ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Με τη food blogger @missmimifoodie στη Νέα Ιωνία

Η food blogger Δήμητρα Γκριτζά, μας ξεναγεί στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, εκεί όπου βρίσκουμε το καλύτερο πεϊνιρλί, φρέσκους ξηρούς καρπούς, εκλεκτά γλυκά και μία από τις καλύτερες τυρόπιτες της πόλης.

Στα σχεδόν εκατό χρόνια που μετράει από την ίδρυσή της, από όταν έγινε η θεμελίωση του προσφυγικού συνοικισμού το 1923, η Νέα Ιωνία έχει αλλάξει πολλά πρόσωπα. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα αυτοδύναμο εμπορικό κέντρο με αρκετές μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή όμως, διατηρεί ακόμα το προσφυγικό στοιχείο μέσα από την αίσθηση της γειτονιάς, των μονοκατοικιών που αντέχουν ακόμα στον αντίποδα των πολυκατοικιών, το φαγητό και τις συνήθειες των κατοίκων της.

Η Νέα Ιωνία έγινε η καινούργια πατρίδα των Σπαρταλήδων, που ήταν και από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Σπάρτη της Πισιδίας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ακολούθησαν πρόσφυγες από την Ινέπολη και την Κασταμονή, τη Σαφράμπολη, τη Νεάπολη, την Καππαδοκία, την Αλάϊα και την Αττάλεια της Παμφυλίας, ακόμα κι από την Σμύρνη και τα περίχωρά της, τα Βουρλά, το Αϊβαλί, τα Θυάτειρα και άλλες πολιτείες της Μικράς Ασίας.

Για τη Δήμητρα Γκριτζά, ή @missmimifoodie, όπως είναι γνωστή στους 44 χιλιάδες ανθρώπους που την ακολουθούν στο Instagram στα εννέα χρόνια που ασχολείται με το food blogging, η Νέα Ιωνία αποτελούσε πάντα ένα σημείο αναφοράς στη ζωή της.

«Από μικρό παιδί, έμενα πάντα στις περιοχές γύρω από τη Νέα Ιωνία. Ήταν η πιο μεγάλη και η πιο κοντινή που μπορούσες να βρεις ό,τι ήθελες. Σήμερα, κρατιέται ακόμα ο χαρακτήρας της γειτονιάς. Κι αυτή την εποχή όταν περπατάς στα στενά όπου υπάρχουν ακόμα μονοκατοικίες, απολαμβάνεις το άρωμα από τις ανθισμένες νεραντζιές».

Μέσα από το missmimifoodie, η δημιουργός του μοιράζεται απλές, καθημερινές συνταγές, τις οποίες μπορεί να τις δοκιμάσει ο καθένας στην κουζίνα του. Μέσα από το food blogging, το οποίο η Δήμητρα Γκριτζά ασκεί στην πιο ειλικρινή του μορφή, η ίδια εισπράττει αρκετή αγάπη και χαρά.

«Το πιο σημαντικό είναι να το κρατάς αληθινό και ο καλύτερος τρόπος είναι να δείχνεις τι έχουν οι κατσαρόλες σου μέσα κάθε μέρα. Απλά και όμορφα» λέει, τονίζοντας ότι σε έναν διαδικτυακό κόσμο όπου όλοι ασχολούνται με το φαγητό, «μόνο η αυθεντικότητα και η απλότητα μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις».

Αυτά τα δύο στοιχεία χαρακτηρίζουν σχεδόν όλα τα μαγαζιά που επισκεφτήκαμε στη βόλτα μας στη Νέα Ιωνία. Από το εργαστήριο της Δήμητρας Γουναρίδη που είναι διάσημη για τις πίτες, το φημισμένο πεϊνιρλί της Νέας Ιωνίας και την καλτ αγορά της περιοχής, μέχρι τα περίφημα Γιούλια, τους ξηρούς καρπούς του Ιορδάνη αλλά και το πιο «φρέσκο» Κορνέ, όλες οι στάσεις που κάναμε ήταν πέρα για πέρα ουσιαστικές και επιβεβαιώνουν πώς σε μεγάλο βαθμό, ήταν οι πρόσφυγες που καθόρισαν την τοπική κουζίνα.

