρίδα. Ύστερα, είναι η Αυλή στου Ψυρρή που μοιάζει με νησιώτικο σοκάκι, η Μαργαρώ στον Πειραιά με το διάσημο τηγάνι της και το Μπακάλικο του Φίλιππα που θυμίζει παντοπωλείο σε κάποιο κεφαλοχώρι. Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά, η πόλη κρύβει αρκετές καλοκαιρινές γωνιές.

Καλοκαίρι στην Αθήνα δεν είναι όμως μόνο τα μαγαζιά με τις παραδοσιακές αυλές και το φαγητό που κάνει επίκληση στο συναίσθημα αλλά τα νέα εγχειρήματα που εξελίσσουν τις ανάγκες και ορίζουν τις τάσεις.

Κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα, low abv και στο χέρι

Spritz και low abv κοκτέιλ είναι τα ποτά που θα επέλεγες μετά την παραλία. Γιατί όχι και στην πόλη;

Κοκτέιλ με χαμηλό αλκοολικό δείκτη (low abv), spritz αλλά και επανεκτελέσεις κλασικών ποτών δοσμένες όπως πρέπει στο σήμερα βρίσκονται στην ατζέντα των bartenders της πόλης. Άλλωστε, τα μπαρ έχουν ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη της ποιότητας και της τεχνογνωσίας, υιοθετώντας τη zero waste φιλοσοφία πίσω από την μπάρα.

Το Mr. Fox έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κοκτέιλ στον κατάλογό του, ονόματι Trashformers και στο Line Athens υπάρχει ανοιχτός διάλογος με την κουζίνα ώστε να αξιοποιούνται τα περισσότερα υλικά.

Αν το ποτό του καλοκαιριού είναι δίχως ερώτημα, η Paloma, το Barro Negro είναι η πρεσβεία της. Τα ποτά του Φαίδωνα Παπακωσταντίνου στο Lot51 είναι όσο δροσιστικά πρέπει, ενώ το Diego και το Noah θέτουν cocktails και μουσική στο επίκεντρο, υπενθυμίζοντάς μας πώς αυτά τα δύο πάνε μαζί.

Καλοκαίρι και ρούμι μοιάζουν να γεννήθηκαν μαζί και το tiki bar ανήκει στα αθηναϊκά μπαρ που εκπροσωπούν με επιτυχία το εν λόγω απόσταγμα. Το tiki είναι το ιδανικό σκηνικό για ένα Mai Tai, ένα Zombie ή ένα Painkiller, με background φωτογραφίες από τη Χονολουλού των 50s ενώ το σκηνικό συμπληρώνεται με ψάθες, μπαμπού, λεοπάρ πολυθρόνες, ρετρό κινηματογραφικές αφίσες και μπόλικες ακόμα πολυνησιακές αναφορές.

Διανύουμε την περίοδο των φεστιβάλ και η bar σκηνή δεν μπορεί να μείνει εκτός. Το 3ο Aegean Cocktails & Spirits Festival, που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Σάββατο 4 Ιουνίου 2022) φέρνει το ελληνικό απόσταγμα στο επίκεντρο των παγκόσμιων τάσεων του cocktail.

Για μία ολόκληρη ημέρα (16.00-23.00), 17 κορυφαίοι παραγωγοί θα στήσουν και θα σερβίρουν cocktails με κάποιο ελληνικό twist ενώ θα μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικά αποστάγματα, να γνωρίσεις τους ίδιους τους παραγωγούς και να ενημερωθείς για τον τρόπο παραγωγής τους.

Διακοπές σημαίνει επίσης να απολαμβάνεις το κοκτέιλ σου στο χέρι, ακόμα και στον δρόμο, χαζεύοντας περαστικούς και τουρίστες. Το Bar in front of the bar έδειξε πώς τα ποιοτικά ποτά δεν χρειάζονται από πίσω κάποια βαριά μπάρα, αλλά αγάπη, know-how και διάθεση για διασκέδαση.

Φρέσκα ψαρικά και νησιώτικες συνταγές

Στο Blue Oyster τα ψάρια είναι ημέρας και όλες οι προμήθειες έρχονται φρέσκες, μέχρι και τρεις φορές σε ένα εικοσιτετράωρο.

