iStock
ΓΕΥΣΗ

Όσα θα φάμε φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα

43 προτάσεις για τους πιο καυτούς μήνες στην πόλη, για όσα τρώμε στο όρθιο, σε πεζοδρόμια, σε αυλές και δίπλα στη θάλασσα.

Μας αρέσουν πολύ τα εστιατόρια και σίγουρα μετράμε αρκετά αξιόλογα στην Αθήνα. Τώρα το καλοκαίρι όμως, η εποχή επιτάσσει ανέμελες εξόδους, φαγητό στο όρθιο, cocktails στο χέρι σε κάποιο πεζοδρόμιο, βόλτες στα δροσερά μέρη της πόλης και φυσικά θάλασσα.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε όλα όσα τρώμε στην Αθήνα το καλοκαίρι έξω στους δρόμους, εκεί που συμβαίνουν πάντα τα καλύτερα.

Μικρές μπουκιές

Τα κρητικά καλούδια του Α λα γκρεκ / Φωτογραφία: Α λα γκρεκ

Καφέ και banana bread στο Third Place
Στο café – concept shop της οδού Απόλλωνος βρίσκεις εξαιρετικό καφέ από Βραζιλία, Κόστα Ρίκα αναερόβιας ζύμωσης και έναν exceptional dula coffee από Αιθιοπία. Φροντίζουν να έχουν πάντα τα πιο φρέσκα και νόστιμα σνακ και το banana bread δεν αποτελεί εξαίρεση.

Χειροποίητες πίτες στο Harry’s Kitchen
Θα πας νωρίς το πρωί για να αποζημιωθείς με τη μεγάλη ποικιλία: τυρόπιτα, κοτόπιτα, κασέροπιτα, πίτα με φρουτάλια Άνδρου – όλες χειροποίητες και πεντανόστιμες.

Κρητικά καλούδια στο Α λα γκρεκ
Παρθενοπιτάκια (δηλαδή αφράτα πιτάκια με τυρί), καλιτσούνια, ξεροτήγανα, σταφιδωτά, πατούδα (μισοφέγγαρο γεμιστό με καρύδι, μέλι και αμύγδαλο), ανεβατά κουλούρια και κουμπανάκια δείχνουν τον γαστρονομικό πλούτο της Κρήτης.

Banh mi στο Dao Vietnamese Street Food
Αυτό το σάντουιτς είναι μια συγχώνευση της βιετναμέζικης και της γαλλικής κουζίνας που ξεκίνησε από τη Σαϊγκόν τη δεκαετία του 1950. Πατέ και μαγιονέζα και συνέχεια μία σειρά υλικών, από κρέας (συνήθως χοιρινό, κοτόπουλο ή/και αλλαντικά) με πικάντικα και τραγανά καρότα τουρσί, φέτες φρέσκου αγγουριού, τσίλι και μια χούφτα κόλιανδρο απαρτίζουν συνήθως το σάντουιτς. Στο Dao οι μπαγκέτες είναι χειροποίητες βάσει της βιετναμέζικης συνταγές και γεμίζονται με φρέσκα λαχανικά, σπιτική μαγιονέζα και σάλτσα ντομάτας καθώς και κρέας που μαγειρεύεται αφού έχει μαριναριστεί προηγουμένως.

Empanadas στο La Linda
Οι empanadas έχουν ξεχωριστή θέση στη δική τους βιτρίνα, κι εδώ ψήνονται στον φούρνο και προσφέρονται σε τρεις εκδοχές: Caprese (ντομάτα – μοτσαρέλα), με μοσχαρίσιο κρέας και ελιές και μία ακόμα με την ίδια γέμιση αλλά τσιμπημένη με καυτερή πιπεριά.

Yam Woon Sen στο Tuk Tuk
Με αυτή την ονομασία βρίσκεις το συγκεκριμένο πιάτο στον κατάλογο αλλά αρκεί να θυμάσαι πως πρόκειται για τη σαλάτα με διάφανα νουντλς φασολιού, χοιρινό και γαρίδες, τσίλι, κόλιανδρο, κρεμμύδι, φιστίκι και σάλτσα λάιμ με fish sauce. Έχει την τέλεια ισορροπία σε οξύτητα και δροσιά και το τσίλι δίνει το καυτερό στοιχείο που χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις.