Η Δήμητρα Γκριτζά αγαπάει τα κλασικά μαγαζιά, αυτά που κουβαλούν αναμνήσεις και μυρωδιές χρόνων. Το φαγητό της άλλωστε είναι επηρεασμένο από τις αναμνήσεις που έχει η ίδια από την περιοχή. «Θυμάμαι πάντα τον παππού να πηγαίνει στην αγορά για να ψωνίσει για τη γιαγιά. Φρέσκο φύλλο, ξηρούς καρπούς για τα γλυκά τα Χριστούγεννα. Αγαπώ το μαμαδίστικο φαγητό και μια βόλτα στην αγορά, θα μου ξυπνήσει σίγουρα μνήμες αλλά και διάθεση για φαγητό».

Η αίσθηση της γειτονιάς ενισχύεται μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται στην αγορά. Στα περισσότερα μαγαζιά, η missmimifoodie γνωρίζει τους ανθρώπους πίσω από αυτά. «Με ξέρουν και τους ξέρω. Τρελαίνομαι για συζητήσεις. Ξέρουν πλέον τις προτιμήσεις μου και θα μου προτείνουν κι αυτοί κάτι που πιστεύουν ότι θα μου αρέσει. Μπορεί να μπω να πω μόνο ‘καλημέρα’ αν περνάω από κάπου κι ας μην ψωνίσω απαραίτητα. Για εμένα είναι η απόλυτη αίσθηση γειτονιάς».

Στη Δήμητρα Γουναρίδη για την τυρόπιτα

«Αυτό που θυμάμαι από τη Δήμητρα Γουναρίδη, είναι να στέλνει η γιαγιά τον παππού για να πάρει φρέσκο φύλλο για κανταΐφι που έκανε πάντα τα Χριστούγεννα. Εγώ, θα περάσω σίγουρα για τη φοβερή τυρόπιτα, το τσουρέκι, όπως επίσης και για το φύλλο ματσόβεργας» λέει η Δήμητρα Γκριτζά.

Το εργαστήριο της Δήμητρας Γουναρίδη βρίσκεται στην ίδια διεύθυνση από το 1945, όταν οι παππούδες του Ηλία Γουναρίδη, του νεότερου μέλους της οικογένειας που βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης, έστησαν το πρώτο τους μαγαζί. Ο παππούς Τάσος Γουναρίδης ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία οκτώ ετών από τη Μικρά Ασία και σε ένα προσφυγικό υπόγειο έμαθε την τέχνη του φύλλου.

Ευγενικός και χαμογελαστός, ο Ηλίας κρατάει με σεβασμό τη μεγάλη κληρονομιά των παππούδων του και συνεχίζει με το αίσθημα ευθύνης που του έχει κληροδοτηθεί.

«Είναι ευθύνη και πρόκληση ταυτόχρονα γιατί υπάρχει ένα επίπεδο ποιότητας που πρέπει να το διατηρήσεις. Είναι όμως και τύχη. Υπάρχουν φίλοι στην ηλικία μου ξεκινούν κάτι καινούργιο, ενώ εγώ βρήκα κάτι ήδη χτισμένο και πάτησα πάνω. Βέβαια, δεν δεν μπορείς να κάνεις πολλές τολμηρές κινήσεις ως προς τις συνταγές γιατί πατάς πάνω στην παράδοση αλλά και πάλι υπάρχει χώρος για να βελτιώσεις ή να προσθέσεις πράγματα».

