Ο ΕΟΤ παρουσίασε -με λάθη- τον Οδηγό Michelin για την Αθήνα
Εστιατόρια που έχουν κλείσει ή αλλάξει και προτάσεις - βαθμολογίες σε αξιοθέατα και μουσεία προκαλούν αμφισβήτηση στο περιεχόμενό του.
- 27 ΣΕΠ 2023
Το φυλλάδιο του οδηγού γαστρονομίας Michelin για την Αθήνα παρουσιάστηκε χτες από τον ΕΟΤ σε μία γαστρονομική εκδήλωση στο εστιατόριο DELTA στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.
Η συνεργασία με τον Οδηγό Michelin ήταν μια πρωτοβουλία του ΕΟΤ. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλάνο προβολής της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς μέσω της Michelin και υπεγράφη πριν ένα χρόνο (22/09/22) στο Παρίσι από τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη και τον Διευθυντή Ευρώπης του τμήματος Michelin Experiences Tommy Maussin.
Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα περιλαμβάνει 9 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και προτείνει 18 επιπλέον εστιατόρια, για την ποιότητα των υλικών και την απλή αλλά ξεχωριστή γαστρονομική τους ταυτότητα. Στόχος του οδηγού είναι να αναδείξει τις αυθεντικές γεύσεις της Ελλάδας και το πλούσιο γαστρονομικό προφίλ της Αθήνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της χώρας στους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού.
Την ίδια στιγμή όμως το φυλλάδιο «Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα» παρουσιάστηκε «με λάθη και αμφισβητήσιμο περιεχόμενο», όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Βίκυ Βαμιεδάκη, για το ΝEWS 24/7. Περιλαμβάνει εστιατόρια που έχουν κλείσει ή αλλάξει, ενώ προτείνει και βαθμολογεί αξιοθέατα και μουσεία, δημιουργώντας μια σύγχυση σχετικά με τις επιλογές.
«Ένα από τα εστιατόρια που περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε την Τρίτη και θα μοιραστεί προφανώς σε ξένους τουρίστες, έχει κλείσει ήδη από πέρυσι, ενώ ένα άλλο έχει αλλάξει μετοχική σύνθεση και δεν ανταποκρίνεται το κείμενο του στη σημερινή του λειτουργία. Είναι άξιο απορίας, πως ο Michelin δεν έλεγξε έστω τα βασικά στοιχεία των εστιατορίων που έβαλε στον «Οδηγό της Αθήνας», ή κανείς από τον ΕΟΤ δεν έκανε τον κόπο να επαληθεύσει τα όσα γράφονται μέσα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο Michelin Guide στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τη λίστα του 2023, ποιο είναι το νόημα της έκδοσης αυτού του φυλλαδίου – οδηγού» σημειώνει η δημοσιογράφος του τουριστικού και ταξιδιωτικού ρεπορτάζ.
Η κατηγοριοποίηση γίνεται με ένα, δύο ή τρία αστέρια και προτείνονται ως εξής: Τρία αστέρια για παράδειγμα έχει λάβει η Ακρόπολη και προτείνεται ως «Αξίζει το ταξίδι» (Worth the journey), δύο αστέρια έχει λάβει το Θέατρο του Διονύσου ως «Αξίζει να λοξοδρομήσεις» (Worth a detour) και ένα αστέρι το Ηρώδειο ως «Αξίζει μια επίσκεψη» (Worth a visit). «Αρκετά σημεία δεν έχουν λάβει κανένα αστέρι, όπως το Επιγραφικό Μουσείο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με ό,τι αυτό σημαίνει» αναφέρει το ρεπορτάζ, τονίζοντας ότι «Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα» είναι προφανώς μέρος της συμφωνίας του ΕΟΤ με τον γαλλικό οδηγό, ύψους 458.000 ευρώ, και το περιεχόμενο της δεν έχει ανακοινωθεί.
Σε Δελτίο Τύπου που έστειλε ο ΕΟΤ για τη χτεσινή εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος συντόνισε την πρωτοβουλία τα δυο τελευταία χρόνια, δήλωσε : «Χαίρομαι που η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει φέτος με την επίσημη παρουσίαση του Οδηγού Michelin για την Αθήνα. Πρόκειται για μία εμβληματική συνεργασία του ΕΟΤ με τον πλέον αναγνωρίσιμο διεθνή Οδηγό γαστρονομίας, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό! Με αυτή τη συνεργασία ισχυροποιείται η Ελλάδα καθώς η χώρα μας διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Είμαι πολύ υπερήφανος που κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».