Όσα αγαπάμε ήδη

Το σάντουιτς με πορκέτα του Caprus / Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Kitschen Fried Chicken στο Kitschen
Το τηγανητό κοτόπουλο με την κρεμώδη σος αβοκάντο είναι ο ορισμός του comfort food στο αγαπημένο Kitschen του Πειραιά. Τρώγεται στην μπάρα και σηκώνει σίγουρα ένα από τα φανταστικά cocktails που φτιάχνουν εδώ.

Σάντουιτς με πορκέτα στο Caprus
Ο σεφ γεμίζει την πανσέτα με θυμάρι, δεντρολίβανο, σκόρδο, λάιμ, μουστάρδα και αρκετή παρμεζάνα και την ψήνει για 3 με 4 ώρες. Εδώ συνοδεύεις την πορκέτα σου με ένα ποτήρι κρασί χαμηλής παρέμβασης από τον ελληνικό αμπελώνα.

Tacos al pastor στο Poncho Tacos
Σε αυτή τη μικρή τακερία όλα φτιάχνονται στο χέρι – από τις τορτίγιες που θα τυλίξουν τα νόστιμα tacos μέχρι τις γεμίσεις, όπως το χοιρινό κρέας που μαρινάρεται σε παραδοσιακά μπαχαρικά. Το κλασικό tacos al pastor περιλαμβάνει χοιρινό που παραπέμπει σε γύρο, ανανά, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο.

Cheeseburger στο Guerilla Chef Burgers
Single και double cheeseburger, δηλαδή μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας, american cheese, αφράτο μπριός, κέτσαπ και μαγιονέζα είναι τα συστατικά που χρειάζονται για να δώσουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Χοιρινό καλαμάκι στον Καυτερό
Σε αυτή την ήσυχη γειτονιά στο Κάτω Χαλάνδρι, θα φας μια μερίδα με καλαμάκια, πίτες, ντομάτες, κρεμμύδια και φυσικά την καυτερή σάλτσα με τη μυστική συνταγή, που δεν μπορεί να λείπει από πουθενά.

Σουβλάκι στον Λευτέρη τον Πολίτη
Κεμπάπ σε μαλακή πίτα με κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα και καυτερή πάπρικα, στο πιο σουρεάλ σκηνικό της πόλης στην Ομόνοια.

Γύρο στον Αχιλλέα
Φτιάχνεται καθημερινά από το 1987, με κομμάτια κρέατος που έχουν επιλεχθεί με προσοχή και έχουν μαριναριστεί με μια μυστική συνταγή. Τον απολαμβάνεις σε μία ξεροψημένη πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι, ντομάτα και τζατζίκι.

(οικονομική) Margarita στο Le Pizze di San Gennaro
Στο μενού βρίσκεις δώδεκα διαφορετικές πίτσες, αλλά η κλασική Μαργαρίτα δείχνει πώς η απλότητα μπορεί να αναδείξει την πρώτη ύλη. Φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας, όπως και κάθε πίτσα του Μιλανέζου Marco Zenaboni και τρώγεται αμέσως μόλις ξεφουρνιστεί. Επίσης, κοστίζει 8 ευρώ.

Φάε τα φρούτα σου

Το καρπούζι, ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων / Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Δροσεροί χυμοί και νόστιμα φρούτα στο 4 Seasons Bio Organic Market
Εδώ διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων κατά τη μεταφορά τους με τις κατάλληλες υποδομές και τις εξαιρετικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει. Το ζητούμενο άλλωστε δεν είναι να φτάσει ένα φρούτο μόνο σε καλή κατάσταση αλλά να είναι κομμένο την κατάλληλη στιγμή, ούτε πολύ άγουρο ούτε πολύ ώριμο. Όλες οι βιταμίνες που χρειάζεσαι σε ένα δροσερό κατάστημα.

Βιολογικά φρούτα στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης
Κάθε Τετάρτη συναντιούνται παραγωγοί και καταναλωτές, οι πρώτοι για να φέρουν φρούτα και λαχανικά βιολογικής ή φυσικής καλλιέργειας και οι δεύτεροι για να βρουν τα καλύτερα προϊόντα κατευθείαν από την πηγή.

Για φρούτα και socialising στο Μποστάνι
Είναι το μανάβικο που εμπιστεύονται τα πιο επιδραστικά αθηναϊκά εστιατόρια και όχι άδικα. Δε βρίσκεις μόνο εκλεκτά φρούτα, λαχανικά και βραστερά φασόλια, αλλά μαθαίνεις επίσης πώς να αξιοποιείς όσα αγοράζεις. Και πάντα βλέπεις κάποιον γνωστό για να ανταλλάξετε τα νέα σας.

