Κωνσταντίνος Μπαντούνας
FALL PREVIEW

Οι νέες αφίξεις σε φαγητό και ποτό στην Αθήνα

Το φθινόπωρο μάς βρίσκει σε μία πόλη με καινούργιες προτάσεις για τις εξόδους μας, που δίνουν μία νότα ανανέωσης στη νέα σεζόν.

Ο κόσμος της εστίασης είναι γεμάτος δημιουργικότητα αυτή την περίοδο. Τους μήνες που οι περισσότεροι από εμάς έκαναν διακοπές, κάποιοι οργάνωναν το επόμενο επιχειρηματικό τους βήμα, έβρισκαν τα πατήματά τους με ηρεμία και προετοιμαζόντουσαν για τη νέα σεζόν.

Μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο μετρήσαμε ενδιαφέρουσες αφίξεις – όχι λίγες για τα αθηναϊκά δεδομένα. Και τώρα, έχοντας επιστρέψει για τα καλά στην πόλη, μαθαίνουμε περισσότερα νέα για καινούργια μαγαζιά, που θα φέρουν μία νότα ανανέωσης στις εξόδους μας.

Για κάποια ίσως χρειαστεί να κάνεις μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, ενώ για άλλα – αν είσαι τυχερός – αρκείς να περπατήσεις στη γειτονιά σου.

Ξεκινώντας από την Κυψέλη, που έχει μπει δυναμικά στον χάρτη της διασκέδασης, το καφενείο Αλλιώς άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές Αυγούστου. Ο Κωνσταντίνος Καφέτσης επίλεξε την οδό Κερκύρας, τον ίδιο δρόμο από όπου προμηθεύεσαι την κλασική πάστα αμυγδάλου του Μπόζα και πίνεις εξαιρετικό καφέ στο Williwaw (που έβαλε και την περιοχή στο ραντάρ των coffee lovers).

Στην πολυσύχναστη Φωκίωνος Νέγρη και συγκεκριμένα στον αριθμό 25, η πιτσαρία Lisa Athens αποτελεί την πιο πρόσφατη άφιξη στη γειτονιά και έχει αποκτήσει ήδη φανατικούς θαυμαστές χάρη στο εξαιρετικό ζυμάρι και τις καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες.

Τη Μαρίνα Χρονά τη γνωρίσαμε από το Santo Belto στην Αγία Ζώνης και μέσα στο καλοκαίρι έκανε το επόμενο βήμα στην περιοχή του Μουσείου. Το Ρίνι (Ρεθύμνου 8) βρήκε τη θέση του σε μια ήρεμη γειτονιά, λίγα μέτρα μακριά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, με την υπέροχη αυλή του να είναι ιδανική για τις ζεστές φθινοπωρινές ημέρες. Η κουζίνα είναι νόστιμη, μαμαδίστικη – με το κατσικάκι να κλέβει τις εντυπώσεις και τα χορτοφαγικά λαζάνια με μελιτζάνα να είναι ό,τι χρειάζεσαι για το μεσημεριανό σου διάλειμμα.

Μέσα στο καλοκαίρι είναι η αλήθεια ότι άνοιξαν αρκετά νέα bar τα οποία μας περιμένουν να τα επισκεφτούμε. Πηγαίνοντας προς τα Εξάρχεια, ένα από αυτά είναι η Στέπα, η οποία κούμπωσε άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της Ασκληπιού, ενός δρόμου που τείνει να γίνει η πιο hot πιάτσα του κέντρου.

Για να δημιουργηθεί, ένωσαν τις δυνάμεις τους οι ομάδες του κυψελιώτικου It’s a Βίλατζ και του Λούβρου στην Ερατοσθένους. Industrial χώρος με νόστιμα cocktails από τον Κώστα Χατζή και ένα ωραίο all day menu και bar food menu από τον Αντώνη Μαλίκι.

Στο κέντρο της Αθήνας, τα ζαχαροπλαστεία ανθίζουν. Μετά από μία επιτυχημένη διαδρομή στα βόρεια προάστια με το Pavlov’s Lab, ο ταλαντούχος ζαχαροπλάστης Άλεξ Παβλόβ έκανε την επόμενη κίνηση στο Σύνταγμα. Στο Pavlov Patisserie (Φιλελλήνων 4) θα κάνεις στάση για ολόφρεσκη πάβλοβα, Paris-breast, φίνες τάρτες αλλά και αλμυρά σνακ.

