OneMan/Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Ο Γιάννης Μαυρίκης ξέρει τι μπίρα θέλεις να πιεις χωρίς να του το πεις

Η αγάπη του για τις μικροζυθοποιίες πέρασε στην επόμενη γενιά και οι κόρες του έστησαν το Baubo, ένα καφενείο - ζυθοπαντοπωλείο στον Νέο Κόσμο.

Στη δύση της επαγγελματικής του καριέρας, ο Γιάννης Μαυρίκης θέλησε να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη: τις μπίρες. Έτσι, το 2014, αφού εκλέχτηκε Αντιδήμαρχος στον Δήμο Βύρωνα, ανέλαβε το χωριό των παραγωγών, μια πρωτοβουλία που είχε ως στόχο την πώληση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

«Εκεί θέλησα να εντάξω και κάποιες μπίρες, αλλά το 2016 αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα Φεστιβάλ Μπίρας ελεύθερο για όλους, δίνοντας όμως έμφαση στις ελληνικές μικροζυθοποιίες. Από τη μία πλευρά μπήκαν οι μικροζυθοποιίες και από την άλλη οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Στο τέλος, η δυναμική ήταν 80-20 κι αυτό ήταν εντυπωσιακό».

Η ανταπόκριση του κόσμου τον ώθησε να κάνει το επόμενο βήμα και να ιδρύσει μια εταιρεία με κύρια στόχευση την ελληνική craft μπίρα.

Ο Γιάννης Μαυρίκης ξέρει τι μπίρα θέλεις να πιεις πριν από σένα Ο Γιάννης Μαυρίκης συγκεντρώνει στο Baubo 150 διαφορετικές μπίρες

«Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, τότε που ξεκίνησα, υπήρχε ένας κλάδος της οικονομίας που αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς, αξιοποιώντας κυρίως ελληνικές πρώτες ύλες και στον οποίο εμπλέκονταν κυρίως νέοι άνθρωποι. Όλο αυτό ήταν πολύ ωραίο», θυμάται σχεδόν μία δεκαετία από τα πρώτα του βήματα.

Η καθημερινότητά του πλέον είναι να διανύει αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα διευρυμένο πελατολόγιο, να στήνει μενού από street food μέχρι fine dining εστιατόρια και φυσικά να βοηθάει τις δύο κόρες του στο Baubo, το καφενείο – ζυθοπαντοπωλείο που άνοιξαν πριν από μερικούς μήνες στην οδό Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο.

Η αγάπη του Γιάννη Μαυρίκη για τις ελληνικές μικροζυθοποιίες πέρασε στην επόμενη γενιά, η οποία όμως φρόντισε να το εμπλουτίσει με εξαιρετικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, διατηρώντας τη φιλοσοφία «χωρίς μεσάζοντες».

Πέρα από τις 150 διαφορετικές craft μπίρες ελληνικές και ξένες, εδώ απολαμβάνεις τα αναψυκτικά Κρίνος από το Αίγιο, αφεψήματα από την Κρήτη, chips από αληθινή πατάτα χωρίς συντηρητικά από τη Θεσσαλονίκη και μία μεγάλη ποικιλία σε τυριά, παξιμάδια, σάλτσες, ζυμαρικά, μαρμελάδες, μέλι, γλυκά του κουταλιού, όλα μικρής παραγωγής και με ονομασία προέλευσης.

Ο Γιάννης Μαυρίκης ξέρει τι μπίρα θέλεις να πιεις πριν από σένα Είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί για να πιεις τον καφέ σου και να κάνεις τα ψώνια σου, μέχρι αργά το βράδυ για να απολαύσεις την μπίρα σου στα τραπέζια έξω
Είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί για να πιεις τον καφέ σου και να κάνεις τα ψώνια σου, μέχρι αργά το βράδυ για να απολαύσεις την μπίρα σου στα τραπέζια έξω

Το όνομα του ζυθοπαντοπωλείου αποτελεί μία αναφορά στη Βαυβώ, που σύμφωνα με αφηγήσεις ήταν αυτή που προσέφερε στην περιπλανώμενη θεά Δήμητρα, κυκεώνα, ένα ποτό από νερό, κριθάρι και βότανα.

Όταν εκείνη, θλιμμένη καθώς ήταν για την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, αρνήθηκε, η Βαυβώ σήκωσε το φόρεμα της και απροσδόκητα προέβαλε ο Ίακχος, ο οποίος γελούσε μέσα από τη μήτρα της. Η Δήμητρα ξέσπασε σε γέλια και δέχθηκε να πιει τον κυκεώνα, σημείο που επανεκκίνησε τη γονιμότητα της γης.

Ο Γιάννης Μαυρίκης ξέρει τι μπίρα θέλεις να πιεις πριν από σένα Η Ηλιάνα μαζί με την αδερφή της Ξένια έστησαν το καφενείο - ζυθοπαντοπωλείο
Η Ηλιάνα μαζί με την αδερφή της Ξένια έστησαν το καφενείο – ζυθοπαντοπωλείο

Πίσω στο Baubo, ο Γιάννης Μαυρίκης ψυχολογεί τους ανθρώπους και ξέρει τι θέλει να πιει ο καθένας, κι ας είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας όπως και οι craft μπίρες. Η βολιώτικη Molotov, η Θέρως από τη Μικροζυθοποιία Βοιωτίας – Iama Brewery, η Ψυχή του Πάρτι της Midnight Circus και η Ora της Πατραϊκής Ζυθοποιίας, βγήκαν από το ψυγείο, κάνοντάς μας απλώς μερικές ερωτήσεις.

Έπεσε σε όλες μέσα.

««Είμαι εύκολος στο να ενθουσιάζομαι, ειδικά με τις μπίρες», λέει ο Γιάννης Μαυρίκης

«Είμαι εύκολος στο να ενθουσιάζομαι, ειδικά με τις μπίρες. Για να συνεργαστώ με κάποιον θα πρέπει να ξέρω ότι μπορώ να συνεννοηθώ, που αυτό είναι εύκολο γιατί δεν είμαι κανένας στρυφνός άνθρωπος, και να είναι πόσιμη η μπίρα. Ξέρεις, υπάρχουν μπίρες που τις έβαλα στο μαγαζί οριακά και σήμερα έχουν εξελιχθεί. Αυτό είναι το μαγικό, καταλαβαίνεις τις διαφορές, είναι ζωντανό προϊόν σε συνάρτηση με το περιβάλλον», καταλήγει χαμογελώντας.

Συμφωνούμε ότι το μόνο που χρειάζεται από μέρους μας είναι η όρεξη να τις ανακαλύψουμε.