Alexandros Michailidis / SOOC
ΓΕΥΣΗ

Μία άδεια αθηναϊκή μονοκατοικία μετατρέπεται σε μια φιλόξενη τραπεζαρία

Η Tol Eressea και η Steps φτιάχνουν την πρώτη τραπεζαρία για άτομα που ζουν σε κατάσταση δρόμου στην Αθήνα.

Νέα πνοή δίνεται σε μία άδεια – μέχρι πρότινος – αθηναϊκή μονοκατοικία καθώς μεταμορφώνεται στην πρώτη τραπεζαρία για άτομα που ζουν σε κατάσταση δρόμου. Ο Παναγιώτης Κοκκότης και η Μαρία Αλεξανδροπούλου, μέλη της Mano Aperta, έφτιαξαν την ΑΜΚΕ Tol Eressëa και έκαναν σύμπραξη με τον Τάσο Σμετόπουλο, ιδρυτή της Steps, για την τραπεζαρία.

Το όνομά της σημαίνει Μοναχικό Νησί. Είναι το νησί των εξόριστων που δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στη Γη των Θεών. Σκοπός της Tol Eressëa είναι να στηρίξει ανθρώπους που βιώνουν διακρίσεις και ωθούνται στο περιθώριο. Ένας τόπος συνάντησης, ένα καταφύγιο για όλα τα άτομα που στερούνται ακόμα και τα πιο βασικά. Η ίδρυσή της έρχεται ως απάντηση σε μια ιδέα που παρέμεινε σκέψη για τους δημιουργούς της, για πολύ καιρό. Πώς το φαγητό που προσφέρουν εδώ και χρόνια κουζίνες στον δρόμο, μπορεί να προσφέρεται σε ένα ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον.

Η πρώτη τραπεζαρία για άτομα που ζουν σε κατάσταση δρόμου στην Αθήνα ανοίγει τις πόρτες της το Σάββατο 14/9 και στο “6”, στην οδό Χαρίσσης. Θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Παρασκευής, από τις 17.00 έως τις 21.00 με 100 μερίδες ζεστό και νόστιμο φαγητό. «Σε ένα ασφαλές και περιβάλλον, κάτι τόσο μη αυτονόητο για μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας», όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωσή τους στα social media, θα προσφέρονται τα φανταστικά φαγητά της Mano Aperta, του Saffron Kitchen Project και του Project Armonia.

Σημείο εκκίνησης για τη Mano Aperta ήταν η κατάληψη – προσφυγική δομή 5ο Λύκειο Αθηνών στην οδό Μερλιέ. Όταν εκκενώθηκε το 2019, και με το ξέσπασμα της πανδημίας, μεταφέρθηκαν τελικά στο σημερινό τους στέκι στην Καλλιθέα που αποτελεί πλέον τη βάση τους. Παράλληλα με την οδό Μερλιέ, το 2017 ξεκίνησαν ένα σταθερό υπαίθριο μαγείρεμα κάθε Σάββατο στο λιμάνι του Πειραιά, για τους περίπου 80 με 100 ανθρώπους που κοιμούνται εκεί.

Έναν χρόνο μετά, συνεργάστηκαν με την ομάδα των Steps ξεκινώντας ένα ακόμα μαγείρεμα στη Βαρβάκειο αγορά για περίπου 350 με 450 άτομα. Με την  απομάκρυνση του προσφυγικού από την Αθήνα, η Mano Aperta εστίασε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ανθρώπους που ζούσαν σε κατάσταση δρόμου, ανάμεσά τους και χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Πλέον, κάθε Σαββατοκύριακο μαγειρεύονται 1,100 μερίδες φαγητού για να διανεμηθούν στη συνέχεια στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.

Το Saffron Kitchen Project είναι μία κοινότητα αλληλεγγύης που ανθίζει σε ένα νεοκλασικό στην Κυψέλη. Μαγειρική, μαθήματα γλώσσας, επαγγελματική κατάρτιση και μόδα συνδέονται όλα μαζί για να προσφέρουν σε ευάλωτα άτομα ευκαιρίες ίσες ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης.

«Φαγητό σημαίνει μοίρασμα, επαφή κι αλληλεπίδραση. Η ισότητα γύρω από ένα τραπέζι που θα θέλαμε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Σας καλούμε λοιπόν μέσα από τα social media μας να παρακολουθήσετε πώς μια άδεια μονοκατοικία μετατρέπεται σε μια φιλόξενη τραπεζαρία όπου όλες, όλοι και όλα θα είναι ίσα. Ψάχνουμε επαφές για γλυκά, για ψωμιά, για αναψυκτικά, για εξοπλισμό, οτιδήποτε μπορεί να παρέχει μια τραπεζαρία που φιλοδοξούμε να γίνει τόπος συνάντησης» γράφουν στην ανακοίνωσή τους, καλώντας τον καθένα από εμάς να βοηθήσει με τον τρόπο του.