Η διάσημη τρίγωνη τηγανητή τυρόπιτα που μοιάζει με κέντημα, η κιμαδόπιτα και το άγλυκο τσουρέκι με μαχλέπι, μαστίχα και τα μυστικά του ζυμώματος και του κατάλληλου αλευριού είναι ανάμεσα στα ευπώλητα του εργαστηρίου. Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία σε πίτες με τις χειροποίητες γεμίσεις (εκλεκτά τυριά, φρέσκος κιμάς και λαχανικά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), τις οποίες μπορείς να πάρεις να ψήσεις και στο σπίτι, από το εργαστήριο βγαίνουν κουλούρια αλμυρά και γλυκά, βουτήματα, σιροπιαστά γλυκά ταψιού, μηλόπιτα και γιορτινά γλυκά, όπως δίπλες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

«Όλα γίνονται στο εργαστήριο. Είμαστε μία ομάδα επτά ατόμων, σαν οικογένεια πια, και συνεχίζουμε τις συνταγές του παππού και της γιαγιάς» καταλήγει ο Ηλίας Γουναρίδης.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ

Στον Ιορδάνη για ξηρούς καρπούς και σοκολάτες

Θα μπορούσε να είναι το μαγαζί των θαυμάτων, καθώς είναι απορίας άξιο πώς χωράνε όλα αυτά τα καλούδια μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Η ιστορία αυτού του ξηροκαρπάδικου ξεκινάει με τον διωγμό του ’22, όταν ο Γιώργος Γουναρίδης άφησε πίσω του το Ικόνιο της Μικράς Ασίας για να εγκατασταθεί στη Νέα Ιωνία. Γνωρίζοντας την τέχνη του στραγαλιού, έστησε ένα μικρό μαγαζάκι με μία βιτρίνα που χωρούσαν ίσα – ίσα τέσσερις προθήκες.

Η τέχνη πέρασε στον παππού Ιορδάνη κι από εκεί στον πατέρα Γιώργο για να καταλήξει σήμερα στα χέρια των τριών κοριτσιών του, τη Φανή, τη Θέκλα και τη Χαρά, ενώ ακολουθεί και πέμπτη γενιά.

«Τον ξεχωρίζω για τη φοβερή ποικιλία και τη φρεσκάδα των ξηρών καρπών αλλά και για τα σοκολατοειδή. Επίσης αγαπώ τους χαλβάδες και τις πραλίνες» τονίζει η missmimifoodie. Οι ξηροί καρποί αποτελούν αναμφισβήτητα το δυνατό του χαρτί, αφού η διαλογή και το ψήσιμο αποτελεί οικογενειακή υπόθεση, με την έμφαση να δίνεται σε ελληνικά προϊόντα (φουντούκια, πεκάν και ηλιόσπορους είναι μερικά από αυτά).

Μπαχάρια, καφές που καβουρδίζεται αποκλειστικά για το κατάστημα, αποξηραμένα φρούτα και προϊόντα διαλεχτά ολοκληρώνουν τη μεγάλη γκάμα που βρίσκει κανείς στον Ιορδάνη.

Στην αγορά για προϊόντα από την Τρίπολη

Στον πεζόδρομο της Αγίας Φωτεινής για προϊόντα από την Αρκαδία μέχρι τον Πόντο

Κάτω από τη Λεωφόρο Ηρακλείου, στον πεζόδρομο της Αγίας Φωτεινής συγκεντρώνονται καταστήματα τροφίμων από τον Πόντο μέχρι την Αρκαδία. Στον ίδιο δρόμο μπορείς να προμηθευτείς φύλλα περέκ, ψάρια και κρεατικά αλλά και να πιεις το ουζάκι σου τρώγοντας μεζέδες.

Στην Αρκαδική, βρίσκεις προϊόντα από την Τρίπολη, με τη Δήμητρα να επισκέπτεται το παντοπωλείο για το γάλα και τη φέτα του, καθώς επίσης και για τα όσπρια.