Μερικά νέα που αξίζει να τσεκάρεις

Σε ένα μανάβικο στην Κυψέλη για σπιτικά ντολμαδάκια και συνταγές μαγειρικής / Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Chicken Waffles στο Feelin’ Good
Χρωστάμε τη δημιουργία του στα jazz bars και το Χάρλεμ. Ταιριάζει ιδανικά με long drinks, ανθρακωμένα ποτά και φυσαλίδες γενικότερα.

Pork Belly Bao Burger στο Hurry up
«Μία πεντανόστιμη γκουρμεδοβρωμιά, που κάθε μπουκιά με κλειστά μάτια σου θυμίζει γεύσης καντίνας και μόλις τα ανοίγεις καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στο Κουκάκι και όχι έξω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας», γράφει ο Δημήτρης Κουπριτζιώτης, bar editor.

Τυλιχτά στο Ευλόγησον
Τυλιχτό με μπιφτέκι αγριογούρουνου, τυλιχτό με μοσχάρι το οποίο ψήνεται ψιλοκομμένο σε λαρδί, και τα κλασικά τυλιχτά με καλαμάκι κοτόπουλο και με καλαμάκι χοιρινό. Αυτές είναι οι επιλογές και κανένα τους δεν έχει πατάτες. Οι πατάτες είναι μόνο για συνοδευτικό και όχι για συστατικό στο σουβλάκι, και έρχονται με μια νόστιμη κόκκινη σάλτσα και ανθότυρο.

Σάντουιτς στο Ateno Cook & Deli
Εκλεκτά αλλαντικά με την υπογραφή των αδερφών Λιάκου, τυριά από όλη την Ελλάδα και μυρωδάτα ψωμιά – τύπου ζεστή λαδένια – είναι όσα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το τέλειο σάντουιτς.

Καλαμάκι κοτόπουλο στην Κάψα
Με την υπογραφή του σεφ Χριστόφορου Πέσκια και μια νόστιμη σος curry που δίνει άλλο νόημα στο κοτόπουλο.

Ντολμαδάκια στο the ΓΚΑΡΝΤΕΝ
Εκτός από φρούτα, λαχανικά και επιλεγμένα προϊόντα μικρών παραγωγών, σε αυτό το μανάβικο βρίσκεις (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα) φανταστικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, τα οποία φτιάχνει η κυρία Βαρβάρα από τις Κρηνίδες Καβάλας.

Lobster Roll στο Libertine Drinkery 
Ο αστακός σε δύο σχολές: Από τη μία Lobster Roll Maine Style με σος μαγιονέζας, lime, αλάτι γαρίδας (από το κέλυφος) και σέλερι και από την άλλη, Lobster Roll Connecticut Style με τον αστακό να είναι βουτυρωμένος και ζεστός και να συνοδεύεται με λίγο lime και ψιλοκομμένο iceberg.

Τα νέα καλύτερα burgers

Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας ενώνουν ξανά τις δυνάμεις και δημιουργούν burgers που σίγουρα θα αγαπηθούν / Φωτογραφία: Four Hands

Hanky Panky
Το μενού είναι συμπυκνωμένο με επτά γνώριμους σε όλους μας κωδικούς με επιλογές που ξεκινούν από το κλασικό cheeseburger (7,50 ευρώ) και γίνονται πιο πληθωρικές, μέχρι τηγανητό κοτόπουλο, πατάτες και hot dog. Μπορεί όλη η δουλειά πίσω από το φαγητό να είναι υψηλού επιπέδου – όλες οι παρασκευές γίνονται στην κουζίνα, χρησιμοποιούν γάρο από μοσχάρι αντί αλατιού, κάνουν ζυμώσεις κτλ – αλλά ο σεφ Γρηγόρης Κίκης θέλει να παραμείνει ένα φαγητό οικείο, νόστιμο και πάνω από όλα ανεπιτήδευτο. «Το όνομα παραπέμπει σε αυτή τη σχέση που έχουμε με το φαγητό. Το πιάνουμε με τα χέρια μας, το γευόμαστε, λερωνόμαστε».