Με το όνομα του The Ziller’s να αποτελεί σίγουρη δύναμη, η επιτυχία είναι δεδομένη για το επόμενο πρότζεκτ του Γιάννη Βλαχογιάννη, που βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από το αθηναϊκό εστιατόριο. Στο The Zillers Pastry Bar τα κλασικά γλυκά συναντούν τα viennoiserrie και τον εκλεκτό καφέ και φυσικά δεν θα λείπουν οι πιο γλυκές γαστρονομικές προτάσεις.

Με την υπογραφή του αθηναϊκού εστιατορίου ανοίγει το The Ziller's Pastry Bar / Μιχάλης Τσίτας
Με την υπογραφή του αθηναϊκού εστιατορίου ανοίγει το The Ziller’s Pastry Bar

Μένουμε στα πέριξ του Συντάγματος, αλλά αυτή τη φορά για ένα δροσιστικό spritz, με Θαmαί (Λέκκα 19) να βγάζει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο. Σε ένα νεοκλασικό κτίριο, Άστιγγος και Ερμού γωνία, το Makris Athens της Domes Resorts θα προσφέρει μία fine dining εμπειρία. Στην κουζίνα, ο chef Patron Πέτρος Δήμας παρουσιάζει δύο degustation μενού με στόχο να δημιουργήσει αναπάντεχους συνδυασμούς και αρμονικές αντιθέσεις.

Μετά από τρεις μήνες εκτός έδρας, το Nolan (Βουλής 31-33) επιστρέφει στη βάση του στις αρχές του Οκτώβρη. Το αθηναϊκό εστιατόριο που είχε μεταφερθεί στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο του Φιλιππή στη Μύκονο, θα είναι σύντομα έτοιμο να υποδεχτεί τους θαμώνες του στο κέντρο της πόλης.

Η Cookoovaya επιστρέφει στον ανανεωμένο, γεμάτο φως, χώρο της.

Με ανανεωμένο χώρο επιστρέφει η Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α) στη γνώριμη θέση της. Τίποτα περιττό, τίποτα επιτηδευμένο, με μαγειρική με σοφία, συναίσθημα, πιάτα δωρικά με μνήμη και σεβασμό. Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς καινοτομεί όσο και όπου χρειάζεται χωρίς να αλλοιώνει την πρώτη ύλη, αλλά να την αναδεικνύει.

Μεταφερόμαστε στο Παγκράτι όπου συμβαίνουν πολλά αυτό το διάστημα, μεταξύ άλλων και η αναμονή για το opening του Ex Machina (Εμπεδοκλέους 34) που είναι και το πρώτο προσωπικό εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά.

Μέχρι τότε, στο ΣουΣού (Ευτυχίδου 24) στην Ερατοσθένους, βρίσκεις τραπεζάκια στον πεζόδρομο, cocktail και socializing. Πίσω από το bar βρίσκεται ο Σπύρος Κατσίμπας (Ροζ Πάνθηρας), ο τραγουδιστής Κώστας Γκλάβας και ο Χάρης Κοντογιάννης (Upupa Epops).

Ο χώρος έχει ωραίες λεπτομέρειες που σου τραβάνε το μάτι όπως ο κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος, ο οποίος έχει μετατραπεί σε Kiss spot, ή το μήνυμα «Come for gossip, stay for drinks» στην neon επιγραφή. Τα cocktails κυμαίνονται σε κλασικές γραμμές.

Μένουμε στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στην πλατεία του Προφήτη Ηλία, όπου εδώ και λίγες μέρες άνοιξε το Link (Ευφράνορος 35) για να συμπληρώσει το παζλ της όμορφη πιάτσας όπου βρίσκουμε επίσης τα Monsieur Cannibale, Rabbit Punch αλλά και τα πιο πρόσφατα Π=3.14 και το RAW Street Burger.

Στην περιοχή συναντάς και τη Φouska (Αμύντα 13) ένα street bar που συνδυάζει cocktails με bar food και βρίσκεται σχεδόν δίπλα από τα Άκρα των Γιάννη Λουκάκη και Σπύρο Πεδιαδιτάκη.

Από τις νέες αφίξεις ξεχωρίζει το Felicita (Μεγάλου  Βασιλείου 40), το οποίο κατάφερε να φέρει ιταλικό αέρα και να μας βγάλει εκτός κέντρου για negroni. Όμορφη ατμόσφαιρα, ποιοτικά ποτά και κρασιά και νόστιμο φαγητό πίσω από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Στα πέριξ, εκεί όπου στεγάζεται η αντιπροσωπεία της Harley-Davidson Athens επί της Πειραιώς, μπορείς να κάνεις ένα pit-stop στο Ride Athens για ζουμερό burger και παγωμένη μπύρα. Ένα ακόμα νέο μαγαζί που άνοιξε μέσα στον Αύγουστο είναι το k2 pizza bar (Κυδαντινών 36) στα Άνω Πετράλωνα, σερβίροντας πίτσα και cocktails.