Νέα εγχειρήματα, όπως το Blue Oyster, επιβεβαιώνουν πώς μπορείς να απολαύσεις φρέσκα όστρακα και ψάρια στο κέντρο της Αθήνας. Μαξιμαλισμός και πληθωρικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που υπερτερούν στο σκηνικό, με τις αποχρώσεις του μπλε να μπλέκονται με στοιχεία της γερμανικής αναγέννησης στα πλακάκια που ντύνουν τους τοίχους.

Εδώ, τα όστρακα είναι οι πρωταγωνιστές – τα βλέπεις (καθαρά και με διαφάνεια) στην μπάρα που είναι στημένη από με πλέξιγκλας, μπροστά από την κουζίνα. Τα ψάρια είναι ημέρας, οι προμήθειες έρχονται φρέσκες – μέχρι και τρεις φορές σε ένα εικοσιτετράωρο. Το μενού ολοκληρώνεται με προσιτές γαλλικές σαμπάνιες και κρασιά από Αλσατία, Γαλλία, Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Ελλάδα, σε μία λίστα ευέλικτη που θα ανανεώνεται συνέχεια.

Μια ρομαντική κυκλαδίτικη μπάρα που συναντιέται με ένα καφενείο – ουζερί θυμίζει το Πλάι. Καθημερινά, βρίσκεις τέσσερα πιάτα – ξεχωρίζει η χειροποίητη πίτα με το σκουμπρί, ενώ τις Κυριακές, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, πρωταγωνιστούν μία ετικέτα ρετσίνας, τσίπουρο, μπύρα και 5-6 πιατάκια, έμπνευσης της Μαρίνας Φαρασοπούλου.

Την Ανάφη στο πιάτο σου φέρνει και ο μάγειρας και αμπελουργός Στέφανος Μιχάλης, που ηγείται της κουζίνας στο Annie Fine Cooking. Καρίκι και μαλαθούνι από την Τήνο, ασπρομύτικο φασόλι και φλωμάρι Λήμνου και κατσίκι από την Ανάφη είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που αναζητά ο chef. Δεν λείπει το ελαιόλαδο από τη Σπάρτη, τα chevres του Μαλτέζου και φυσικά η βιολογική μαναβική.

«Η Εύη είναι από την Αμοργό, η Στέλλα από τη Σάμο, η Μαργαρίτα από τη Νάξο, έρχεται ο Λάμπρος από Μυτιλήνη, εγώ ήρθα από Ανάφη. Όλοι φέρνουμε από κάτι» έχει πει ο Στέφανος σε συνέντευξή του στο the Magazine. Το ψάρι και το κατσίκι αποτελούν κύρια υλικά του μενού του και μάλιστα το δεύτερο, το βρίσκει κανείς σε διαφορετικές εκδοχές, από ταλιάτα και συκωταριά μέχρι γάστρα – μία κυριακάτικη παράδοση του νησιού.

Οι ταράτσες της πόλης

Οι ταράτσες της πόλης κρύβουν εκπλήξεις, όπως είναι το Pool Your Cinema στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Οι ταράτσες έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι στην Αθήνα. Με το Στοά Φιξ Πρότζεκτ Ταράτσα, η Γωγώ Δελογιάννη σε προσκαλεί στον τελευταίο όροφο του Mosaikon Hostel. Η chef αλλάζει συνεχώς το μενού, εναλλάσσοντας τις ιδέες της για μεζέδες, κρατώντας ακέραια την αγάπη της για εποχικότητα και τοπικές γεύσεις.

Μία εντελώς διαφορετική πρόταση είναι το  Pool Your Cinema το οποίο επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην εξωτερική πισίνα του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Αγαπημένες κλασσικές ταινίες και μεγάλες επιτυχίες του Χόλιγουντ έρχονται στη μεγάλη οθόνη σε ένα ρομαντικό σκηνικό δίπλα στην πισίνα με φόντο τον λόφο του Λυκαβηττού και τον αττικό ουρανό.

Ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης έχει επιμεληθεί, με τη σειρά του, ένα απολαυστικό ατομικό σετ μενού με fingerfood, που θα συνοδεύσει το ποτό σου. Χειροποίητα nachos, πίτσα με ζυμάρι αργής ωρίμανσης, Black Angus cheeseburger και καραμελωμένα ποπκόρν με βανίλια Μαδαγασκάρης και ανθό αλατιού είναι μερικές από τις επιλογές που ξεχωρίζουν – και ολοκληρώνουν μία εμπειρία που φέρνει στο μυαλό εικόνες από διακοπές.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!