Ο Χρήστος Παλόγλου φτιάχνει αυθεντικά ιταλικά panetonne με τη δική του υπογραφή
- 12 ΔΕΚ 2022
Τα Χριστούγεννα είναι λαχταριστές μυρωδιές και γεύσεις που τις μοιράζεσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ένα γλυκό είναι ικανό να φέρει τη γιορτινή χαρά και ευτυχία, όταν αυτό φτιάχνεται με πολλή αγάπη, μεράκι και τις καλύτερες πρώτες ύλες.
Στη γειτονική Ιταλία, το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γλυκό, το panetonne, στολίζει κάθε τραπέζι την περίοδο των γιορτών. Η φήμη όμως αυτού του αφράτου, συννεφένιου κέικ έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της γενέτειράς του, της Λομβαρδίας, κατακτώντας όλο τον κόσμο.
Μια επιτυχημένη συνταγή δεν μπορεί παρά να ταξιδέψει μακριά και στην περίπτωση του ζαχαροπλάστη Χρήστου Παλόγλου, το panetonne του κατάφερε να αποσπάσει ακόμα και τα εύσημα των Ιταλών δασκάλων.
Η οικογενειακή επιχείρηση μετράει από το 2007 και ο ιδρυτής της, Χρήστος Παλόγλου κατάφερε να φέρει εις πέρας και με επιτυχία ένα τόσο δύσκολο, χρονοβόρο και ακριβό (αν χρησιμοποιείς μόνο τα καλύτερα υλικά) έργο, μπαίνοντας κατευθείαν στα βαθιά. Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια ατελείωτων δοκιμών για να τελειοποιήσει το panetonne του βήμα βήμα μέσα από μια διαδικασία παραγωγής αποκλειστικά στο χέρι.
Η αγάπη της οικογένειας για το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο ιταλικό έδεσμα, απέδωσε καρπούς. Ανοίγοντας το ιδιαίτερης αισθητικής κουτί του Panettone by Paloglou, ανακαλύπτεις μία απαράμιλλη γευστική εμπειρία φρεσκάδας, ζαχαροπλαστικής μαεστρίας και ασυμβίβαστης φροντίδας που χαράσσεται στη μνήμη σου.
Κάθε Panettone by Paloglou μπορεί να διατηρηθεί στο κουτί του για 60 ημέρες (με πιστοποίηση από αναλυτικό εργαστήριο), κάτι που οφείλεται στη ζύμη φυσικής ωρίμασης. Το βρίσκεις σε δύο εκλεκτές συλλεκτικές γεύσεις: Panettone Classico – Panettone by Paloglou με πορτοκάλι και σταφίδες και Panettone Cioccolato – Panettone by Paloglou με σοκολάτα και πορτοκάλι.
Το panettone που φέρει την υπογραφή του Χρήστου Παλόγλου φτιάχνεται με φυσικό προζύμι δύο χρόνων, αλεύρι panettone από μύλους στη Λομβαρδία, βανίλια Μαδαγασκάρης, παραδοσιακό βούτυρο Corman, θυμαρίσιο μέλι από την Αστυπάλαια, ζαχαρωμένους κύβους πορτοκαλιού από την Ιταλία, σταφίδες Κορίνθου σουλτανίνα εμποτισμένες σε κονιάκ και βελγική σοκολάτα. Η Σέβη Παλόγλου είναι υπεύθυνη για την υπέροχη συσκευασία που κλείνει το panettone, αναδεικνύοντάς το σε ένα κομψό δώρο.
Το φυσικό προζύμι κάνει τη διαφορά
Όλα ξεκινούν από το φυσικό προζύμι, το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την απλή μαγιά. Επιβάλλεται πάντα ο έλεγχος της ποιότητάς του, το επίπεδο οξύτητας και η κατάσταση της ωρίμανσης. Η θερμοκρασία είναι επίσης μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για το προζύμι, καθώς πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25°C και 30°C.
Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε αυτά τα επίπεδα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, όχι μόνο στο σωστό βαθμό οξύτητας του τελικού προϊόντος, αλλά και στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των δύο οξυτήτων που παράγονται στη φυσική μαγιά.
Κάθε Panettone by Paloglou είναι μοναδικό, ακριβώς γιατί κάθε ζύμωμα είναι διαφορετικό και χρειάζεται κυρίως αγάπη, φροντίδα και υπομονή. Το προζύμι προσδίδει ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως η ελαφριά οξύτητα και το μοναδικό άρωμα, ενώ αυξάνει τη διάρκεια ζωής του panettone.
Κάθε φορά που μπαίνει προς μια νέα παραγωγή, το ανάπιασμα του προζυμιού ξεκινάει τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν για να συνεχιστεί η διαδικασία σε ειδικά ιταλικά μίξερ και να φιλοξενηθεί το panettone σε θάλαμο (στόφα) που διατηρεί συγκεκριμένη υγρασία και θερμοκρασία και τέλος στα περιστρεφόμενα καρότσια, καθώς απαιτείται αναποδογύρισμα όταν βγει από τον φούρνο.
Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται σε ένα Panettone by Paloglou με υπέροχες κυψελώσεις όταν το κόβεις απλώς με το χέρι, που μοσχοβολάει αρώματα βανίλιας και βουτύρου και που όταν το γεύεσαι, κλείνεις τα μάτια και μεταφέρεσαι σε μια αυθεντική ιταλική, χριστουγεννιάτικη φιέστα.