
Μερικά από τα καλύτερα που θα φας στα Μεσόγεια
Ψησταριές με ζουμερά κρεατικά, εργαστήριο ζυμώσεων με κίμτσι, ζαχαροπλαστεία με μεγάλη ιστορία και οινοποιεία που ξεχωρίζουν για τα κρασιά τους είναι μόνο μερικά από όσα θα βρεις στον δρόμο σου.
- 5 ΜΑΡ 2025
Η Ανατολική Αττική είναι γεμάτη με μικρά νόστιμα μυστικά, αρκεί να έχεις τη διάθεση να ξεφύγεις από τα στενά όρια της πόλης.
Ψησταριές με ζουμερά κρεατικά, εργαστήριο ζυμώσεων για να προμηθευτείς κίμτσι, πίκλες και ξινολάχανο, ζαχαροπλαστεία με μεγάλη ιστορία και οινοποιεία που ξεχωρίζουν για τα κρασιά τους είναι μόνο μερικά από όσα θα βρεις στον δρόμο σου.
Στα Σπάτα, η καντίνα Στις Ελιές στα Σπάτα είναι γνωστή για το καλό κρέας. Δεν θα δυσκολευτείς να την προσεγγίσεις – το GPS θα τα κάνει όλα πιο εύκολα – και μόλις φτάσεις σε περιμένει μία μεγάλη αλάνα για να παρκάρεις.
Η καντίνα – ψησταριά τα έχει όλα τακτοποιημένα: μία αυλή, προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες, με αρκετά τραπέζια, και μερακλήδες που φροντίζουν για όλα τα νόστιμα που θα φας.
Σπεσιαλιτέ εδώ είναι η προβατίνα αλλά και τα υπόλοιπα κρεατικά δεν υστερούν σε ποιότητα και γεύση. Ζουμερό συκώτι, λαχταριστό μπιφτέκι μοσχαρίσιο και νόστιμο λουκάνικο, χοιρινά μπριζολάκια, κεμπάπ και καλαμάκι κοτόπουλο είναι ανάμεσα στις επιλογές, ενώ συχνά-πυκνά βρίσκεις και black angus.
Η αρχή γίνεται με ψωμί στη σχάρα, σαλάτα και φρέσκες τηγανητές πατάτες. Μην παραλείψεις τα τυροπιτάκια, είναι κι αυτά πεντανόστιμα, με τραγανό φύλλο. Στο ψυγείο βρίσκεις παγωμένες μπίρες και λίγες ετικέτες σε εμφιαλωμένα κρασιά.
Στα Σπάτα, δίπλα από την πλατεία «Βρύση», που είναι και η είσοδος του χωριού, βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργα (Ρήγα Φεραίου 6). Τα κρασιά τους, τα οποία βασίζονται στη βιοδυναμική οινοποίηση, ταξιδεύουν κι εκτός των γεωγραφικών ορίων της χώρας.
Κατόπιν ραντεβού, μπορείς να περιηγηθείς στις σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής και να γνωρίσεις από κοντά τις ήπιες τεχνικές οινοποίησης. Η ιστορία του κτιρίου που είναι εγκατεστημένο το οινοποιείο (από το 1898) ξεπερνά τα 100 χρόνια, με την επιβλητική παλιά ξύλινη στέγη να διατηρείται ατόφια κερδίζοντας το ενδιαφέρον.
Μετά την επίσκεψή σου μπορείς να προμηθευτείς κρασί και προϊόντα σταφυλιού απευθείας από τον παραγωγό.
Το ζαχαροπλαστείο Θ.Ε.Κ.Α. (Επαρχ. Οδός Κερατέας Κακιάς Θάλασσας) στην Κερατέα ήταν και παραμένει οικογενειακή υπόθεση, παρόλο που από πίσω βρίσκεται ένα ολόκληρο εργαστήριο και μία ομάδα 15 ατόμων. Το όνομα προκύπτει από τα αρχικά της οικογένειας Ζαϊμίδη. Θεμιστοκλής, ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Ευαγγελία, η μεγαλύτερη κόρη που είναι πια και υπεύθυνη της παραγωγής, Κατερίνα, η δραστήρια μητέρα και Αλεξάνδρα, η μικρή κόρη που ασχολείται με τη διαχείριση και τα οικονομικά της επιχείρησης.
Η αρτιότητα κάθε συνταγής είναι ο βασικός στόχος στο ζαχαροπλαστείο, που φέρνει μέχρι την Κερατέα κόσμο από όλη την Αθήνα για το γκιουζέλ. Πρόκειται για μία παραλλαγή του εκμέκ, με μία βάση από σιροπιασμένο καταΐφι, κρέμα και μία ανάλαφρη άγλυκη σαντιγί πασπαλισμένη ελαφρώς με κανέλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό που δεν σε λιγώνει, που τρώγεται σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις γιατί πάντα θέλεις μία κουταλιά ακόμα.
Μέσα στην Κερατέα έστησαν ένα εργαστήριο φυσικών ζυμώσεων η Miriam Val και ο Άγγελος Κόντος. Το Symbiosis Fermented Foods (Ευεργέτη Κ. Πρίφτη & Μπότσαρη 63) είναι τοποθετημένο σε μία περιοχή με έντονη αγροτική δραστηριότητα. Αυτό δίνει το προβάδισμα στη Myriam και τον Άγγελο να γνωρίζουν τους μικρούς παραγωγούς δια ζώσης, να ελέγχουν τα προϊόντα που προμηθεύονται και να κινούνται πάντα εποχικά, μειώνοντας τις αποστάσεις μεταξύ χωραφιού και εργαστηρίου.
Η μικρή ελεγχόμενη παραγωγή του Symbiosis περιλαμβάνει kimchi σε διαφορετικές εκδοχές, από το classic μέχρι το gold με κουρκουμά, διάφορα είδη sauerkraut, πίκλες, fermented hot sauce και μουστάρδα. Ο κατάλογος είναι δυναμικός και έτσι αυτή την περίοδο δουλεύουν πάνω στην ιδέα ενός miso με εσπεριδοειδή και βανίλια Φενεού καθώς και σε μια πιο καλοκαιρινή συνταγή με αγγούρι.
Εργολάβοι βασισμένοι σε συνταγή 150 χρόνων βγαίνουν καθημερινά από τις λαμαρίνες και γεμίζουν τις βιτρίνες του Νίτη (Κων. Πλειώνη 17) στο Λαύριο. Το ζαχαροπλαστείο έχει λάβει μάλιστα μία τιμητική διάκριση ως μία από τις αρχαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμα στην Ανατολική Αττική.
Ο Σταύρος Νίτης συνεχίζει έως και σήμερα την οικογενειακή επιχείρηση, τιμώντας τη δουλειά των προγενέστερών του. Εκτός από τους διάσημους εργολάβους, που η φήμη τους έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, βρίσκεις επίσης γαλακτομπούρεκο, σεράνο, γλυκό Κοπεγχάγη και κλασικά παστάκια.