Nob.
Η κουζίνα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μαγαζιού, καθώς το ζητούμενο είναι να γίνονται όλα εδώ: από το αφράτο potato bun μέχρι τις υπόλοιπες συνταγές. Δεν λείπει προφανώς το κλασικό cheeseburger, η ναυαρχίδα όλων. Έχουν προσθέσει όμως και ένα διπλό 100% wagyu μπιφτέκι 160 γραμμαρίων, παλαιωμένο τσένταρ, iceberg, αγγούρι τουρσί και μαγιονέζα τρούφας. Είναι τόσο πληθωρικό όσο το φαντάζεσαι.

Four Hands
Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας ένωσαν τις δυνάμεις τους ξανά, αυτή τη φορά για ένα πρότζεκτ χαλαρό, ανεπιτήδευτο και προσιτό σε όλους. Στο Four Hands, πρωταγωνιστής είναι το burger, όπως ακριβώς το έχει φανταστεί το μαγειρικό δίδυμο.

Τα γλυκά που αξίζουν τώρα

Στο Moden τα ζυμάρια θέλουν τον χρόνο τους / Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Ψωμένια στο Foyer Espresso Bar 
Φίνα maritozzi για να συνοδεύσεις τον καφέ σου. Η αφράτη σαντιγί συνδυάζεται συνήθως με μαρμελάδα φράουλα, μια εκδοχή που ταιριάζει τέλεια στην εποχή.

Cannoli στο Le Greche
Θα είναι σαν να βρίσκεσαι στη Σικελία, απ’ όπου είναι και ο τόπος καταγωγής του γλυκού. Τα βρίσκεις με τυρί κρέμα και εκλεκτά φιστίκια από το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.

Ρολό κανέλας με κρέμα στο Moden
Ο Παύλος Τσιολέκας αναγνωρίζει τη σημασία των καλών πρώτων υλών και το καταλαβαίνεις στην πρώτη μπουκιά. Ρολά κανέλας με κρέμα γιατί δε φεύγουν ποτέ από τη μόδα. Κι εδώ είναι πετυχημένα.

Αέρινα κρουασάν στα Άκρα
Πίτες με χειροποίητο φύλλο, νόστιμα κέικ, ρολά κανέλας, αλλά και με μπαχαρικά και κακάο, φίνα γλυκά και φυσικά αέρινα κρουασάν που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης. Περνάς μία βόλτα, παίρνεις το πακέτο σου και συνεχίζεις.

Μερικά ακόμα κρουασάν στο Neropistolo
Πίσω από το νέο bakery του Συντάγματος βρίσκονται οι Kamel Saci και Γεωργιάννα Φοντριέ, οι οποίοι προσφέρουν ψωμί αργής ωρίμανσης, σάντουιτς και κρουασάν. Στάσου λίγο περισσότερο στο τελευταίο, αφού είναι τραγανό, αφράτο και μπορείς να δοκιμάσεις είτε βουτύρου είτε με σοκολάτα.

Τα παγωτά που πρέπει να φας

Στον Άραξο στα Εξάρχεια θα φας παγωτό αγριοκέρασο / Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Σορμπέ φράουλα στο Django
Φτιάχνεται μόνο με καλοδιαλεγμένες φράουλες, ζάχαρη και χυμό λεμόνι. Αν δεν το προτιμήσεις σκέτο, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να το συνδυάσεις με παγωτό γιαούρτι.

Κασάτο στο Epik
Γερές δόσεις νοσταλγίας με παγωτό βανίλια και σοκολάτα, μαυροκέρασο και φυστίκι Αιγίνης που τρώγεται όσο δροσίζεται στο συντριβάνι στην πλατεία Μαβίλη.

Με γιαούρτι στον Άραξο
Αρχικά μπορείς να φας γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή με μέλι και καρύδια. Είναι όμως και αυτό που θα γίνει παγωτό αγριοκέρασο – ένα από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει.

Με μπισκοτένια βάση στο Dolce Far Niente
Παγωτό και τουλούμπες. Να μια σύμπραξη που δεν περιμέναμε να ακούσουμε και έναν συνδυασμός που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν επειγόντως. Το μικρό παγωτατζίδικο Dolce Far Niente στο Κουκάκι ενώνει τις δυνάμεις του με το Tulumbaki, ένα παρασκευαστήριο στην Καλλιθέα που ειδικεύεται φυσικά στις τουλούμπες και το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε παρά να είναι καταπληκτικό. Σκέψου τις αγαπημένες σου γεύσεις παγωτού και ένα τραγανό τουλουμπάκι στην κορυφή.