Το πεϊνιρλί της Νέας Ιωνίας

Μία πινακίδα που γράφει με μεγάλα γράμματα πεϊνιρλί είναι το σημάδι ότι έχεις έρθει σωστά. Στην οδό Ραμνούντος βρίσκεται το διάσημο πεϊνιρλί της Νέας Ιωνίας, που έφτασε εδώ το 1942 βασισμένο στη μικρασιατική συνταγή και συνεχίζεται σήμερα από την τρίτη γενιά.

Τρεις είναι οι παραλλαγές που φτιάχνεται, πριν ψηθεί στον ξυλόφουρνο και στη συνέχεια φύγει για άμεση κατανάλωση, αφού οι τακτικοί θαμώνες δε σταματούν να έρχονται. Με τυρί, τυρί – μπέικον και τυρί – κιμά (μοσχαρίσιο). Ο τρίτος συνδυασμός είναι για τους περισσότερους και ο καλύτερος όλων.

Στο εργαστήριο βρίσκεις επίσης πίτες για σουβλάκι και βάση για πίτσα, φτιαγμένα εξίσου στο χέρι με ελληνικό αλεύρι από τους μύλους Αυλίδας.

ΤΟ ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Στα Γιούλια για «χιονούλες» και τσουρεκάκια

Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις τα Γιούλια, αφού η ιστορία τους που ξεκινάει από το 1945 είναι συνδεδεμένη με τα γλυκά και το τσουρέκι.

Ο Μικρασιάτης Ευάγγελος Αγιακλόγλου έφερε στη Νέα Ιωνία τις παραδοσιακές πολίτικες συνταγές και σήμερα, η νεότερη γενιά εξελίσσει την παράδοση και την κληρονομιά του, με το τρίτο και πιο πρόσφατο ζαχαροπλαστείο να ανοίγει τις πόρτες του πριν από εννέα χρόνια.

Παρά τις καινούργιες προσθήκες, που είναι αρκετές και εξαιρετικές, για τη Δήμητρα Γκριτζά, τα Γιούλια αποτελούν πάντα προορισμό για τις «χιονούλες» και τα μικρά τσουρέκια, που αποτελούν και σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.

Στο Κορνέ για τα σιροπιαστά κορνέ

Η νεότερη άφιξη στη Νέα Ιωνία και η τελευταία στάση έμελλε να κλείσει αυτή τη βόλτα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το Κορνέ είναι ένα ζαχαροπλαστείο – εργαστήριο που δανείζεται το όνομά του από το κορνέ – τη σακούλα ζαχαροπλαστικής αλλά παραπέμπει και στο ομώνυμο γλυκό.

Στα τρία σχεδόν χρόνια λειτουργίας του, έχει κερδίσει ήδη το κοινό του για τα σιροπιαστά κορνέ και τα τραγανά τρίγωνα Πανοράματος που γεμίζουν με κρέμα πατισερί τη στιγμή της παραγγελίας (όπως άλλωστε ισχύει και για γλυκά όπως η πάβλοβα με τα κόκκινα φρούτα).

 

Ανοιχτό εργαστήριο, μουσική και χαρούμενοι ζαχαροπλάστες, όπως η Μαρία που τη συναντήσαμε στην επίσκεψή μας, συνθέτουν μία επιτυχημένη συνταγή. Τσουρέκι κλασικό και με σοκολάτα, εκμέκ πολίτικο, κανόλι με φιστίκι, τιραμισού, cheesecake και μιλφέιγ έρχονται να συμπληρώσουν τον κατάλογο με τα φρέσκα και καλοφτιαγμένα γλυκά.

«Δεν υπάρχουν μυστικά, πέρα από τις καλές πρώτες ύλες, την καθαριότητα που είναι ορατή με το ανοιχτό εργαστήριο και το γεγονός ότι τα γλυκά φτιάχνονται επί τόπου. Μας αρέσει να εξυπηρετούμε τον κόσμο» λέει η Μαρία με ένα χαμόγελο.