Οι αθηναϊκοί φούρνοι που ξέρουν και από καλό καφέ
Οι νέοι φούρνοι της πόλης δεν ξεφουρνίζουν μόνο λιχουδιές όπως κρουασάν, πίτες, κέικ και buns, αλλά φροντίζουν και το κομμάτι του καφέ.
- 11 ΟΚΤ 2023
Είναι γεγονός ότι στην Αθήνα βρίσκουμε πια καινούργιους φούρνους με καλό ψωμί. Σίγουρα όχι σε όσες περιοχές θα θέλαμε, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν ξεχωρίσει κάποιες προσπάθειες που διευρύνουν τον χάρτη στην πόλη. Κι αυτές συμπυκνώνουν τον ρομαντισμό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων που βρίσκονται από πίσω. Οι νέοι φούρνοι της πόλης, λοιπόν, που συχνά ορίζονται και ως bakeries, δεδομένου ότι ξεφουρνίζουν αρκετές λιχουδιές όπως κρουασάν, πίτες, κέικ και buns, φροντίζουν και το κομμάτι του καφέ.
Με λιγότερο διαθέσιμο χρόνο, είναι λογικό να επιλέγουμε μέρη που καλύπτουν περισσότερες ανάγκες. Έτσι, όταν αναζητάς καλό ψωμί είναι σχεδόν ανακουφιστικό να ξέρεις ότι θα βρεις μια εξίσου ποιοτική τυρόπιτα, ένα κέικ φτιαγμένο με αληθινές πρώτες ύλες, ένα bun κάρδαμου που θα έβρισκες σε ένα nordic style bakery και φυσικά έναν ποιοτικό καφέ.
Όταν άνοιξε τις πόρτες της το Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι), η Ιάνθη Μιχαλάκη και η Μαρία Αλαφούζου είχαν τη φαντασίωση του ιδανικού πρωινού: καφές και κρουασάν. Κάπως έτσι, συνδύασαν εξαρχής το κομμάτι του αρτοποιείου, φτιάχνοντας αποκλειστικά προζυμένια ψωμιά, με τα φρέσκα βιενουαζερί, δηλαδή καλής ποιότητας σφολιάτα από αληθινό βούτυρο κι έστησαν το πόστο του καφέ με 100% Arabica σε συνεργασία με τη Mr. Bean Coffee Company. Αυτό σημαίνει ότι με μία επίσκεψή σου, μπορείς να προμηθευτείς το ψωμί της εβδομάδας αλλά να φύγεις επίσης με ένα σακουλάκι brownie και cold brew.
Στο Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια) δίνουν σημασία στην πρώτη ύλη και αυτή τους η φιλοσοφία δε σταματάει μόνο στο ψωμί. Αν πάρουμε όμως ως δεδομένο ότι αυτό είναι η βάση όλων, η πραγματική ουσία, τότε αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ το αλεύρι προέρχεται αποκλειστικά από ελληνικά σιτηρά του Πιπίνου Πυρροντζέλλου, μυλωνά πέμπτης γενιάς στην Καρδίτσα, και δεν περιλαμβάνει πρόσθετα. Επίσης, η ζύμωση γίνεται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι, το οποίο χρησιμοποιείται και σε άλλα προϊόντα αρτοποιίας.
Εδώ, λοιπόν, αξίζει να ξεκινήσεις την ημέρα σου για να προμηθευτείς μπαγκέτα, τραγανή και αφράτη ταυτόχρονα, βουτυράτη τυρόπιτα ή σπανακόπιτα με φέτα Ναυπάκτου, παν σουίς με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σταγόνες σοκολάτας και φυσικά το περιζήτητο κέικ με μέλι και λεμόνι. Το πρωινό σου θα κλείσει ευχάριστα μόλις περάσεις και από το πόστο του καφέ, όπου συνεργάζονται με την εταιρεία Kawa.
Το Kick έκανε την εμφάνισή του στην Κυψέλη το 2020 και κέρδισε αμέσως το κοινό του χάρη στον ποιοτικό καφέ AREA51 αλλά και τα σπιτικά σνακς που περιλάμβαναν αρκετές vegan επιλογές. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, ο δραστήριος πολυχώρος που ταίριαξε τις εξόδους μας για brunch με ένα shop in a shop που φιλοξενεί μικρά ανεξάρτητα brands, επεκτάθηκε. Στο Flake (Σποράδων 24, Κυψέλη), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, ζυμώνονται και ψήνονται καθημερινά προζυμένια καρβέλια, φοκάτσια, αλλά και γλυκές λιχουδιές όπως η babka με φιστίκι Αιγίνης. Για τον καφέ μάλλον δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα αφού και σε αυτό το εγχείρημα βρίσκουμε AREA51.
Εμπνευσμένος από το στιλ των βορειοευρωπαϊκών bakeries, ο Μιχάλης Μπίας έστησε το Tsofli (Ευεργέτου Γιαβάση 13Α, Αγία Παρασκευή) έναν χώρο όπου μπορείς να προμηθευτείς θρεπτικό ψωμί, νόστιμα φουρνιστά και μονοποικιλιακό καφέ από την Ονδούρα που καβουρδίζεται στη Θεσσαλονίκη. Το παρασκευαστήριο καταλαμβάνει σημαντικό κομμάτι του χώρου αφού εκεί άλλωστε περνάει και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του ο αρτοποιός.
Η μικρή παραγωγή επισφραγίζει τη φιλοσοφία που θέλει ποιότητα και όχι ποσότητα. Στον εξωτερικό χώρο θα βρεις μεγάλους πάγκους για να κάνεις μια γρήγορη στάση – να απολαύσεις για παράδειγμα το εσπρεσάκι σου με μια φινετσάτη μαντλέν.