iSTOCK
ΓΕΥΣΗ

Μερικά χρήσιμα tips για να διαλέγεις τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά εποχής

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για τη λαϊκή αγορά, τι πρέπει να κοιτάς στα βιολογικά προϊόντα και πώς αναγνωρίζεις το καλό καρπούζι.

Αν υπάρχει μία εποχή του χρόνου που το καθημερινό φαγητό πρέπει να είναι υγιεινό, δροσιστικό και φρέσκο αυτή είναι το καλοκαίρι. Η φύση έχει προβλέψει για μια πληθώρα προϊόντων που δίνουν στον οργανισμό μας ό,τι έχει ανάγκη. Ενυδάτωση, θρεπτικά συστατικά και απόλαυση. Επιλέγοντας εποχικά προϊόντα, τρως αφενός πιο νόστιμα κι αφετέρου πιο οικονομικά. Και φυσικά, κάνεις καλό στο περιβάλλον, αφού ξέρεις πως τίποτα δεν έχει ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα για να φτάσει σε σένα.

Μαγειρεύοντας εποχικά, γνωρίζεις καλύτερα τις διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών και φρούτων, κατανοείς καλύτερα την εναλλαγή των εποχών και τελικά γνωρίζεις τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής που ζεις. Μπορείς να βρεις διαδικτυακά τον πίνακα που έχει αναρτήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με τα εποχικά φρούτα και λαχανικά. Αρκεί να πατήσεις τον μήνα που θέλεις και να πατήσεις εκτύπωση πριν πας στη λαϊκή.

Πεπόνια, καρπούζια, κεράσια, αχλάδια κοντούλες, νεκταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα, βανίλιες, σύκα και σταφύλι είναι τα φρούτα που τρώμε Ιούλιο και Αύγουστο. Κολοκυθάκια, αγγούρια, ντομάτες, βλήτα, αρμύρα, μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες, φασολάκια, και καλοκαιρινά μαρούλια συνθέτουν τα λαχανικά της εποχής.

Όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται να κάνεις τα ψώνια σου online, προτίμησε να αγοράζεις μόνος σου τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πολύ σημαντικό να τα βλέπεις και να τα διαλέγεις ο ίδιος, εκτός κι αν έχεις εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του εκάστοτε καταστήματος. Η σχέση που αναπτύσσεται με τους καλλιεργητές, τους παραγωγούς ή τους εμπόρους είναι πολύ σημαντική, καθώς τους εμπιστεύεσαι κυριολεκτικά για την τροφή σου.

Τα tips που θέλεις να ξέρεις

Στη λαϊκή αγορά δεν αναπτύσσεις μόνο σχέση με τον παραγωγό αλλά μπορείς να καταλάβεις την εποχικότητα και την εντοπιότητα. Είναι άλλωστε το τελευταίο προπύργιο πριν αφεθούμε στη μαζική παραγωγή και τις μεγάλες αλυσίδες που θέλουν συγκεντρωμένα όμορφα προϊόντα κλεισμένα σε συσκευασίες. Μπορείς να ενημερωθείς για τον οδηγό υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν οι πωλητές τροφίμων, ώστε να γνωρίζεις τις κατάλληλες συνθήκες για την παρουσίασή τους. Για τον Νίκο Μάρκου, πωλητή με χρόνια εμπειρίας στη λαϊκή, οι καλύτερες ώρες για αγορές είναι μεταξύ 08:00 και 13:00. Όσο περνάει η ώρα, αφενός βρίσκεις λιγότερη ποικιλία και αφετέρου η ζέστη επηρεάζει τα πιο ευπαθή προϊόντα, όπως κεράσια και πρασινάδες. Γενικά, θέλεις λαχανικά φρέσκα και ζωντανά στο χρώμα και την υφή, όχι μαραμένα και «κουρασμένα».

Αν επιλέξεις βιολογική λαϊκή, αναζήτησε την πιστοποίηση των προϊόντων από διαπιστευμένους φορείς. Η βιολογική καλλιέργεια δεν είναι φυσική, καθώς χρησιμοποιούνται σκευάσματα τα οποία όμως δεν έχουν καμία ουσία φαρμάκου. Τέτοιες καλλιέργειες είναι κι αυτές της Δήμητρας Τσακίρη, την οποία βρίσκεις αποκλειστικά στις βιολογικές λαϊκές της Κηφισιάς (Δευτέρα), του Ψυχικού (Τρίτη), της Ηλιουπόλεως (Τετάρτη), του Φαλήρου (Πέμπτη) και της Βούλας (Σάββατο). Αν πρέπει να δοκιμάσεις κάτι από τον πάγκο της Δήμητρας αυτά είναι σίγουρα τα πεπόνια που καλλιεργεί στο Κυβέρι Αργολίδας.

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι πηγαίνεις ο ίδιος για τα ψώνια σου, υπάρχουν κάποια tips για τα φρούτα, όπως τα μοιράζεται μαζί η ομάδα από το Μποστάνι, το μανάβικο που εμπιστεύονται μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Τα κεράσια σταματούν να ωριμάζουν με το κόψιμό τους. Το χρώμα και το κοτσάνι τους θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις την κατάστασή τους.

Τα πεπόνια δε θέλουν ψυγείο μέχρι την κοπή και για να τσεκάρεις το άρωμά τους, πιέζεις ελαφρά το κάτω μέρος. Για το καρπούζι, προτιμάς κάποιο που έχει ομοιόμορφο χρώμα, έχει σκληρό δέρμα και φρέσκο κοτσάνι και είναι βαρύ άρα συνήθως και ζουμερό. Επίσης, σταματά να ωριμάζει μόλις κοπεί. Βάλε στη λίστα σου βερίκοκα Διαμαντοπούλου – Μπεμπέκου. Αν στις κοντούλες δεις κάτι σαν «σκουριά» στη σάρκα τους, είναι δείγμα πίεσης. Για τα μάνγκο Κρήτης, τσέκαρε οσμή και χρώμα. Θέλεις να είναι ελαφρώς μαλακά με καλό κοτσάνι. Οι φράουλες πρέπει να έχουν σφιχτή σάρκα, ζωντανό χρώμα και άρωμα.

Τα σταφύλια διαφέρουν ανά ποικιλία, αλλά θα πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι από την όψη, το χρώμα και το κοτσάνι.  Ο ανανάς, που δεν είναι τοπικό προϊόν, αλλά προτιμάται το καλοκαίρι, πρέπει να έχει φύλλα, στιβαρή σάρκα, χρυσαφί χρώμα και να αναδύει το άρωμα του φρούτου στο κάτω μέρος του. Για τα βασιλικά μαύρα σύκα θα περιμένεις να έρθει ο Αύγουστος.