Νέα ιδιοκτησία για ένα μαγαζί, σημαίνει νέα εποχή, νέα νιότη. Έτσι το βιώνει και το Beauty Κilled the Βeast (Παραμυθιάς 14, Κεραμεικός) το οποίο όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες το αναλαμβάνουν τα αδέρφια Στρατή, Μύρωνας (ναι ο γνωστός) και Γιάννης, ο Φοίβος Τσαγκρίδης και ο Παναγιώτης Ζαχαράς. Πολλές αλλαγές δεν έχουν γίνει για την ώρα. Ως bar manager όμως θα βρίσκουμε τον Χρήστο Πίσκοπο, τον οποίο αγαπήσαμε και μάθαμε στο Speakeasy Athens και στο 34 Athens μαζί με τον Πέτρο Μυτιληναίο.

Ένα άλλο μπαράκι που αξίζει να προσθέσεις στη λίστα σου είναι το Σουαρέ (Δερβενακίων 14, Δάφνη) απέναντι σχεδόν από τα ΤΕΦΑΑ συνδυάζει τέλεια τη φοιτητική αύρα που έχει ένα μαγαζί που βρίσκεται κοντά στη σχολή, με τη μοντέρνα φιλοσοφία όλων των συνοικιακών bar της Αττικής. Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το Sally and Joe (Φαραντάτων 58, Γουδί) το οποίο αποτελεί την πιο φρέσκια άφιξη στην πλατεία του Αγίου Θωμά.

Με θέα από ψηλά

Αγαπάμε τις ταράτσες της πόλης και οι πρόσφατες αφίξεις επιβεβαιώνουν πώς δεν είναι μόνο οι τουρίστες που απολαμβάνουν να βλέπουν την Αθήνα από ψηλά.

Το Ostomachion (Κολοκοτρώνη 61, Αθήνα) άνοιξε πρόσφατα στο roof garden του Mosaikon, του πρώτου glostel της Αθήνας. Τα cocktails έχει επιμεληθεί η Πόπη Σεβαστού από το Nolanverse και αυτό αποτελεί εγγύηση, αφού η ίδια λατρεύει τα twisted classics και εδώ τα παρουσιάζει ακόμα πιο ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα.

Αν τώρα αναρωτιέσαι τι σημαίνει το όνομά του, μάθε ότι είναι η μάχη των οστών, ένα διάσημο παιχνίδι της αρχαιότητας όπου έφτιαχναν γεωμετρικά σχήματα.

Στον 10ο όροφο του Radisson Blu Park, το 10 Urban Roof (Λ. Αλεξάνδρας 10) εγκαινίασε πρόσφατα τον ανανεωμένο χώρο του. Μία «ιπτάμενη» τροπική όαση με κοσμοπολίτικα cocktails από τον ταλαντούχο Δημήτρη Παπαϊωάννου και γαστρονομικές γεύσεις που υπογράφει ο διακεκριμένος σεφ, Ερβέ Προνζάτο. Κι όλα αυτά με την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και το Πεδίο του Άρεως σε πρώτο πλάνο.

Εκπληκτική θέα προσφέρει και το Deos (Λουίζης Ριανκούρ 64, Πύργος Απόλλων, Αμπελόκηποι), καθώς στεγάζεται σε ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης. Απλώνεται σε δύο επίπεδα, με το πρώτο να είναι περιμετρικά ανοιχτό και προστατευμένο από πάνω.

Το δεύτερο επίπεδο φιλοξενεί ένα υπέροχο μπαρ από τη μία και μια φανταστική πισίνα από την άλλη. Πάνω μόνο ο ουρανός της Αττικής. Πίσω από το μενού του dinner restaurant, βρίσκεται o executive chef Γιάννης Στανίτσας, ενώ στα cocktails ο bar manager, Λάμπρος Λιόνας.

Τι παίζει στα βόρεια;

Τα βόρεια προάστια μπαίνουν με τη σειρά τους στο παιχνίδι. Στο Μαρούσι, όχι πολύ μακριά από τον σταθμό του τρένου, ο Δημήτρης Βάτης, γνωστός ως The Cookie Dude, έκανε το επόμενο επαγγελματικό του βήμα με τον φίλο του Jamie Βαζάκα.