Mochi στο Wok Shop
Εμπνευσμένα από την εκφραστική street κουλτούρα της Ιαπωνίας, τα Wowchi Mochi σπάνε τη μονοτονία, προσφέροντας στην Αθήνα μια μεγάλη γκάμα από δροσιστικούς συνδυασμούς. Βανίλια, μαύρη σοκολάτα, φουντούκι και μάνγκο είναι μερικές από τις γεύσεις των mochi που βρίσκεις σε funky συσκευασίες στο Wok Shop αλλά και ενημερωμένα super markets για να πάρεις στο σπίτι σου.

Κάτι για την μπίρα και μετά το ξενύχτι

Κλασική στάση στο Johnie για όσους επιστρέφουν στο σπίτι τα ξημερώματα / Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Handcrafted μπύρες και σνακ στο Blame the Sun
Σε αυτό το taproom με την καλιφορνέζικη διάθεση, το άνετο πεζοδρόμιο γεμίζει με κόσμο που έρχεται για να πιει handcrafted μπίρες, να τσιμπολογήσει premium snacks και να ακούσει punk rock μουσική.

Hot Dog στο Johnie
Κλασική στάση για όσους επιστρέφουν στο σπίτι τα ξημερώματα και θέλουν να κλείσουν την έξοδό τους με το κλασικό «βρώμικο». Η εξυπηρέτηση γίνεται με γρήγορους ρυθμούς και το μενού για το hot dog περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά είδη λουκάνικων (Φρανκφούρτης, ψητό-χωριάτικο, βραστό κοτόπουλο και λευκό Bratwurst) και αρκετά toppings για να διαλέξεις.

Θα είναι σαν να είσαι διακοπές

Η νέα άφιξη στα Αστέρια Γλυφάδας αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά bungalows των Αστεριών / Φωτογραφία: Bungalow 7

Στον Πελεκάνο στον Κεραμεικό για αυθεντικές γεύσεις Τήνου
Στον Πελεκάνο, το καινούργιο ουζερί που άνοιξε στον όμορφο πεζόδρομο της Σφακτηρίας τρως γόπες σαβόρο, γαυροκεφτέδες και φρέσκα καλαμαράκια. Γέννημα θρέμμα Τηνιακός, ο Νικόλας Κοκολάκης μεγάλωσε μέσα σε οικογένεια ψαράδων. Ορμώμενος από τη ζωή στο νησί, με τη γνώση της φρέσκιας πρώτης ύλης και τις παραδοσιακές συνταγές των τηνιακών σπιτιών που πέρασαν αργότερα στα καφενεία και τα ουζερί, έστησε μαζί με τη μαγείρισσα Βιβή Λαμπροπούλου, ένα ανεπιτήδευτο μαγαζί για όλους.

Νόστιμα πιάτα και δροσιά στον Νέο Κόσμο
Η αυλή του ΦΙΤΑ παραμένει μία από τις πιο δροσερές στην Αθήνα, για να περάσεις τα ήσυχα βράδια της εβδομάδας αλλά και να δώσεις ραντεβού τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου που δε σε βρήκαν σε κάποια παραλία. Ο Δημήτρης Δημητριάδης μαγειρεύει αποκλειστικά με εποχικές, φρέσκες ύλες, πιάτα νόστιμα, δίνοντας έμφαση στις κατσαρόλες αλλά και τα ζυμώματα, αφού το ψωμί αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τον ίδιο.

Στο Bungalow 7 για cocktails με ελαιόλαδο και κατσικίσιο τυρί
Η νέα άφιξη στα Αστέρια Γλυφάδας, το εστιατόριο Bungalow 7 αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά bungalows των Αστεριών τα οποία αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τα γνωστά gatherings κατά τη χρυσή εποχή του θρυλικού θέρετρου. Όπως εκείνα έτσι κι αυτό, βρίσκεται πάνω στο κύμα και προσφέρει κάθε ώρα της ημέρας μαγευτική θέα, μεσογειακές γεύσεις, sushi και πολύ ενδιαφέροντα cocktails.

Στον αγαπημένο κήπο της πόλης για χαλαρά μεσημέρια και βράδια
Ο κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών παραμένει μία μοναδική μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας, με ζωντανό ακόμα τον φοίνικα που φύτεψε η Αμαλία. Με σεβασμό στο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον, το Black Duck παραμένει το ιδανικό σημείο συνάντησης στην καρδιά της πόλης, για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.