Η παραγωγή είναι μικρή και περιλαμβάνει – για την ώρα – chocolate chip με διπλή σοκολάτα, choc choc με λευκή, μαύρη και γάλακτος, red velvet με βανίλια και δύο διαφορετικές σοκολάτες, soft double brownie cookies – με λιγότερο αλεύρι στη ζύμη και μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο – και μία vegan συνταγή με βρώμη, σταφίδες και μαύρη σοκολάτα.

Κινούμαστε λίγο πιο βόρεια, και συγκεκριμένα στη Δροσιά όπου άνοιξε το Etsi Bar (Λεωφ. Δροσιάς Σταματάς 5, Δροσιά) το οποίο είναι μικρό, χαριτωμένο και πολύ ζεστό με ρετρό αντικείμενα να σε κάνουν να νοσταλγείς. Είναι σίγουρο ότι στα πρώτα κρύα θα γίνει το στέκι σου.

Προσεχώς στην Αθήνα

Ο Άγγελου Βάκρινος και Δημήτρης Τσάλας από το Godmama’s Yard στο Περιστέρι ετοιμάζουν το νέο τους εγχείρημα στην πλατεία Καρύτση.

Στις νέες αφίξεις που δεν έχουν ανοίξει τις πόρτες τους ακόμα, περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες -δηλαδή είναι σχεδόν έτοιμο, το Bless me father (Πλατεία Καρύτση 2, Αθήνα). Θα βρίσκεται εκεί που ήταν το Saint George πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και είναι το νέο εγχείρημα του Άγγελου Βάκρινου και του Δημήτρη Τσάλα από το Godmama’s Yard στο Περιστέρι. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα φέρει ξανά τον κόσμο στην πλατεία Καρύτση.

Βαρύ design, ψηλοί καναπέδες και επιβλητική μπάρα που θα σε κάνει να το ερωτευτείς με την πρώτη ματιά. Θα είναι ανοιχτό από το πρωί με 6 επιλογές πρωινού, ενώ το βράδυ θα έχει ηλεκτρονική μουσική που θα ανεβάζει τη διάθεση. Πίσω από τα cocktails βρίσκουμε τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο, ενώ στο bar food τον Ασημάκη Χανιώτη, δύο ονόματα που αποτελούν εγγύηση.

Μένουμε στην πλατεία Καρύτση, καθώς αναμένουμε μία ακόμα άφιξη. Εντυπωσιακό σε εμφάνιση και μέγεθος θα είναι το Giardino di Gati -μία spritzeria- κήπος των εστιατορίων Vittoria Gati και Gloria Gati.

Το όνομα του Πάνου Ιωαννίδη ακούγεται στη νέα εποχή του Coyoacan στο Θησείο, με τον σεφ να παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό concept από αυτό που μας σύστησε στο Ovio, που θα βασίζεται στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη αναμένεται να ανοίξει το Gallina Αthens του Φίλιππου Τσαγκρίδη, το οποίο θα δώσει έμφαση στο κρασί, σε έναν χώρο όπου η τέχνη φαίνεται πως θα έχει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ένα βήμα διαφορετικό από το fine dining ετοιμάζεται να κάνει ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης με το Ortsag. Θα το βρείτε στην ίδια γειτονιά με το CTC, αλλά το concept του θα κινείται στη λογική του street food.

Γιώργος Μελισσάρης, Γιάννης Μωράκης, Thomas Grubac και Πάνος Πολίτης συνεργάζονται σε ένα κοινό γαστρονομικό εγχείρημα, με τον Μιχάλη Νουρλόγλου να αναλαμβάνει το μενού. Το Ox θα είναι μία μοντέρνα ψησταριά ως προς τη διακόσμηση, το ύφος και την παρουσίαση του φαγητού που θα βάζει όμως την ελληνική κουζίνα στο επίκεντρο. Παραδοσιακές συνταγές, τοπικοί παραγωγοί και κρέας με ονομασία προέλευσης αποτελούν τα βασικά συστατικά. Η λίστα των κρασιών θα δίνει μεγάλη έμφαση στον εγχώριο αμπελώνα αλλά δεν θα είναι αμιγώς ελληνική, καθώς θα περιλαμβάνει και ξένες ετικέτες. Το Ox αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του Οκτωβρίου.

Οι αφίξεις δε σταματούν εδώ. Περιμένουμε τουλάχιστον δύο ακόμα, σε Εξάρχεια και Κυψέλη (κοντά στην πιάτσα που πάει να δημιουργήσει το καφενείο Αλλιώς). Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε περισσότερα, οπότε μείνετε συντονισμένοι για να μάθετε πρώτοι περισσότερες λεπτομέρειες.